Η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας παρατηρείται διεθνώς σεπαρόμοιες περιόδουςόπου οι σύζυγοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα περισσότερο από κάθε άλλη φορά μαζί στο σπίτι. Όπως για παράδειγμα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα ή και των καλοκαιρινών διακοπών.Τα αδιαφιλονίκητα θύματα φυσικά είναιοι γυναίκεςκαι τα παιδιά. Κάποιοι μένουν σπίτι για να προφυλάξουν και να προφυλαχθούν από τον κορονοϊό και ξεσπούν πάνω σε όποιον είναι μέσα σ’ αυτό.

Η Γενική ΓραμματείαΙσότηταςγια την αντιμετώπιση του φαινομένου προωθεί έντονα την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης«15900», τηρώντας το απόρρητο και την απαιτούμενη εχεμύθεια.«Οι σύμβουλοι μας παρέχουν ψυχοκοινωνικές συμβουλές και άλλες υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης, γι΄ αυτό όσεςγυναίκες υφίστανται βία στη δουλειά τους ή στο οικογενειακό τους περιβάλλονπρέπει να μας καλέσουν, να ενθαρρυνθούν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», αναφέρει σε συνέντευξή της στο reader.gr ηη Γενική Γραμματέας Ισότητας Μαρία Συρεγγέλα. Και συμπληρώνειότι υπάρχει ευθεία συνεργασία με την Αστυνομία η οποία ανταποκρίνεται άμεσα σε όσα περιστατικά καταγγέλλονται ενώ σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται και τα αρμόδια τμήματα κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.«Καμιά γυναίκαπου υφίσταται κακοποίηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνη της, πόσω μάλλον τώρα τις μέρες τουκορονοϊού. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε», καταλήγει η κ. Συρεγγέλα.

Οι γυναίκες που θέλουν να καταγγείλουν μια κακοποιητική κατάσταση εκτός από τη γραμμή15900 μπορούν να στείλουν email στο[email protected]Στηνιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλωνυπάρχουν όλες οι πληροφορίες που θα χρειαστεί. Όλες οι κλήσεις και τα emails απαντώνται από τους συνεργάτες του Women SOS σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επισημαίνουμε εδώ την Eθνική Γραμμή SOS«Το Χαμόγελο του Παιδιού»στο 1056 και τον αριθμό 100 της Αστυνομίας.

Δραματική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και στην Κύπρο, λόγω κορονοϊού

Ο κατ' οίκον περιορισμός για τον φόβο της εξάπλωσης τουκορονοϊού«εκτόξευσε» τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και στην Κύπρο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια, (ΣΠΑΒΟ) από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Κύπρο μέχρι και σήμεραοι κλήσεις για βοήθεια λόγω ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 30% με τις κλήσεις να φτάνουν τις 750 μέσα σε λίγες μέρες.Σύμφωνα με την Επιστημονική Διευθύντρια του Συνδέσμου ΔρΆντρη Ανδρονίκου, που μίλησε στην εκπομπή «Αlpha Καλημέρα»,ο κατ' οίκον περιορισμός αποτελεί ένα «εργαλείο στα χέρια των δραστών».

«Δυστυχώς, αναμέναμε αυτή την αυξητική τάση απέναντι στα περιστατικά βίας που έπρεπε να διαχειριστούμε. Αυτή τη στιγμή ο περιορισμός που έχει τεθεί ως μέτρο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της επιδείνωσης εξάπλωσης αυτού του ιού, ταυτόχρονα αποτελεί και εργαλείο στα χέρια των δραστών αφού μέσα από αυτό τον περιορισμό όπου γυναίκες για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται στο σπίτι επομένως απομονώνονται ακόμη περισσότερο από την κοινωνική ζωή και από τους χώρους εργασίας τους με αποτέλεσμα ο έλεγχος που έχουν στη ζωή των γυναικών να γίνεται ακόμη μεγαλύτερος με αποτέλεσμα την επιδείνωση της βίας» τόνισε η Δρ Ανδρονίκου.

Προφανώς κάποιοι έχουν παρεξηγήσει τη σημασία του #ΜένουμεΣπίτι και βρίσκουν την ευκαιρία να συνεχίζουν το τραγικό τους «έργο». Οι γυναίκες και τα παιδιά που λόγω της ιδιότυπης αυτής κατάστασης μένουν περισσότερο από ποτέ σπίτι για να προφυλαχθούν έχουν να αντιμετωπίσουν έναν χειρότερο ίσως εχθρό.Καμιά γυναίκαπου υφίσταται κακοποίηση δεν πρέπει να είναι μόνη της ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ημέρες καιπρέπει όλοι να βοηθήσουμε σε αυτό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις