Κορονοϊός φάρμακο: Ο κ. Τσιόδρας είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».

Αναφερόταν στο αντιγριπικό φάρμακοAvigan το οποίο έχει αναπτύξει εταιρεία του ιαπωνικού ομίλου Fujifilm και φέρεται να λειτουργεί αποτελεσματικά έναντι του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η κινεζική κυβέρνηση. Δραστική ουσία του φαρμάκου είναι η φαβιπιραβίρη, η οποία δρα ως αναστολέας της πολυμεράσης πολλών RNA ιών.

Όπως εκτιμάται εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι μειώνει και τη μεταδοτικότητα της νόσου. Το φάρμακο χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό από τον Φεβρουάριο.


«Είναι ιδιαίτερα ασφαλές και εμφανώς αποτελεσματικό», σημείωσε ο Zhang Xinmin, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας του υπουργείου Επιστημών της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου. Σε κλινική δοκιμή στο Σεντσέν με 80 συμμετέχοντες, οι ασθενείς που πήραν το Avigan (Favipiravir – Φαβιπιραβίρη) σημείωσαν μεγαλύτερη βελτίωση.

Ταυτόχρονα, χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο προκειμένου να είναι αρνητικοί στον ιό, συγκριτικά με ασθενείς που δεν πήραν το φάρμακο.Η Fujifilm Toyama ανέπτυξε το φάρμακο το 2014.

Η δράση τηςφαβιπιραβίρης

Η φαβιπιραβίρη (favipiravir) μεταβολίζεται εντός των κυττάρων σε μορφή τριφωσφορικού ριβοσυλίου (favipiravir RTP) καιη μορφή αυτή της φαβιπιραβίρης αναστέλλει επιλεκτικά την RNA πολυμεράση που εμπλέκεται στην αντιγραφή του ιού της γρίπης.

Ανέβηκαν οι μετοχές της εταιρείας

Οι μετοχές της εταιρείας Fujifilm Toyama Chemical, που ανέπτυξε το φάρμακο – γνωστό και ως Avigan –σημείωσαν άνοδο της τάξης του 14,7%. Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κινέζου αξιωματούχου. Όπως αναφέρει ο Guardian το ίδιο φάρμακο χρησιμοποιούν γιατροί και στην Ιαπωνία σε κλινικές μελέτες σε ασθενείς του κορονοϊού με ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Αλλά πηγή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας είπε σε τοπική εφημερίδα ότι το φάρμακο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό σε άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα. Όπως επίσης και ο συνδυασμός των αντιρετροϊκών φαρμάκων για τον HIV, lopinavir και ritonavir.

Το 2016 η ιαπωνική κυβέρνηση είχε στείλει παρτίδες του φαρμάκου στη Γουϊνά για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα. Αλλά η γενικευμένη χρήση του favipiravir σε ασθενείς του κορονοϊού απαιτεί κυβερνητική έγκριση, αφού πρόκειται για αντιγριπικό φάρμακο. Αξιωματούχος τόνισε ότι η έγκριση του φαρμάκου μπορεί να γίνει τον Μάιο, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι κλινικές έρευνες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις