Κορονοϊός μέτρα απαγόρευσης: Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα επισημαίνουν οι επιστήμονες καθώς θα φανεί εαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί απέδωσαν και ανέκοψαν την επιθετική πορεία του ιού.
Μέχρι στιγμής και κάνοντας έναν απολογισμό των τελευταίων 32 ημερών φαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αντίθετη πορεία από αυτή της Ιταλιας σε ό,τι αφορά την πανδημίας.

«Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας μάς δείχνουν ότι είμαστε στο καλό σενάριο. Το κακό σενάριο δεν ακολουθείται, που είναι ένα σενάριο τύπου Ιταλίας ή άλλων χωρών στις οποίες υπήρξε εκθετική αύξηση και των θανάτων και των διασωληνωμένων’’ τόνισε ο κ.Τσιόδρας και επανέλαβε την άμεση συσχέτιση που έχουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. ‘’Όσο καλύτερα τηρήσουμε όλοι μας τα μέτρα, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχουμε σαν χώρα και σαν γενικός πληθυσμός» τόνισε ο καθηγητής.

Κικίλιας: Στις 15 Απριλίου ο πρώτος απολογισμός

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε παράταση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθώς, όπως τόνισε, στα μέσα Απριλίου θα γίνει ο πρώτος απολογισμός για να διαπιστωθεί εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί απέδωσαν.«Στις 15 Απριλίου θα δούμε αν αυτά τα μέτρα έχουν αποδώσει και μετά θα δούμε τι θα ακολουθήσει», ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Επεσήμανε ότι πρέπει να μην υπάρξει χαλάρωση καθώς «είναι πολύ εύκολο από συγκεκριμένα αποτελέσματα να πάμε σε σενάρια καταστροφής. Κάθε κίνηση που κάνουμε, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο εμάς, τους συνανθρώπους μας και τη χώρα».

Χαρδαλιάς: Περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και περιμένουμε την απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Υπενθυμίζω κάτι βασικό: ό,τι κάνουμε σήμερα καταγράφεται αριθμητικά στην επιδημία μετά από δύο εβδομάδες» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς για την εξάπλωση του κορονοϊού, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση «Οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα, θα οδηγήσει σε επάνοδο του ιού και επανάκαμψη του κύματος του κορωνοϊού. Για αυτό και τα μέτρα, όπου τηρούνται και όπου κρατιούνται, κρατιούνται για πολύ καιρό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Να μην αμελούμε στα μέτρα, γιατί ο ιός θα μας εκδικηθεί».

Γκίκας Μαγιορκίνης: O αριθμός των διασωληνωμένων να μην ξεπεράσει τους 250 οποιαδήποτε στιγμή.

O Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – μέλος της Ομάδας εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ξεκαθάρισε ότι είναι κρίσιμο για την αντοχή του συστήματος υγείας ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία όλης της χώρας να μην ξεπεράσει τους 250 οποιαδήποτε στιγμή. «Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με τα πρώτα μέτρα χτυπήσαμε την υπερμετάδοση στη ρίζα της, αλλά θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην εφησυχάζουμε, ώστε να αποφύγουμε μία επιθετική εισβολή του ιού σε ευπαθείς ομάδες. Και οι νέοι φυσικά θα πρέπει να προσέχουν και για την ίδια τους τη ζωή, αλλά και να συνεισφέρουν στη συλλογική αυτή προσπάθεια».
Αν τα νούμερα συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, ενδεχομένως σε τρεις εβδομάδες να μπούμε σε ύφεση της επιδημίας, δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις