Κορονοϊός διόδια: Σήμερα στα διόδια παρατηρήθηκε κίνηση που μοιάζει με μια κοινή Παρασκευή, λες και δεν υπάρχουν οι εκκλήσεις για περιορισμό των μετακινήσεων. Στα διόδια της Ελευσίνας σχηματίστηκαν ουρές μεγάλες με πολίτες να σπεύδουν προς την επαρχία. Δικαίωμα τους, σαφώς. Αλλά στη φάση που βρισκόμαστε, όλο αυτό μοιάζει με αντικοινωνική συμπεριφορά. Όπως έχουν υπογραμμίσει πολλές φορές οι αρχές, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στα αστικά κέντρα. Άρα το να σπεύδεις στην ύπαιθρο, καταφέρνεις να γίνεσαι μέρος της διασποράς- άθελα σου μεν, ωστόσο το ξέρεις διότι οι εκκλήσεις είναι άπειρες. Επίσης, στην ύπαιθρο δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δομές για άμεση αντίδραση αν κάποιος νοσήσει…

Η χώρα μας καταγράφει ήδη οκτώ νεκρούς και περισσότερα από 464 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Η οδηγία προς όλους είναι να μένουμε σπίτι, περιορίζοντας τις αχρείαστες μετακινήσεις. Παρά τις προειδοποιήσεις, τόσο του Σωτήρη Τσιόδρα χθες, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να εγκαταλείψουν την Αττική.Η εικόνα στα διόδια

Ειδικότερα, η εικόνα σταδιόδια των Αφιδνών και της Ελευσίναςτο μεσημέρι της Παρασκευής ήταν απογοητευτική, καθώς πολλοί συμπολίτες μας αποφάσισαν να αφήσουν την Αθήνα και να πάνε στην επαρχία.Μάλιστα, η έξοδος φαίνεται να είναι τόσο μεγάλη που σχηματίστηκανουρές χιλιομέτρωνστα διόδια της Ελευσίνας. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, τόσο ο Πρωθυπουργός,Κυριάκος Μητσοτάκηςστο διάγγελμά του όσο και ο λοιμωξιολόγος,Σωτήρης Τσιόδραςέστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα στα διόδια της Ελευσίνας ήταν ατελείωτες ουρές πουσχημάτιζαν αυτοκίνητα φορτωμένα με βαλίτσες. Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι η ίδια εικόνα θα επαναληφθεί το Σαββατοκύριακο και πλέον η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα είναι μονόδρομος από την ελληνική κυβέρνηση. Οι εντολές για μηδενισμό των μετακινήσεων προς την επαρχεία δόθηκε αφενόςδιότι οι κάτοικοι δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που να είναι επαρκώς εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά κι αφετέρου γιατί εκεί κατοικούν ποσοστιαία μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, που είναι και οι ευαίσθητες ομάδες που πέφτουν θύματα το κορονοϊου.

Διαβάστε: Προειδοποίηση Μητσοτάκη: Η στάση των πολιτών κατά το Σαββατοκύριακο κρίνει την απαγόρευση κυκλοφορίαςΚικίλιας

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας κρίσιμης εβδομάδας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας πως «τα νοσοκομεία μας ενισχύονται καθημερινά με νέες κλίνες, με προσωπικό, νοσηλευτές και γιατρούς». «Θέλω να ευχαριστήσω ξανά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα παραϊατρικό προσωπικό, τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Τους είμαστε ευγνώμονες» συμπλήρωσε.

Ο Β. Κικίλιας κάλεσε όλους «να επιδείξουμε φιλότιμο, ανθρωπιά και να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να μετακινούμαστε στα νησιά, δεν μπορούμε να μετακινούμαστε στα εξοχικά μας». «Πρέπει να μείνουμε σπίτι μας. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας», τόνισε.


Επιπλέον, χθες Πέμπτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε μέτρα καιγια την ακτοπλοΐα, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, μετά από συνεργασία με τον υφυπουργό Πολίτικης Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, από τις 6 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2020, επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας μόνο των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται αφορούν σε μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών καθώς κι εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Οι επιβάτες της ακτοπλοΐας, μόνιμοι κάτοικοι των νησιών θα μπορούν να ταξιδέψουν από αύριο το πρωί μόνο με την επίδειξη της φορολογικής δήλωσης. Γίνεται προσπάθεια μέσα στην ημέρα η έκδοση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από τις εταιρείες να διασυνδεθεί με το taxisnet.Διαβάστε: Αυτή είναι η λίστα των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό και εντάσσονται στα μέτραΣε υποχρεωτική καραντίνα από σήμερα όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό

Σε ισχύ από σήμερα 20 Μαρτίου 2020 και ώρα 12.00 το μεσημέρι τέθηκε το μέτρο της υποχρεωτικής κατ' οίκον καραντίνας όσων έρχονται στην Ελλάδα αεροπορικώς από χώρες του εξωτερικού. Το μέτρο εφαρμόστηκε με εντολή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, ενώ στην διασφάλιση αυτής της υποχρέωσης από τους πολίτες αναλαμβάνει ρόλο και η Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον γενικότερο σχεδιασμό, αστυνομικοί θα εξετάζουν αν πράγματι οι επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων τηρούν την καραντίνα στα σπίτια τους, είτε με επιτόπιο έλεγχο είτε με συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις στα σταθερά τηλέφωνα των επιβατών. Αυτό ωστόσο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες, καθώς και πρόστιμο 5.000 ευρώ. Αναλυτικά


Tweet Μητσοτάκη με συστάσεις για το που μπορούμε να πηγαίνουμε και που όχι.


ΣΥΡΙΖΑ: Ο συνωστισμός σε εθνικές οδούς και λιμάνια αποτελεί πράξη ανευθυνότητας

«Ο συνωστισμός σε εθνικές οδούς και λιμάνια αποτελεί πράξη ανευθυνότητας μπροστά στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποιεί ότι «αντί να περιορίζεται, ελλοχεύει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορονοϊού». Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί όλους τους πολίτες «να συμμορφωθούν με τους κανόνες και τα δεδομένα που επιβάλει η επείγουσα ανάγκη καταπολέμησης του κορονοϊού. Η χώρα δεν βρίσκεται σε διακοπές, αλλά σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για το μέλλον της. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει με συνέπεια όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι να προαναγγέλλει αποφάσεις που οδηγούν σε καταστάσεις πανικού», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.