25η Μαρτίου Τουρκία: Συγκεκριμένα δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, πέταξαν πάνω από τη Ρω στα 14.000 πόδια στις 9:25 το πρωί, προκλητική ενέργεια που επανέλαβαν 3 λεπτά αργότερα πετώντας πάνω από το ακριτικό νησί στα 13.500 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Προκλητική είναι και η νέα NAVTEX για στρατιωτική άσκηση που κατέθεσε η Άκυρα. Συγκεκριμένα, το τουρκικό Ναυτικό δεσμεύει την περιοχή στο Αιγαίο μεταξύ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου για την διεξαγωγή ασκήσεων με πυρά. Αυτήν τη φορά με έναν πιο ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς οι ασκήσεις πραγματοποιούνται ανήμερα της 25ης Μαρτίου ενώ την ίδια στιγμή νότια του Καστελόριζου, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό προγραμματίζει νέα ναυτικά γυμνάσια.

Τουρκία: Κατέθεσε μονομερώς στον ΟΗΕ συντεταγμένες για την Αν. Μεσόγειο

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, η οποία κατέθεσε μονομερώς στον ΟΗΕ συντεταγμένες που «στερεί» ΑΟΖ από ελληνικά νησιά και «καλύπτει» τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου, γίνεται λόγος για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα οποία αφαιρείται το δικαίωμα από τέσσερα ελληνικά νησιά σε ΑΟΖ ενώ επιπλέον «αρπάζει» τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην επιστολή του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκία στον ΟΗΕ Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου κάνει λόγο για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και υποστηρίζει τις τουρκικές παράλογες απαιτήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Στην ίδια επιστολή χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή διοίκηση», αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος των κατεχομένων .

Στις 19 Μαρτίου η Ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη απάντησε ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο «δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του». Υπογράμμισε επίσης ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι «πλασματικές, παράνομες και αυθαίρετες» καθώς όπως σημειώνει παραβλέπουν το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να δημιουργήσουν θαλάσσιες ζώνες και κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και παραβλέπει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών της περιοχής» αναφέρει η Ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ.

Παρέμβαση Τσίπρα

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία έγινε γνωστή παραμονή της εθνικής μας επετείου, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα.

«Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ως εδώ και μη παρέκει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

25 Μαρτίου – Νέα τουρκική πρόκληση: Mήνυμα Αλέξη Τσίπρα