Κορονοϊός Μ. Βρετανία: Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν οι ίδιοι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην ΕΡΤ και σε άλλα ΜΜΕ, βρέθηκαν στο αεροδρόμιο της βρετανικής πρωτεύουσας για να επιβιβαστούν σε δύο πτήσεις επαναπατρισμού προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς η Ελλάδα έχει πλέον κόψει την αεροπορική σύνδεση με τη Βρετανία. Οι δύο πτήσεις με τις οποίες θα επαναπατρίζονταν ακυρώθηκαν παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Όπως δήλωσε το πρωί σε τηλεοπτική του εμφάνιση εκπρόσωπος των εγκλωβισμένος τόνισε ότι υπήρξε επιβεβαίωση τόσο από την αεροπορική εταιρία που δεν είναι ελληνική, όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος ότι οι πτήσεις επαναπατρισμού θα γινόνταν κανονικά. Η κυβέρνηση αποδίδει την ευθύνη στην εταιρεία κι εκείνη σε επικοινωνία μαζί τους είπε ότι ενημερώθηκε από τις ελληνικές αρχές την τελευταία στιγμή ότι ακυρώνεται η πτήση καθώς κλείνουν τα σύνορα λόγω του ιού τονίζοντας ότι τα δύο αεροσκάφη είναι σε αναμονή και περιμένουν την εντολή από την Ελλάδα. Επίσης κατήγγειλαν τη στάση του έλληνα πρέσβη και ζήτησαν άμεση επίλυση του θέματος καθώς υπάρχει θέμα να κλείσουν σήμερα τα αεροδρόμια της Ευρώπης. «Είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε 2-3 εβδομάδες σε καραντίνα. Θα κάνουμε ό,τι μας υποδείξει η κυβέρνηση» σημείωσε.

Από την πλευρά της η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωσε με την οποία επιρρίπτει την ευθύνη στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Η Πολιτική Προστασία αναφέρει:

Στη συνέχεια πολλών δημοσιευμάτων για διαμαρτυρίες Ελλήνων πολιτών ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμιο του Λονδίνου, σας ενημερώνουμε ότι είναι σε ισχύ η ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 23-03-2020 και Ω/ 06:00.

Ως εκ τούτου, η όποια ενημέρωση των πολιτών για πραγματοποίηση πτήσεων σήμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο προς Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν πολλοί Έλληνες πολίτες στο αεροδρόμιο είναι καθαρά ευθύνη της αεροπορικής εταιρίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών τις επόμενες ημέρες θα συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών και η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξετάσει την περίπτωση να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα μας.

Αντίστοιχα και η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο παραπέμπει στην ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.