Κορονοϊός ελλείψεις:Όλο και πιο δυνατά ακούγονται οι κραυγές αγωνίας των νοσοκομειακών για τις μεγάλες ελλείψεις σε υλικά που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα μας.Ελλείψεις για τις οποίες δεν γίνεται καμία αναφορά στην καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της φονικού ιού.Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση που έκανε στο facebook, κόρη διευθυντή στη Β' ΜΕΘ Παπανικολάου, για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.«Ο πατέρας μου δεν έχει Facebook. Είναι ο διευθυντής Β' ΜΕΘ Παπανικολάου. Θα ήθελε να ακουστεί το παρακάτω: "Δεν έχουμε μάσκες!!! Μπαίνουν μέσα στους θαλάμους ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές. Το μέλλον αβέβαιο και μάλλον τραγικό. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς"», γράφει ηγυναίκα,το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαρτίου 2020.

«Χειροκροτάμε τους υγειονομικούς τους οποίους στέλνουμε στη μάχη χωρίς όπλα. Έκκληση σε όποιον ακούει. Το ηθικό είναι χαμηλό και χρειαζόμαστε ουσιαστική βοήθεια. Κράτος, πολίτες, όποιος μπορεί να σκεφτεί πως μπορούμε να παράγουμε μάσκες ή ότι άλλο μπορούμε να κάνουμε να βοηθήσουμε», συμπληρώνει η ίδια.

Διαβάστε: Κορονοϊός Τσιόδρας: 78 νέα κρούσματα – 821 συνολικά – 22 νεκροίΝοσοκομείο Ιωαννίνων: Θα πέσουμε μαχόμενοι – Μετά όμως…

Κάτι αντίστοιχο είπε άλλωστε την Τετάρτη και ο διευθυντής Επειγόντων στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκος, αναφερόμενος στη διαχείριση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.Πέρα από τα χειροκροτήματα που τους αξίζουν, θεωρούμε πρέπον να αναμεταδίδουμε τα μηνύματα των επιστημόνων που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, ώστε να υπάρχει εικόνα του επιστημονικά μαχόμενου μετώπου.Αυτή τη φορά με ανάρτησή του σταsocial media,ο Διευθυντής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Αθ. Κιτσάκος, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στέλνει ένα συγκλονιστικό μήνυμα. Hανάρτησή του ως έχει:

Covid19 – Τελικά τι κάνουμε;
Μετά από 1 μήνα που εγώ και το τμήμα μου είμαστε μέσα στη φωτιά, θεώρησα ότι πρέπει να ακουστεί η φωνή μου και οι υπεύθυνοι να αφήσουν τα ευχολόγια και να ξεκινήσουν να διορθώνουν και να λύνουν προβλήματα, όσο είναι ακόμα καιρός.


Ιστορικό
Πριν 1,5 μήνα χωρίς να είμαι ειδικός λοιμωξιολόγος και ενώ ο WHO έδινε χαμηλό ρίσκο (low risk) κατάλαβα με τους συναδέλφους μου ότι ο ιός θα έλθει στη χώρα μας. Παρόλα αυτά επετράπησαν τα ταξίδια. Καταλάβαμε νωρίς ότι το παιχνίδι έχει χαθεί και ξεκίνησα τα πρώτα μέτρα για να θωρακίσω το τμήμα μου (στολές, εκπαίδευση, κλπ.). Ευτυχώς η Διοίκηση με άκουσε και προμηθευτήκαμε με υλικό (τουλάχιστον παραγγείλαμε) που τώρα βέβαια είναι σαφώς ανεπαρκέςαφού δόθηκε σε άλλους υγειονομικούς σχηματισμούς που δεν είχαν. Ξεκινώντας τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη ενεργοποιώντας το επιχειρησιακό σχέδιο έναντι βιολογικών απειλών του τμήματός μου και πάλι χάρη στη στήριξη της Διοίκησης, βρεθήκαμε έτη φωτός μπροστά, αφού είμαστε το Μοναδικό Νοσοκομείο αναφοράς που δεν επιμολύνθηκε το προσωπικό του και φυσικά οι ασθενείς του (ευαίσθητες ομάδες).

Σήμερα διαχείριση κρίσης κεντρικά:
Σεβαστοί επιστήμονες ορθά ενημερώνουν για την πορεία της νόσου τον κόσμο, ορθά παίρνουν μέτρα κατά της διασποράς αλλά το Υγειονομικό Σύστημα αυτής της χώρας δεν υπάρχει κεντρικά κανέναςνα το κρατήσει όρθιο. Τόσοι Λοιμωξιολόγοι δεν μπορούν να δουν ότι το Υγειονομικό σύστημα και γενικότερα η χώρα θα θρηνήσει θύματα.

Αναλυτικότερα
Εντολές μέχρι σήμερα του ΕΟΔΥ: ο γιατρός να χειριστεί COVID19 κρούσμα χωρίς σκούφο -ο γιατρός αυτός θα μολυνθεί στην πρώτη επαφή με COVID19 και τις επόμενες 3 – 4 μέρες θα σκορπάει θάνατο μέσα στο νοσοκομείο, μέχρι να λυγίσει και ο ίδιος. Με σχετική μου επιστολή, το επεσήμανα στον ΕΟΔΥ πριν 15 ημέρες κι οι οδηγίες δεν άλλαξαν. Εντολές μέχρι σήμερα του ΕΟΔΥ στο τμήμα μου όπως και σε όλα τα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) της χώρας είναι να εξετάζουμε ύποπτα περιστατικά που βήχουν με απλές μάσκες (σαν αυτές που κυκλοφορούν στον δρόμο). Οι υψηλής προστασίας μάσκες είναι σχεδόν ανύπαρκτες και τις φυλάμε για τις ανανήψεις/διασωληνώσεις.

Οι σοφοί λοιμωξιολόγοι έδωσαν αυτές τις οδηγίες όταν βλέπετε τις εικόνες από τα νοσοκομεία τις Κίνας, Ισπανίας, Ιταλίας. Μεγάλα λόγια να μην πέσει το Υγειονομικό σύστημα γιατί οι πολίτες θα πεθάνουν. Πώς διαφυλάττουν οι λοιμωξιολόγοι το Υγειονομικό σύστημα; Η ερώτησή μου μάλλον θα μείνει αναπάντητηκαι στο τέλος θα μιλάμε για ΗΡΩΕΣ γιατρούς και Νοσηλευτές και όχι για ανεπαρκείς κεντρικές οδηγίες. Φυσικά θα φταίει ο κορωνοϊός και όχι οι υπεύθυνοι λοιμωξιολόγοι στα κέντρα αποφάσεων. Εγώ και το τμήμα μου ξέρουμε τι μας περιμένει και κρατάμε Θερμοπύλες, θα πέσουμε ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ για τους συνανθρώπους μας, το μόνο που σας παρακαλώ όταν όλα τελειώσουν τσακίστε αυτούς που μας σκότωσαν. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


Στο Γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας οι γιατροί ράβουν μάσκες για τον Covid-19

Και στο Γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας μετά το Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο όπου το προσωπικό έραβεστη ραπτομηχανή μάσκες από σεντόνια, (διότι σε κάθε τμήμα αντιστοιχούν μόλις δύο απλές χειρουργικές μάσκες), οι γιατροί ξεσπούν σε σχετική τους ανακοίνωση :

Γράφουν στην ανακοίνωσή τουςχαρακτηριστικά

«Σας ενημερώνουμε ότι στο Γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας παρά τις καθημερινές υποσχέσεις για προμήθεια υλικού, έχουμε έλλειψη ειδικού εξοπλισμού για Covid-19 (ειδικές στολές γυαλιά μάσκες ffp3) και δυστυχώς από χθες έχουμε και έλλειψη από χειρουργικές μάσκες (δεν έχουμε ούτε για τις χειρουργικές επεμβάσεις). Ζητήθηκε από το προσωπικό να κατασκευάσει χάρτινες!!!υφασμάτινες!!!!Περιμένουμε τον Covid-19 ράβοντας μάσκες»

Η τριμελής επιτροπή του γενικού νοσοκομείου Χαλκίδας

Και να σκεφτεί κανείς ότι το νοσοκομείο Χαλκίδας καλύπτει όλη την Εύβοια και αρκετό κόσμο από την Βοιωτία. Ανάλογα προβλήματα έχουν οι γιατροί σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν:

  • Άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.
  • Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων, κλπ.).
  • Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ.).
  • Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και των δομών ΠΦΥ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
  • Διάθεση δωρεάν στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.
  • Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους υγειονομικούς τις δικαιούνται. Υπάρχουν καταγγελίες ότι διοικήσεις νοσοκομείων προσπαθούν να αποτρέψουν τους υγειονομικούς να τη ζητήσουν ή αρνούνται να απαντήσουν στο αίτημά τους για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας.
  • Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορονοϊό.

«Απαιτούμε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δεχτεί επιτέλους να συναντήσει αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία χαρακτηρίζει τα μέτραπου αποφάσισε ο ΕΟΔΥ για το υγειονομικό προσωπικό ως «μηδενικής προφύλαξης», σημειώνοντας:«Δεν κατανοούμε την απόφαση του ΕΟΔΥ οι υγειονομικοί που προκύπτει από την ιχνηλατήσει ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσματα κορονοϊού (ασθενείς ή προσωπικό) να μην τίθενται σε κατ’ οικον περιορισμό και να μην γίνεται εργαστηριακός έλεγχος».

«Στην αρχή ο ΕΟΔΥ συνιστούσε 14 ημέρες κατ’ οικον περιορισμό (Αμαλιάδα, Πύργος, Ρίο κ.α.). Μετά άλλαξε η απόφαση και ο κατ’ οικον περιορισμός μειώθηκε στις 7 ημέρες (Ιπποκράτειο, Κοζάνη, Γεννηματάς ,Ερυθρός κλπ). Χθες στην ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ακούσαμε ότι οι υγειονομικοί που έχουν εκτεθεί, εάν δεν εμφανίζουν συμπτώματα δεν θα τίθενται σε κατ’ οικον περιορισμό ούτε θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος. Μάλιστα κάποια Νοσοκομεία ήδη εφαρμόζουν αυτό το μέτρο (Αλεξάνδρα, κλπ). Σε άλλα Νοσοκομεία όταν διαπιστώνεται κρούσμα από συνάδελφο ή νοσηλευόμενο ασθενή διακόπτεται η εφημερία, αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος για απολύμανση (Λαϊκό, Πανεπιστημιακό Ιωάννινων,) και σε άλλα γίνεται η υποτυπώδης απολύμανση εν λειτουργία (Αλεξάνδρα)», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τους υγειονομικούς, η απόφαση να περιοριστεί ο εργαστηριακός έλεγχος στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που εμφανίζουν συμπτώματα δημιουργεί κινδύνους διασποράς του ιού.

«Εάν ισχύσουν τα εν λόγω μέτρα μηδενικής προφύλαξης για τους εργαζόμενους θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος να μείνουμε στην πορεία από υγειονομικό προσωπικό», προσθέτει και καταλήγει:«Ζητάμε να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος σε όλους τους συναδέλφους που έχουν εκτεθεί στον ιό με επιβεβαιωμένα κρούσματα και να τίθονται σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες όπως αρχικά ήταν. Έτσι θα περιορίσουμε τη διασπορά του ιού σε ασθενείς και θα κρατήσουμε μάχιμο το προσωπικό σε όλη τη διάρκεια της κρίσης».

Μέχρι τώρα από τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας, το 12% είναι υγειονομικό προσωπικό.

Δείτε τι λέει ο εκπρόσωπός τους ιατρός του Ευαγγελισμού κ. Ηλίας Σιώρας: