Κορονοϊός Ελλάδα: Τη σημασία της παραμονής στο σπίτι για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού επανέλαβε ανέφερε ο κ. Σύψας συμπληρώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες η επιδημία «θα δείξει τα δόντια της» γι΄ αυτό και θα πρέπει «να κρυφτούμε στα σπίτια μας»: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» τόνισε χαραλτηριστικά.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες να τηρήσουμε τα μέτρα με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα. Όσο καθυστερούμε τον ιό τόσο μικρότερη θα είναι το χτύπημα που επέρχεται Τώρα, είναι η ώρα άπαντες να δείξουν τη μεγαλύτερη συμμόρφωση στις οδηγίες. Πρέπει να είναι πολύ σημαντικός ο λόγος για να βγει κανείς από το σπίτι. Δεν πρέπει να διασπαρεί άλλο ο ιός, για να περάσει ο Απρίλιος χωρίς μεγάλες ζημιές. Όλοι να κρυφτούν για να μην τους βρει ο ιός » είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Επανέλαβε ότι το μόνο «όπλο» απέναντι στον ιό είναι η καραντίνα. «Είναι το τελευταίο χαρτί που έχουμε, πρέπει να τα παίξουμε πολύ καλά γιατί αλλιώς μας περιμένει καταστροφή» τόνισε ο καθηγητής. «Να περάσει ο Απρίλιος, γιατί αν περάσει μετά θα μπούμε σε πιο ήρεμα νερά». Σχετικά με τις προβλέψεις για υποχώρηση της πανδημίας, ο κ. Σύψας σημείωσε ότι εάν πάνε όλα καλά και βάσει του παραδείγματος της Κίνας, θα είμαστε τυχεροί εάν τον Μάιο αρχίσουν να πέφτουν οι καμπύλες.

Σε ερώτηση για το εάν τελικά ο κορονοϊός «χτυπά» και νέους, απάντησε κατηγορηματικά: «το 10% των διασωληνωμένων είναι ηλικίας 20- 40 ετών. Ο κορονοϊός είναι αμείλικτος. Όλοι μας είμαστε ευάλωτοι, κανείς να μη θεωρεί ότι δεν θα πάθει τίποτα. Μπορεί να αλλάξει το ότι δεν χτυπάει παιδιά γιατί η επιδημιολογία του είναι διαφορετική σε κάθε ήπειρο».

Τέλος, κληθείς να απαντήσει για το πώς οι θερμοκρασίες και ο καλός καιρός μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του ιού, απάντησε ότι «όντως φαίνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ευνοεί τη διασπορά του. Ρόλο όμως παίζει και η υγρασία», όπως είπε. «Μην περιμένουμε τον καιρό να μας σώσει, να το περιμένουμε από τον εαυτό μας» πρόσθεσε ο Νικόλαος Σύψας και κατέληξε:«Εάν ακολουθήσουμε το παράδειγμα της κίνας στην απομόνωση νομίζω ότι μπορεί στα τέλη Μαϊου οι καμπύλες να αρχίσουν να πέφτουν».