Κορονοϊός κρούσματα: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ζήσουμε ένα σκληρό Απρίλη, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι΄αυτό. Να αναλάβουμε την ατομική μας ευθύνη, να δείξουμε κοινωνική αλληλεγγύη. Με ατομική ευθύνη πρέπει να πορευτούμε στη δύσκολη αυτή περίοδο που θα περάσουμε».

Ο Πατρινός Παθολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, με εξειδίκευση στις λοιμώξεις στα νοσοκομεία St George's και St Thomas' του Λονδίνου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Χρονικά και επιδημιολογικά είμαστε πίσω από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Ευχή μας να μην ζήσουμε τέτοιες εικόνες. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού. Αυτή τη στιγμή, ο κάθε θετικός μολύνει τρεις ακόμη, αυτό προσπαθούμε να αντιστρέψουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», πρόσθεσε μιλώντας στο Mega.

Σχετικά με το πότε περιμένουμε την κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «είναι πιθανό αυτό να γίνει κοντά στην Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά θα το δούμε στην πράξη. Θέλουμε όσο γίνεται λιγότερα κρούσματα». Σε ερώτημα με τα πόσα κρούσματα μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, και τι θα γίνει αν φτάσουμε τις πέντε χιλιάδες κρούσματα σημείωσε ότι «νομίζω ότι κάτι τέτοιο το αντέχουμε. Για να το αντέξουμε όμως, χρειάζεται μέγιστος βαθμός ατομικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Αν ο καθένας είναι προσεχτικός και δεν διασπαρεί ο ιός, θα γυρίσουμε σύντομα στην κανονικότητά μας».

«Είναι συνθήκες πολέμου αυτές. Σε συνθήκες πολέμου δύσκολα μιλάμε με όρους κανονικότητας. Οι ελλείψεις είναι σε διεθνές επίπεδο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε ό,τι μας αφορά να καλυφθούμε. Χρειάζεται και μία συγκαταβατικότητα», τόνισε. «Υπάρχει έλλειψη σε προστατευτικό εξοπλισμό, που καλύπτεται με ευρεσιτεχνίες. Επίσης, υπάρχει ένδυα αντιδραστηρίων διεθνώς, που πιστεύω ότι θα καλυφθεί», κατέληξε.