Κορονοϊός Καστοριά: Έκκληση για μάσκες υψηλής προστασίας απευθύνει η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ώστε να προμηθεύσει τόσο το Νοσοκομείο όσο και το ΕΚΑΒ της πόλης. Η περιφέρεια απευθύνει έκκληση σε… ιδιώτες και ποντάρει στην ιδιωτική πρωτοβουλία σε μία προσπάθεια να καλύψει τα κενά του κράτους. Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος ζητά από τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και ιδιώτες που μπορεί να έχουν μάσκες υψηλής προστασίας προσώπου «να τις διαθέσουν για τις ανάγκες του Νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ Καστοριάς προκειμένου να διευκολύνουν το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Στην ανακοίνωση της η περιφέρεια Καστοριάς τονίζει ότι «οι ανάγκες είναι τεράστιες και ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι προστατεύοντας τις δομές υγείας, προστατεύουμε τον εαυτό μας». Τονίζεται ότι όσοι επιθυμούν να προσφέρουν το παραπάνω υγειονομικό υλικό μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 09:00 το βράδυ, στα τηλέφωνα: 24673 50200/1.

Το νοσοκομείο Καστοριάς(δεν ανήκει στα κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό)είναι ένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο. Ένας εργαζόμενος σ' αυτό έχει χάσει την ζωή του ενώ, μέχρι στιγμής, υπάρχουν 10 εξακριβωμένα κρούσματα γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων του νοσοκομείου. Επίσης, όλο το προσωπικό του νοσοκομείου έχει υποβληθεί σε έλεγχο.Επιστολή των τριών δημάρχων στον πρωθυπουργό

Οι δήμαρχοι Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου και Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος επισημαίνουν τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο και η Καστοριά γενικότερα, αφού, μέχρι στιγμής, έχουν διαπιστωθεί «33 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίζονται στο προσωπικό του νοσοκομείου και 4 θανάτους, εκ των οποίων ο ένας αφορά 41χρονη μητέρα τριών παιδιών». Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η απραξία σας σε σχέση με τα ζητήματα που έχουμε επισημάνει θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας».

Σημειώνουν, δε, ότι στο νοσοκομείο «νοσηλεύονται ήδη 12 ασθενείς, ενώ άλλοι 14 έχουν διακομιστεί σε νοσηλευτικές μονάδες στην Πτολεμαΐδα και τη Θεσσαλονίκη». Οι δήμαρχοι αναφέρουν ότι «ακόμη και σήμερα παραμένουν σε καραντίνα 40 άτομα, γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου». Ζητούν τη μετατροπή του νοσοκομείου Καστοριάς σε νοσοκομείο περίθαλψης περιστατικών Covid-19 και μεταφορά των κλινικών του σε άλλους υγειονομικούς χώρους της περιοχής- Κέντρο Υγείας, ΙΚΑ, ΚΕΦΙΑΠ και ιδιωτικές κλινικές.

Ζητούν όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις (ακτινολογικές, αξονικού τομογράφου κ.ά), που αφορούν τρέχοντα περιστατικά, εκτός δηλαδή αυτών που αφορούν τον ιό «να γίνονται σε εξωτερικά κέντρα, με επίταξή τους από το αρμόδιο Υπουργείο», ενώ τονίζουν την ανάγκη για «άμεση αποστολή προστατευτικών μασκών και ιατροφαρμακευτικού υλικού ακόμη και από άλλα νοσοκομεία που δεν αντιμετωπίζουν την ίδια πίεση».

Παράλληλα, ζητούν ακόμη να περάσει από έλεγχο (τεστ για τον ιό) όλο το προσωπικό του νοσοκομείου Καστοριάς και να ολοκληρωθούν άμεσα οι ήδη εκκρεμείς διαδικασίες διάγνωσης και ενημέρωσης αποτελεσμάτων. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η καθυστέρηση της διενέργειας ελέγχου θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό».

Τέλος, σημειώνουν, ότι «η Καστοριά βρίσκεται στα όριά της, αντιμετωπίζει ραγδαία αυξανόμενο αριθμό περιστατικών, ακόμη και θανατηφόρων, παρουσιάζει «προβλήματα, ελλείψεις και καθυστερήσεις στο Νοσοκομείο της, το οποίο έχει καταστεί επίκεντρο διασποράς του ιού λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στη λήψη μέτρων από τον ΕΟΔΥ» και προσθέτουν ότι όλα τα παραπάνω «θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των πολιτών και του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί τις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής μας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις