Κορονοϊός χλωροκίνη: Στη χώρα μας έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης μία ποσότητα πέντε τόνων χλωροκίνης από την Ινδία προκειμένου να υπάρχει απόθεμα για τη δημιουργία των σκευασμάτων από την ουσία αυτή. Οι πέντε τόνοι έφτασαν με διαβαθμισμένη πτήση της Aegean και ήδη παραδόθηκαν σε ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες για να προχωρήσουν στην παρασκευή των σχετικών φαρμάκων.

Προ ημερών, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε δηλώσει ότι «έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».

Το δίδυμο χλωροκίνη-υδροξυχλωροκίνη μειώνει την οξύτητα στα ενδοσώματα, τα διαμερίσματα εντός των κυττάρων που χρησιμοποιούν για να απορροφήσουν το εξωτερικό υλικό και ότι ορισμένοι ιοί μπορούν να συνεισφέρουν για να εισέλθουν σε ένα κύτταρο. Αλλά η κύρια οδός εισόδου στον SARS-CoV-2 είναι διαφορετική, είναι η λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα, δια της οποίας προσδένεται σε έναν υποδοχέα στην επιφάνεια των ανθρωπίνων κυττάρων. Μελέτες σε κυτταρικές καλλιέργειες έχουν δείξει ότι οι χλωροκίνες έχουν κάποια δράση έναντι του κορονοϊού, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρής τοξικότητας.

Τα αποτελέσματα περισσοτέρων από 20 κινεζικών κλινικών δοκιμών σε 100 και πλέον ασθενείς, που έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό BioScience, δείχνουν οφέλη.

Παράλληλα στη Γαλλία, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ντιντιέ Ραούλ έχει ανακοινώσει ότι χορήγησε υδροξυχλωροκίνη, μια λιγότερο τοξική εκδοχή της χλωροκίνης, σε 24 ασθενείς και σε έξι εξ αυτών μειώθηκε το ιικό φορτίο. Τα στοιχεία προς το παρόν είναι ανεπαρκή για να χορηγηθεί σε ασθενείς με νόσο COVID-19 σε κρίσιμη κατάσταση.


24 οι θάνατοι στην Ελλάδα

Ένας ακόμα ασθενής έχασε τη ζωή του από τον νέο ιό . Πρόκειται για έναν 64χρονο άνδρα από τη Δαμασκηνιά Βοΐου στην Κοζάνη. Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες είχε χάσει τη ζωή του και ο 90χρονος πατέρας του. Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστό πως ένας ακόμη ασθενής, ένας 46χρονος στρατιωτικός έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό. Πλέον ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 24. Αναλυτικά