Κορονοϊός εργασιακά:Βαρύ το τίμημα που πληρώνουν πολλοί εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος των επιπτώσεων στην Οικονομία από την έξαρση του φονικού ιού. Σύμφωνα με πληροφορίε εταιρίεςθέτουν σε διαθεσιμότητα χιλιλαδες εργαζόμενους, από την 1η Απριλίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τους καταβάλλεται ο μισθός του Μαρτίου, ενώ για τον Απρίλιο θα πάρουν την ενίσχυση των 800 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε κλαποιες περιπτωσεις τους δίνουν και μιαprepaid card για το υπόλοιπο του Απρίλη. Άγνωστο είναι το τι θα γίνει τον Μάϊο.

Να σημειωθεί ότι ηΠολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε – μεταξύ άλλων – να υπάρξειγενναία ένεση ρευστότητας στην οικονομία καινα παρθούν πίσω τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί με πρόσχημα την πανδημία, με αιχμήτο κόψιμο των μισθών των εργαζομένων κατά 50% για το οποίο σας ενημέρωσε πρώτο το flash.gr.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο έχουν ως μοναδικό στόχο τη διάλυση της αγοράς εργασίας. «Είναι πλέον φανερό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών, που δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Πρόκειται για μέτρα που αφενός μετακυλύουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους και, αφετέρου, θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση της ανεργίας. Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας», υπογραμμίζεται.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σεανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που αντί η κυβέρνηση να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους σε απολύσεις και μειώσεις μισθών ως και 50% επ' αόριστον, δημιουργώντας νέα γενιά ανέργων και φτωχών».Μάλιστα στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτονται στοιχεία από τις αναπληρώσεις των μισθών που προβλέπονται σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά παρατίθεται ο εξής κατάλογος:

  • Γαλλία: το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού
  • Σουηδία: το κράτος πληρώνει το 95% του μισθού
  • Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισπανία: το κράτος πληρώνει το 80% του μισθού
  • Δανία, Πορτογαλία: το κράτος πληρώνει το 75% του μισθού

Με βάση τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης λοιπόν να αφήσουν τα προσχήματα και να πάρουν άμεσα πίσω την άθλια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση όλους τους εργαζόμενους αλλά θα τινάξει στον αέρα και το σύνολο της οικονομίας από την έλλειψη αγοραστικής δύναμης την επομένη της κρίσης».