Κορονοϊός: Τριάντα εκατομμύρια ευρώ θα δώσει το υπουργείο Υγείας σε ιδιωτικά θεραπευτήρια για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό. Η δαπάνη εγκρίθηκε την Τρίτη ως επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας στον ΕΟΠΥ και αφορά στην «αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων – κλινικών, καθώς και ιδιωτών για τηνπραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου, στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού» σύμφωνα με την επίσημη απόφαση.

Σημειώνεται πως το ποσό που το υπουργείο δίνει αντιστοιχεί σε εκατοντάδες χιλιάδες διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί μόλις λίγες χιλιάδες. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας, δια στόματος Σωτήρη Τσιόρδα,απέρριπτε τη γραμμή των μαζικών τεστ. Ο κ. Τσιόδρας έχει υποστηρίξει πωςη στρατηγική των περιορισμένων τεστ που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές ήταν η κατάλληληκαι πως οι επικριτές ήταν εγκάθετοι.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση τα 30 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε ιδιώτες, ενώ υπάρχουν πολλά εργαστήρια σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που διαθέτουν την υποδομή για κάτι τέτοιο. Όπως αναφέρει το tvxs το κόστος σε δημόσια εργαστήρια είναι τουλάχιστον στο 1/5 σε σχέση με τα ιδιωτικά κέντρα. Τονίζεται, δε, πως αρκετά από αυτά έχουν ήδη ζητήσει με δική τους πρωτοβουλία να συνεισφέρουν και αγνοούνται από την κυβέρνηση.

Τέλος, λίγες ώρες πριν είχε αποκαλυφθεί νέα εξωφρενική συμφωνία με ιδιώτες. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνησηθα καταβάλει διπλάσια αποζημίωση στις ιδιώτες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ από τις κλινικές τους:Από 800 ευρώ στα 1600 ευρώ ημερησίως.