Κορονοϊός μέτρα: «Η ελληνική πολιτεία γνωρίζει και γνώριζε ποιοι περνούν διόδια», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας,σε έντονο τόνο, μετά τις ροές αυτοκινήτων που υπήρξαν στα διόδια των εθνικών οδών, στο ρεύμα εξόδου.Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για όσους δεν τηρούν τις συστάσεις των επιστημόνων.«Τι δεν γίνεται αντιληπτό; Από την πρώτη η επιστημονική κοινότητα λέει το αυτονόητο», τόνισε επί του ιδίου θέματος ο ίδιος, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαιτέρα ενοχλημένος.«Η μετακίνησή μας, αν έχουμε τον ιό και είμαστε ασυμπτωματικοί, σημαίνει ότι μπορεί να μεταφερθεί όπου πάμε».Πρέπει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα περί ελέγχου, συμπλήρωσε τονίζοντας πως είναι «θέμα ευθύνης για τις ευπαθείς ομάδες».

«Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αττική και εν γένει στις μητροπολιτικές περιοχές σε όλη τη χώρα, αντιλαμβάνονται όλοι τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό και τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία των πολιτών στις περιοχές όπου πάνε».«Δεν πρόκειται για άσκηση αλλά για πραγματική μάχη», τόνισε οΝίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος απηύθυνε για μια ακόμη φορά μια πολύ αυστηρή προειδοποίηση προς όλους τους πολίτες.

Διαβάστε: Κορονοϊός Τσιόδρας: 31 νέα κρούσματα, 495 συνολικά – Τρεις νεκροί το τελευταίο 24ωρο


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Διαβάστε: Κορονοϊός διόδια: Ουρές ανευθυνότητας παρά τις συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων

Περαιτέρω επισήμανε ότι «κάποιοι συμπολίτες μας, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή στο εξοχικό».«Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη»,είπε ουφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. « Ηπλειοψηφία τηρεί τους κανόνες, αλλά δυστυχώς κάποιοι δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά αγνοούν τις συστάσεις», είπε, και προσέθεσε: «Τέτοιες συμπεριφορές απασχολούν και την κοινωνία, αλλά και την πολιτεία. Και η ελληνική πολιτεία και γνώριζε και γνωρίζει και θα συνεχίσει να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια».

Ανακοίνωσε επίσης ότι από το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020, απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια.Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 21 Μαρτίου 2020 θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν με τα πλοία προς τα νησιά οι μόνιμοι κάτοικοί τους, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά. Για να εκδώσει κάποιος εισιτήριο, είναι απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το TAXIS, όπως αντιγράφου της δήλωσης Ε1, ώστε να αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας. Επίσης, απαγορεύεται ο απόπλους και κατάπλους των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όσα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής βρίσκονται σε πλεύση, υποχρεούνται έως τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου να καταπλεύσουν.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους που παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων, προκειμένου να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα. Επανέλαβε επίσης, ότι η κυκλοφορία εκτός οικείας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο.

«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αποτελεσματικά με τις λιγότερες απώλειες, είναι να σεβαστούμε και να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών. Δεν πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας, αλλά για πραγματική μάχη. Ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παίρνει δύσκολες αποφάσεις; Προκειμένου να περιορίσει τη διάδοση του ιού και να αποτρέψει μια εγχώρια πανδημία. Ας τον βοηθήσουμε και ας καταλάβουμε ότι η ατομική ευθύνη του καθενός είναι εξίσου σημαντική με την κρατική πρωτοβουλία», κατέληξε.

Διαβάστε: Μένουμε Σπίτι – Αλλά πάμε στο χωριό: Μπερδεύοντας διακοπές με Αυτο-απομόνωσηΔιαβάστε: Κορονοϊός μέτρα: Κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές το Σάββατο

Από το Σάββατο, θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες οι λαϊκές της χώρας, ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ανακοίνωσε πως στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα.

Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, γνωστοποίησε ότι από τη Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τ.μ.

Ο κ. Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, τόνισε πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη, αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, απλώς δεν κυκλοφορούμε. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε εκ νέου, αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.


Η ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Στους 495 ανέρχονται πλέον οι συμπολίτες μας που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής ΛοιμωξιολογίαςΣωτήρης Τσιόδρας. Οι 84 εξ αυτών είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης, 90 νοσηλεύονται και 20 είναι διασωληνωμένοι, ενώ 19 έχουν λάβει εξιτήριο.Οι ασθενείς που νοσηλεύονται λαμβάνουν ειδική αντιική θεραπεία, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ανέρχεται στα 72 έτη.

Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι τρεις άνδρες κατέληξαν σήμερα, έχοντας όλοι τους σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε εννέα, καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους δύο άνδρες από την Αθήνα και ένας στην Κοζάνη. (Διαβάστε αναλυτικά).

Διαβάστε: Κορονοϊός Τσιόδρας: Διδάσκοντες ΕΚΠΑ κατά του λοιμωξιολόγου – «Απαράδεκτες οι θέσεις του»

«Δεν είναι διακοπές. Είναι συμπεριφορές που υποβαθμίζουν όλη την προσπάθεια που γίνεται και αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς της νόσου στις μικρές τοπικές κοινωνίες», είπε ο κ. Τσιόδρας και παρακάλεσε όσους ήδη βρίσκονται στην επαρχία και στα νησιά να μην έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε δυνητικά να νοσήσει και να κινδυνεύσει από τον νέο κορονοϊό. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα νησιού στα Δωδεκάνησα, όπου η μόνη επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος της νόσου ήταν επισκέπτης από την Αθήνα. Επανέλαβε ότι το κύριο μήνυμα είναι «μένω στο σπίτι αν έχω ήπια συμπτώματα, δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου σε νέους, υγιείς αλλά και όσους έχουν ήπια συμπτώματα».

Όσον αφορά στις προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας, διευκρίνισε ότι «η πρόβλεψή μας παραμένει σταθερή για την πορεία της νόσου στην πατρίδα μας. Το αν αυτό αλλάξει εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία θα εφαρμόσουμε τα μέτρα του αυτοπεριορισμού». Εξήγησε ότι σε δυο εβδομάδες θα έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης και είπε ότι δυο παραμένουν οι στόχοι του σχεδιασμού, να μην νοσήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να μην νοσήσουμε όλοι μαζί.

Από την πλευρά του, οσύλλογος διδασκόντων καθηγητών του ΕΚΠΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ τάσσεται υπέρ του καθηγητή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας την αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων, για τον εντοπισμό και την καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Σύλλογος κοινοποιεί την επιστολή του κ. Κουρέτα προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα, ενώ απαντώντας σε χρήστη που χαρακτηρίζει ως επαρκή την απάντηση του κ. Τσιόδρα σε αυτή κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, αφήνει αιχμές για την τοποθέτηση του λοιμωξιολόγου. (Διαβάστε αναλυτικά).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις