Κορονοϊός συλλήψεις: Την Κυριακή ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο επαναπατρισμός Ελλήνων που έφτασαν από την Ιταλία στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, ενώ συνελήφθησαν 13 άτομα για παραβίαση της καραντίνας. Και στις δύο περιπτώσεις τους επιβάτες ανέμενε ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Την ίδια ώρα στην Αθήνα έφτασαν εργαζόμενοι και φοιτητές από Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Πράγα, Βελιγράδι, Τιφλίδα και Κίεβο.

Τις προσπάθειες επαναπατρισμού συντονίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε στενή συνεργασία και διαρκή επαφή με τους ομολόγους του τις τελευταίες ημέρες για να διευκολυνθούν οι επιστροφές και ο επαναπατρισμός των Ελλήνων πολιτών.

Σημειώνεται πως κατά την άφιξη στην Ελλάδα για όλους όσους επαναπατρίζονται, ισχύει η υποχρέωση αυτοπεριορισμού (καραντίνα) για 14 ημέρες. Ταυτόχρονα, όσοι επιστρέφουν στη χώρα συμπληρώνουν ένα ειδικό έντυπο που περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας, πτήσης, λόγους ταξιδιού, αλλά κυρίως τηλέφωνα και τόπο διαμονής. Οι επιβάτες μετά την άφιξή τους στη χώρα μας παραδίδουν το έντυπο στους υπεύθυνους και λαμβάνουν ένα άλλο με οδηγίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν στη διάρκεια της 14ημερης υποχρεωτικής καραντίνας.

Στη συνέχεια τους γίνονται αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα είτε επιτόπιες επισκέψεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν παραβίασαν την καραντίνα.

13 συλλήψεις

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε την Κυριακή ότι 13 πολίτες που ήταν υποχρεωμένοι να τηρήσουν την καραντίνα λόγω της άφιξής τους από το εξωτερικό, την παραβίασαν με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ. Ο υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παραβιάσεις της καραντίνας που εντοπίστηκαν από ελέγχους της αστυνομίας, τονίζοντας:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα -και θέλω να σταθώ σε αυτό- 217 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συμπολίτες μας που έπρεπε και ήταν υποχρεωμένοι να βρεθούν σε καραντίνα ερχόμενοι αεροπορικώς από διάφορους προορισμούς. Από το σύνολο των 217 ελέγχων σε όλη τη χώρα, εντοπίστηκαν 13 περιπτώσεις που βρέθηκαν είτε εκτός είτε πέριξ της οικίας τους και όχι εντός αυτής. Στον καθένα από αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινικές διώξεις».

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε στο σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία και έξω στην κοινωνία για τη δική μας υγεία. Δεν πρέπει να επιτραπεί, οι λίγοι ανεύθυνοι να βλάψουν την πλειοψηφία των υπεύθυνων. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν το στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο. Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Κι αυτό τον σεβασμό οφείλουμε να δείξουμε όλοι», συνέχισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις