Κορονοϊός – Αποφυλάκιση:Έστω και καθυστερημένα, η κυβέρνηση φέρεται να προωθεί μερική αποσυμφόρηση των φυλακών σύμφωνα με πληροφορίες πουεπικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.Σε πρόταση ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου)κι εφόσον εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα, υπολογίζεται ότι θα αποφυλακιστούν περίπου 1.000 κρατούμενοι.

Η ΠΝΠ, που συντάχθηκε με εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και διαμόρφωσης, προκειμένου να μελετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να πάρει την τελική έγκριση από τον πρωθυπουργό, οπότε και θα σταλεί για υπογραφή.Εφόσον πάρει τελικά την έγκριση, εκτιμάται ότι θα υπογραφεί αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και κατά τις ίδιες πληροφορίες, με βάση όσα προβλέπονται σε αυτή, υπολογίζεται ότι θα αποφυλακιστούν περίπου 1.000 κρατούμενοι.

"Πρόκειται, κυρίως, για άτομα που έχουν καταδικαστεί για οικονομικά και φορολογικά αδικήματα, μικροκλοπές, μικροποσότητες ναρκωτικών κ.λπ., που θέλουν ακόμα ένα χρόνο για την συμπλήρωση της ποινής ή έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής ή είναι πάνω από 65 ετών και έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής".Εξαιρούνται όλοι οι βαρυποινίτες, δηλαδή άτομα που έχουν καταδικαστεί για λεγόμενα αδικήματα βίας, (φόνοι, βιασμοί, ληστείες, σωματική βία, εγκλήματα κατά της δημοκρατίας και του πολιτεύματος, τρομοκρατία, κ.λπ.).

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις φυλακές από τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν η κατάργηση του ελεύθερου επισκεπτηρίου, η απολύμανση όλων των χώρων των φυλακών και οι μεταγωγές κρατουμένων για μείωση του αριθμού σε υπερφορτωμένα καταστήματα κράτησης.

Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία είναι αρμόδια για τις φυλακές, ισχυρίζεται ότι «δημιουργήθηκαν πολύ νωρίς ειδικοί χώροι απομόνωσης και στα 35 καταστήματα κράτησης της χώρας, για την περίθαλψη κρατουμένων που τυχόν θα προσβληθούν από τον κορονοϊό, καθώς και για τους νεοεισερχόμενους, που μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών». Οι χώροι απομόνωσης είναι των 20 ατόμων σε όλες τις φυλακές, ενώ στον Κορυδαλλό έχει δημιουργηθεί πτέρυγα 120 ατόμων στις γυναικείες φυλακές και σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να επεκταθεί για 200 άτομα συνολικά.

Ο δικηγόρος Θ. Καμπαγιάννης σημειώνει ότι :«Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννης Σουλιώτη στην καθημερινή που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το αίτημα της αποσυμφόρησης κρίνεται αναγκαίο και η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ήδη έτοιμη, ωστόσο δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά μόνο «εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν». Εάν δηλαδή σημαντικός αριθμός κρατουμένων προσβληθεί από τον κορονοϊό και κριθεί αναγκαία η αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης ως μέτρο για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού". Ελπίζουμε αυτό το ρεπορτάζ να μην είναι αληθές διότι οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα (τρόφιμοι σε γηροκομεία, φυλακισμένοι, ψυχιατρικές κλινικές κ.λπ. ) κι αν προσβληθεί από τον ιό, αυτό αφορά όλη την υπόλοιπη κοινωνία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις