Κορονοϊός επαναπατρισμός: Σε «Οδύσσεια» μετατρέπεται το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα για200 Έλληνες, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμιο του Λονδίνου, καθώς την ώρα που περίμεναν να επαναπατριστούν, τούς ανακοινώθηκε ότι η πτήση τους ακυρώνεται.Οι ίδιοι υποστηρίζουν,ότι είχαν διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν.Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει ότι ήδη από την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Βρετανία και επιρρίπτει την ευθύνη στην αεροπορική εταιρία.

Οι 200 Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί στο Λονδίνο αγωνιούν και ζητούν να βρεθεί λύση για τον επαναπατρισμό τους, καθώς ο κοροναϊός καλπάζει στη Βρετανία.«Είχαμε εντολή ότι Δευτέρα και Τρίτη μπορούσαμε να πετάξουμε μόνο για επαναπατρισμό» δήλωσεμία από τους εγκλωβισμένους στο αεροδρόμιο φοιτητές.Όπως είπε, προσπαθούν να μάθουν από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο τι πρέπει να κάνουν, τώρα που η πτήση για Ελλάδα ακυρώθηκε.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Ο εκνευρισμός είναι μεγάλος, η ανακοίνωση μάλιστα της ακύρωσης των πτήσεων έγινε την ώρα που παρέδιδαν τις αποσκευές τους.Όπως καταγγέλλουν οι επιβάτες, θα πετούσαν κανονικά και μάλιστα σε επικοινωνία που είχαν με το ΥΠΕΞ τους διαβεβαίωσαν ότι η πτήση τους θα γίνει κανονικά.«Είμαστε περίπου 200 ακόμα περιμένουμε τέσσερις ώρες χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από καθέναν» τόνισαν στο MEGA.Η αεροπορική εταιρεία τους ενημέρωσε πως οι πτήσεις θα ακυρωθούν γιατί η Ελλάδα δεν δέχεται πλέον αεροπλάνα από τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους επιβάτες, πολλοί από αυτούς δεν έχουν χρήματα για να φύγουν από το αεροδρόμιο, αφού τα εισιτήρια για την επιστροφή στην Ελλάδα ήταν πολύ ακριβά. Αρκετοί έχουν αφήσει τις δουλειές τους και έχουν ξενοικιάσει τα σπίτια τους.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Από την πλευρά της, ηΓενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, ότι η ταλαιπωρία των περίπου 200 Ελλήνων είναι καθαρά ευθύνη της αεροπορικής εταιρείας, καθώς ακυρώθηκε η πτήσης τους.Στην ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 23 Μαρτίου, είναι σε ισχύ η ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως η ΓΓΠΠ αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών τις επόμενες ημέρες θα συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών και η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξετάσει την περίπτωση να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει εκδοθεί ΝΟΤΑΜ, η οποία ισχύει από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 και ώρα 24:00 έως τις 15 Απριλίου 2020 και ώρα 15:00, για την αναστολή πτήσεων προς και από Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ΚΥΑ των υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την προσωρινή απαγόρευσή τους για λόγους πρόληψης της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Με την σχετική NOTAM αναστέλλονται όλες οι πτήσεις, μεταφοράς επιβατών, από και προς τα αεροδρόμια των εν λόγω χωρών (Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο) ενώ παρατείνεται η απαγόρευση πτήσεων προς την Ισπανία και την Ιταλία μέχρι τις 15-4-2020.

Διαβάστε: Κορονοϊός Βρετανία: Αναζητούν εθελοντές – Στήνουν τεράστιο νοσοκομείο εκστρατείας