25η Μαρτίου 2020:Η Ελλάδα γιορτάζει την επέτειο της 25ης Μαρτίου και όπως είναι λογικό έχει δεχθεί… αρκετές ευχές. Εξάλλου, μπορεί να βρισκόμαστε εν καιρώ πανδημίας, ωστόσο η ζωή δεν σταματάει, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να ανακοινώνει το απόγευμα της Τετάρτης τον νέο απολογισμό σχετικά με τα κρούσματα και τους θανάτους στη χώρα μας. Όπως και να έχει, την εθνική εορτή της Ελλάδας τίμησε η Αμερικανική Πρεσβεία, κάνοντας αναφοράστον «Ύμνο εις την Ελευθερία», του Διονυσίου Σολωμού.

Ο συγκεκριμένος ύμνοςαναφέρεται στον αμερικανικό φιλελευθερισμό και στην ιδεολογική ταύτιση της Ελληνικής Επανάστασης με την Αμερικανική Επανάσταση,Η ανάρτηση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα γράφει:
«Γκαρδιακὰ χαροποιήθη
»καὶ τοῦ Βάσιγκτον ἡ γῆ
»καὶ τὰ σίδερα ἐνθυμήθη
»ποῦ τὴν ἔδεναν κι αὐτή.

»H 22η στροφή του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου, του Ύμνου εις την ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού, είναι αφιερωμένη στον αμερικανικό φιλελληνισμό.

»Ζήτω η #25ηΜαρτιου!», καταλήγει η ανάρτηση της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Αξίζει να σημειωθείπως η Πρεσβεία των ΗΠΑ (Αμερικαvική Πρεσβεία) στην Ελλάδα, βρίσκεται στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα ξένης πρεσβείας με τη μεγαλύτερη έκταση, καταλαμβάνοντας ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο έναντι και βόρεια του Μεγάρου Μουσικής. Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους την περίοδο 1959 – 1961 και ακολουθεί τις φόρμες της σχολής Μπάουχαους. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του αρχιτέκτονα και είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα.

Το νέο κτίριο εγκαινίασε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1961 ο Αμερικανός πρέσβης Έλις Μπριγκς παρουσία του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κόβοντας την κορδέλα στο άνω επίπεδο της μαρμάρινης κλίμακας της κεντρικής εισόδου, επί της λεωφόρου Β. Σοφίας και η οποία κλίμακα αργότερα, στη μεταπολίτευση, αφαιρέθηκε.


Να σημειωθεί ότι με λιτό τρόπο τιμήθηκεαπό την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου.Οι συνθήκες με τα μέτρα για τον ιό, ματαίωσαν τις παρελάσεις και η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, κάλεσε τις Αρχές και τους πολίτες να αναρτήσουν σε όλες τις υπηρεσίες και στα μπαλκόνια των σπιτιών τους την ελληνική σημαία. Ματαιώθηκαν επίσης όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις και οι δοξολογίες στους ιερούς ναούς ενώ στις 11:00 χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες στις εκκλησίες σε όλη τη χώρα.Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου τίμησαν τη σημερινή εθνική επέτειο με μια λιτή τελετή σε μια άδεια πλατεία Συντάγματος που δεν θύμιζε σε τίποτα άλλες χρονιές που έσφυζε από κόσμο. (Διαβάστε αναλυτικά).