Στο Γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας οι γιατροί ράβουν μάσκες για τον Covid-19 [vid & pics]

Σοβαρή καταγγελία για ελλείψεις και στο νοσοκομείο Χαλκίδας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς σήμερα 25 Μαρτίου 2020
Σοβαρή καταγγελία για ελλείψεις και στο νοσοκομείο Χαλκίδας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς σήμερα 25 Μαρτίου 2020

Στο Γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας που προετοιμάζεται για τον κορονοϊό οι γιατροί με ανακοίνωση τους περιγράφουν μια κατάσταση διόλου τιμητική και πλήρως αναντίστοιχη με την εικόνα «θωράκισης» που παρουσιάζουν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Υγείας

Και στο Γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας μετά το Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο όπου το προσωπικό έραβε στη ραπτομηχανή μάσκες από σεντόνια, (διότι σε κάθε τμήμα αντιστοιχούν μόλις δύο απλές χειρουργικές μάσκες), οι γιατροί ξεσπούν σε σχετική τους ανακοίνωση :

Γράφουν στην ανακοίνωσή τους χαρακτηριστικά

«Σας ενημερώνουμε ότι στο Γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας παρά τις καθημερινές υποσχέσεις για προμήθεια υλικού, έχουμε έλλειψη ειδικού εξοπλισμού για Covid-19 (ειδικές στολές γυαλιά μάσκες ffp3) και δυστυχώς από χθες έχουμε και έλλειψη από χειρουργικές μάσκες (δεν έχουμε ούτε για τις χειρουργικές επεμβάσεις).  Ζητήθηκε από το προσωπικό να κατασκευάσει χάρτινες!!! υφασμάτινες!!!!Περιμένουμε τον Covid-19 ράβοντας μάσκες»

Η τριμελής επιτροπή του γενικού νοσοκομείου Χαλκίδας

Και να σκεφτεί κανείς ότι το νοσοκομείο Χαλκίδας καλύπτει όλη την Εύβοια και αρκετό κόσμο από την Βοιωτία. Ανάλογα προβλήματα έχουν οι γιατροί σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν:

  • Άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.
  • Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων, κλπ.).
  • Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ.).
  • Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και των δομών ΠΦΥ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
  • Διάθεση δωρεάν στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.
  • Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους υγειονομικούς τις δικαιούνται. Υπάρχουν καταγγελίες ότι διοικήσεις νοσοκομείων προσπαθούν να αποτρέψουν τους υγειονομικούς να τη ζητήσουν ή αρνούνται να απαντήσουν στο αίτημά τους για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας.
  • Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορονοϊό.

«Απαιτούμε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δεχτεί επιτέλους να συναντήσει αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία χαρακτηρίζει τα μέτρα που αποφάσισε ο ΕΟΔΥ για το υγειονομικό προσωπικό ως «μηδενικής προφύλαξης», σημειώνοντας:  «Δεν κατανοούμε την απόφαση του ΕΟΔΥ οι υγειονομικοί που προκύπτει από την ιχνηλατήσει ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσματα κορονοϊού (ασθενείς ή προσωπικό) να μην τίθενται σε κατ’ οικον περιορισμό και να μην γίνεται εργαστηριακός έλεγχος».

«Στην αρχή ο ΕΟΔΥ συνιστούσε 14 ημέρες κατ’ οικον περιορισμό (Αμαλιάδα, Πύργος, Ρίο κ.α.). Μετά άλλαξε η απόφαση και ο κατ’ οικον περιορισμός μειώθηκε στις 7 ημέρες (Ιπποκράτειο, Κοζάνη, Γεννηματάς ,Ερυθρός κλπ). Χθες στην ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ακούσαμε ότι οι υγειονομικοί που έχουν εκτεθεί, εάν δεν εμφανίζουν συμπτώματα δεν θα τίθενται σε κατ’ οικον περιορισμό ούτε θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος. Μάλιστα κάποια Νοσοκομεία ήδη εφαρμόζουν αυτό το μέτρο (Αλεξάνδρα, κλπ). Σε άλλα Νοσοκομεία όταν διαπιστώνεται κρούσμα από συνάδελφο ή νοσηλευόμενο ασθενή διακόπτεται η εφημερία, αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος για απολύμανση (Λαϊκό, Πανεπιστημιακό Ιωάννινων,) και σε άλλα γίνεται η υποτυπώδης απολύμανση εν λειτουργία (Αλεξάνδρα)», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τους υγειονομικούς, η απόφαση να περιοριστεί ο εργαστηριακός έλεγχος στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που εμφανίζουν συμπτώματα δημιουργεί κινδύνους διασποράς του ιού. 

«Εάν ισχύσουν τα εν λόγω μέτρα μηδενικής προφύλαξης για τους εργαζόμενους θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος να μείνουμε στην πορεία από υγειονομικό προσωπικό», προσθέτει και καταλήγει: «Ζητάμε να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος σε όλους τους συναδέλφους που έχουν εκτεθεί στον ιό με επιβεβαιωμένα κρούσματα και να τίθονται σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες όπως αρχικά ήταν. Έτσι θα περιορίσουμε τη διασπορά του ιού σε ασθενείς και θα κρατήσουμε μάχιμο το προσωπικό σε όλη τη διάρκεια της κρίσης».

Μέχρι τώρα από τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας, το 12% είναι υγειονομικό προσωπικό.

Δείτε τι λέει ο εκπρόσωπός τους ιατρός του Ευαγγελισμού κ. Ηλίας Σιώρας: