Κορονοϊός μέτρα:«Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη. Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες και επικοινωνούμε με τους δικούς μας ανθρώπους», διεμήνυσε σε έντονο ύφος ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ, Σωτήρη Τσιόδρα.Όπως είπε δεν πρόκειται για άσκηση αλλά για πραγματική μάχη.

Πέρα από την πολύ αυστηρή προειδοποίηση προς όσους δεν ακολουθούν τις συστάσεις των ειδικών και φεύγουν ταξίδια με τα αυτοκίνητά τους ή με πλοία, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020,θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές της χώρας (χρυσές δουλειές για τα σούπερ μάρκετ). Από την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ανακοίνωσε πως στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα.Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, γνωστοποίησε ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, γίνεται υποχρεωτική απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.

Διαβάστε: Κορονοϊός μέτρα: «Η Πολιτεία γνωρίζει ποιοι πέρασαν τα διόδια», διαμηνύει ο Νίκος Χαρδαλιάς


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Διαβάστε: Κορονοϊός λαϊκή αγορά: Με λιγότερο κόσμο, αλλά πολλούς ηλικιωμένους

Το κλείσιμο των λαϊκών αγορών το Σάββατο, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Προσθέτει ότι από την ερχόμενη Δευτέρα σε όλες τις λαϊκές της χώρας θα δραστηριοποιείται το 50% των αδειών. «Έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία» αναφέρει ο ίδιος στην ανάρτησή του.

Να σημειωθεί ότι σε ρεπορτάζ του flash.gr πριν από μια εβδομάδα, στις 13 Μαρτίου 2020, φαινόταν ότι σε σε λαϊκή αγορά των Ιλισίων, υπήρχε λιγότερος κόσμος, αλλά πολλοί ηλικιωμένοι.«Η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 50%, αλλά ο τζίρος φαίνεται να είναι ο ίδιος», δήλωσε στον Λουκά Βελιδάκη,πωλητής στη λαϊκή αγορά των Ιλισίων.Στο ερώτημα γιατί του έχουν τελειώσει οι μπανάνες, απαντά ότι «ο κόσμος σήμερα δεν ήταν όσος άλλες φορές, αλλά όλοι αγοράζουν σε μεγαλύτερες ποσότητες. Μάλλον στοκάρουν». Δίπλα ακριβώς στέκεται μια κυρία μεγάλης ηλικίας με μάσκα και γάντια, αλλά και μια άλλη χωρίς. Περιδιαβαίνοντας το χώρο της λαϊκής στην οδό Διοχάρους,περίπου ένας στους δέκα έχει πάρει μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες, γάντια), ενώ – ως είθισται – πολλοί είναι οι πελάτες μεγάλης ηλικίας. Η λαϊκή αγορά είναι μια τρόπον τινά συνηθισμένη τους «έξοδος».

Η κυρία χωρίς τη μάσκα φαίνεται να παρακολουθεί την επικαιρότητα και μάλιστα είναι μερικά βήματα μπροστά, καθώς "γνωρίζει" μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, χωρίς αυτά ακόμα να βρίσκονται καν στις σκέψεις του επιτελείου, όπως φερ' ειπείν ότι… «αύριο θα κλείσουν τα βενζινάδικα». Στην ερώτηση, πώς το ξέρει, απαντά με σιγουριά: «Το άκουσα…».


Διαβάστε: Κορονοϊός: Αυτά τα προϊόντα αγοράζουν κατά δεκάδες οι Έλληνες


Ερωτηθείσα εάν φοβάται την πανδημία του κορονοϊού, τόνισε ότι προσέχει, πλένει τα χέρια της και ούτω καθεξής. Στη λαϊκή ήρθε διότι έπρεπε να κάνει τα ψώνια της εβδομάδας και δεν είχε άλλον να πάει. Λογικό κι αναπόφευκτο. Ο κορονοϊός αλλάζει τη ζωή μας, αλλάζει άρδην η καθημερινότητα μας, ωστόσο… κάποιος πρέπει να φέρει φαγητό στο σπίτι και να μαγειρέψει.

Ο διπλανός πάγκος είναι πιο γεμάτος από προϊόντα. Οι τιμές μοιάζουν λίγο τσιμπημένες. Συνήθως αργά το μεσημέρι οι μπανάνες πωλούνται στο 1 ευρώ το κιλό, τώρα είναι στο 1,29. Ο κόσμος αγοράζει, πλησιάζει ο ένας τον άλλον, αγγίζει τα προϊόντα, κανονική ημέρα στη λαϊκή. Λίγοι πληρώνουν με κάρτα, οι περισσότεροι επιλέγουν τα μετρητά – προσπαθούν ωστόσο να μην έρθουν σε επαφή τα χέρια πωλητή και πελάτη. Όχι πάντα όμως…

Πωλητής με πλαστικά γάντια δεν υπήρχε, τα χέρια ήταν γυμνά. Να σημειωθεί, βεβαίως, ότι ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του νέου κορoνοϊού SARS-CoV-2 μέσω των τροφίμων.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι σύμφωνα με τη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορονοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV), δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφίμων. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων να αποδεικνύεται ότι ο νέος κορονοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά τη μετάδοσή του μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν». Διαβάστε Αναλυτικά


Διαβάστε: ΕΦΕΤ: Ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων


Τα τρόφιμα αναμφίβολα πλένονται προτού μαγειρευτούν, ωστόσο αναρωτιέται κανείς κατά πόσο η συνάθροιση τόσων ανθρώπων στις λαϊκές αγορές αποτελεί δυνάμει εστία μόλυνσης και διασποράς του ιού. Και ειδικά ηλικιωμένων, οι οποίοι είναι η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από τον κορονοϊό. Είναι ο ορισμός της ευπαθούς ομάδος, στην περίπτωση μας…

Ένας εκ των πωλητών, ερωτηθείς από το flash.gr κατά πόσο γνωρίζει εάν θα σταματήσει η λειτουργία των λαϊκών, απάντησε ότι «πολλά ακούγονται, δεν έχουμε όμως ιδέα».

Το δίλημμα είναι μεγάλο. Δεν μπορεί ο πολίτης να στερηθεί τη δυνατότητα να ψωνίζει αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλά δεν είναι και λογικό οι λαϊκές αγορές να γίνονται πεδίο συγχρωτισμού πολλών ηλικιωμένων. Ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν να ψωνίζουν άλλοι για τους ηλικιωμένους, ακόμα και κάποιος γείτονας ή γνωστός, εάν δεν έχουν συγγενείς. Ήρθε η ώρα η ατομική ευθύνη να γίνει ως άθροισμα συλλογική.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις