Απολύσεις με sms - Ελευθέριος Βενιζέλος: Το εργασιακό χάος απογειώνεται

Ο κ Βρούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ ονόμασε "ελευθερία" τη δυνατότητα των απολύσεων.
Ο κ Βρούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ ονόμασε "ελευθερία" τη δυνατότητα των απολύσεων.

Απολύσεις με sms - Ελευθέριος Βενιζέλος: Εκατοντάδες παύσεις εργασίας συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Αγωνία για ακόμα 600 εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Αθηνών.

Απολύσεις με sms - Ελευθέριος Βενιζέλος: Η πανδημία του κορονοϊού πλήττει δυνατά την αεροδρομιακή κοινότητα, μιας και συγκαταλέγεται στους κλάδους που έσπευσαν να εφαρμόσουν το «εργατικό δίκαιο» Βρούτση, δηλαδή τη δυνατότητα της εκ περιτροπής εργασίας για διάστημα έξι μηνών. 

Οι απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης (handling) του αεροδρομίου της Αθήνας ήδη έχει ξεκινήσει με τη Swissport να ενημερώνει τους εργαζομένους της ότι χάνουν τη δουλειά τους, με γραπτά μηνύματα ή με μία τηλεφωνική κλήση αποδίδοντας την πρωτοφανή μέθοδο στον μεγάλο αριθμό των εργαζομένων και την έλλειψη χρόνου.

Μη ανανέωση ή παύση των συμβάσεων αορίστου χρόνου και εκ περιτροπής εργασία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών, Χρήστο Καραγιάννη, με τις οποίες αποφάσεις πλήττονται ήδη και θα πληγούν το αμέσως επόμενο διάστημα 200 - 300 εργαζόμενοι. Ο Χρ. Καραγιάννης εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον των περίπου 600 εργαζομένων στον αερολιμένα, πολλοί από τους οποίους έχουν εξαναγκαστεί για την ώρα να «σπαταλήσουν» την κανονική τους άδεια, λόγω της αναστολής λειτουργίας υπηρεσιών του αεροδρομίου.

«Είναι προκλητικό το γεγονός ότι μία εταιρεία, όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με κέρδη προ φόρων ύψους 239,7 εκατ. ευρώ το 2018 (και αντίστοιχα νούμερα την τελευταία πενταετία) θα μπορεί να κάνει χρήση της ΠΝΠ για την αναστολή συμβάσεων, με πρόσχημα την πτώση του τζίρου της λόγω κορονοϊού», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Στην πλειονότητά τους ήταν ήδη όμηροι διαρκείας, καθώς εργάζονταν για χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. 

Η Swissport επιβεβαίωσε τη μη-ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι οποίες έληγαν, κάνοντας λόγο για «δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση», προκειμένου η εταιρεία «να αντέξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, διασφαλίζοντας έτσι τις μόνιμες θέσεις εργασίας». Αφήνει την υπόσχεση ότι «οι εργαζόμενοι που έως τώρα εργάζονταν στην εταιρεία θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα για επαναπρόσληψη μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί».

Στα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το μάρμαρο, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων αυτών. Το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Γ. Βρούτσης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 25/3/20 στην ΕΡΤ ονομάζοντας "ελευθερία" τη δυνατότητα των απολύσεων.

«Δεν ήταν μάλλον μέσα στο περιβάλλον των επιχειρήσεων που αναστείλαμε την λειτουργία τους οπότε αυτές μπορούν ακόμα να κινηθούν με μια ελευθερία. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη» (sic) είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται επίσης ότι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου δεν προβλέπεται να λάβουν καν το επίδομα των 800 ευρώ και μένουν εντελώς απροστάτευτοι εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης.