Αιμοδοσία -Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας: Μαζική ήταν η προσέλευση που οργάνωσε ηΝεολαία ΣΥΡΙΖΑ. «Με την πολύτιμη βοήθεια του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», καταφέραμε να συλλέξουμε πάνω από 60 φιάλες αίμα» ενημέρωσαν μέσα από ταsocial media.Η αιμοδοσία προοριζότανγια τα παιδιά με κακοήθειες και τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Συγκεκριμένα η οργάνωση δημοσίευσε ένα ευχαριστήριο μήνυμα προς όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση και προσήλθαν μαζικά, χθες στις 22 Μαρτίου στον Πολυχώρο Σπούτνικ.Ο χώρος είχεαπολυμανθεί και τηρήθηκαν όλες οι απαιτούμενες προφυλάξειςΑκόμα και σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της έξαρσης της ίωσης του Covid-19, αποδείξαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπαίνει σε καραντίνα, συμπληρώνει το μήνυμα.

Μετά από μία αγωνιώδη έκκληση που έλαβε από Συλλόγους ασθενών με μεσογειακή αναιμία, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, είναι απόλυτη ανάγκη η συνέχιση της αιμοδοσίας, ώστε να εξασφαλιστεί αυτό το πολύτιμο αγαθό και να υπάρχει επάρκεια αίματος για όσους το έχουν ανάγκη. «Ο δικαιολογημένος φόβος των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών. Αυτό, εν δυνάμει, προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος», αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας(ΕΚΕΑ) και δίνει απαντήσεις σε τρεις συνήθεις ερωτήσεις:

Τρειςερωτήσεις και απαντήσεις για την αιμοδοσία μέσα στην πανδημία του κορονοϊού

  • Μπορώ να πάω να δώσω αίμα τώρα που υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας;
    Ναι, μπορείς. Στο ειδικό έγγραφoπου συμπληρώνουμε τις μετακινήσεις μας θα τσεκάρεις τηn επιλογή «επίσκεψη σε γιατρό», εκτός και αν τις επόμενες ημέρες δοθεί διαφορετική οδηγία.
  • Μπορεί να μεταδοθεί ο Covid-19 μέσω της αιμοδοσίας;
    Όπως επισημαίνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και μοντέλα κινδύνου φαίνεται ότι ο Covid-19 δεν μεταδίδεται μέσω του αίματος και των παραγόντων του.
  • Πού μπορώ να δώσω αίμα αυτή την περίοδο;
    Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Υγείας και υπάρχει συνεργασία ορισμένων Δήμων με νοσοκομεία. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να πάρεις τηλέφωνο σε ένα νοσοκομείο με κέντρο αιμοδοσίας και να μάθεις εάν συστήνουν να πας εκεί ή εάν συνεργάζονται με Δήμο. Μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις με το Δήμο σου και να ρωτήσεις.

Επίσης υπάρχει η σταθερή αίθουσα αιμοδοσίας στο Αιγάλεω που για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό δέχεται τους αιμοδότες κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσεις ραντεβού κάλεσεστο 210 5697986 από τις 15:00-20:00 Δευτέρα έως Παρασκευή.