Κορονοϊός τεστ:Πιο αναλυτικά, πριν η κυβέρνηση συνάψει συμφωνία μειδιώτες για διεξαγωγή τεστ για τον φονικό ιό, έναντι 30 εκατομμυρίωνευρώ, αποκαλύπτεται πωςπολλά εργαστήρια σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα μπορούσαν να αναλάβουν να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους σε κόστος τουλάχιστον στο 1/5 σε σχέση με τα ιδιωτικά κέντρα. Σύμφωνα με τοTvxs.gr, το περασμένοΣάββατο 21 Μαρτίου 2020, το γραφείο του πρωθυπουργού παρέλαβε τρειςεπιστολές από τρία περιφερειακά πανεπιστήμια, τα οποία γνωστοποιούσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως διαθέτουν πιστοποιημένα εργαστήρια για την ανίχνευση του κορονοϊού και πως μπορούν να προσφέρουν άμεσα τις υπηρεσίες τους και δωρεάν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει απάντηση. Αντίθετα, η κυβέρνηση αγνόησε την προσφορά των πανεπιστημίων, και αποφάσισε να προχωρήσει σεσύμβαση ύψους30 εκατομμυρίων ευρώ με ιδιώτες. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η απόφαση τουΚυριάκουΜητσοτάκη να μην απαντήσει καν στις επιστολές των πανεπιστημίων, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Διαβάστε: Τεστ ιού: Ιδιωτικές κλινικές, υψηλές τιμές, γονατίζουν Παστέρ και Ιατρική ΣχολήΑκολουθεί ημιααπό τις τρεις επιστολές, όπως τη δημοσίευσε τοTvxs.gr, χωρίς τα στοιχεία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος:

«Αξιότιμε Κ. Πρωθυπουργέ,

Συντασσόμενοι προς την πρόσκληση του ΕΟΔΥ για συμμετοχή των ερευνητικών εργαστηρίων ιολογίας και μικροβιολογίας (πλην των νοσοκομειακών που συμμετέχουν ήδη) στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, προσφέρουμε την τεχνογνωσία, τα μηχανήματα και το ανθρώπινο δυναμικό των εργαστηρίων μας. Όμως με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η πρόσκληση αφορά μόνο ερευνητικά κέντρα. Σήμερα, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια διαθέτουν εξοπλισμό και τεχνογνωσία εφάμιλλη ή και σε αρκετές περιπτώσεις ανώτερη των ερευνητικών κέντρων στο τομέα των λοιμωδών.

Ερευνητικά Εργαστήρια λοιμωδών νοσημάτων σε τμήματα βιολογίας, βιοχημείας, ιατρικής, κτηνιατρικής κτλ. έχουν εδώ και χρόνια επενδύσει στην ανάπτυξη μονάδων βιοασφάλειας για τη μελέτη ιών υψηλης επικινδυνοτητας. Ως παράδειγμα θα φέρω την κοινή προσπάθεια του Τμήματος ——— Πανεπιστημίου ——– που διαθέτουν μονάδες βιοασφάλειας επιπέδου 2 με αρνητική πίεση, εξειδικευμένα στη χρήση μολυσματικών παραγόντων. Επιπλέον τα μέλη των εργαστηρίων που συμμετέχουν έχουν δεκαετίες εμπειρίας στο χειρισμό λοιμωδών παραγόντων.

Ζητούμε συνεπώς να μας συμπεριλάβετε στην κοινή προσπάθεια που γίνεται, αξιοποιώντας και το δυναμικό των Ελληνικών Πανεπιστημίων για την εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου μοριακής διάγνωσης του SARS Cov2 που είναι δεδομένο διεθνώς και χρήζει εφαρμογής και όχι ανάπτυξης. Έχει κοινοποιηθεί από το CDC εδώ και μήνες. Σημειώνουμε επιπλέον ότι υπάρχει δυνατότητα ανάλυσης σε μεγαλύτερο βάθος του γενετικού υλικού του ιού με σύγχρονες τεχνολογίες (NGS) που διαθέτουν τα πανεπιστήμια μέσω ερευνητικών προγραμμάτων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις