Μανώλης Γλέζος: Η Γιολάντα (Sadahzinia) έκανε μια ανάρτηση στο facebook μνημονεύοντας ένα γεγονός, όταν οι Active Member είχαν προσκαλέσει τον Μανώλη Γλέζο, σχεδόν πριν 20 χρόνια να μιλήσει στο «Πράξια», μια πολιτιστική ομάδα που είχαν στήσει στο Πέραμα.

«Θυμάμαι συζητήσαμε για το βιβλίο του για το «νερό» και τον ρώτησα ποιο θα είναι το επόμενο… Μου είχε πει ότι έχει έτοιμα 17 βιβλία ακόμα και ανησυχεί πως θα προλάβει να ολοκληρώσει την έκδοση τους… Τον θαύμασα για την καθαρότητα της σκέψης και την αγάπη που είχε στην ελληνική γλώσσα…. Και ένα ακόμα από τα πολλά που με συγκίνησαν παρακολουθώντας τον. Αυτά του τα λόγια:

«Αγαπητοί φίλοι, στις παραμονές των εκτελέσεων, στις παραμονές από κάθε μάχη μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε και λέγαμε "εάν εσύ ζεις μην με ξεχάσεις", "εάν εσένα δεν σε βρει το βόλι όταν συναντάς ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα και από εμένα και όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί και από εμένα, και όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων θα τον ακούς και για μένα, και όταν ακούς τον άνεμο να περνάει μέσα από τα φύλλα, όταν ακούς το θρόισμα των φύλλων, θα το ακούς και για μένα, και όταν χορεύεις θα χορεύεις και για μένα". "Μπορώ να ξεχάσω;

Το δυσκολότερο πράγμα για μένα είναι ότι ζω και οι άνθρωποι που πολέμησα μαζί τους, οι άνθρωποι που αντιμετωπίσαμε μαζί τον θάνατο, οι φίλοι μου, δεν ζουν σήμερα. Μπορώ να τους ξεχάσω; Είναι δυνατόν να ξεχάσω αυτό τον κόσμο; Δεν είναι δυνατό. Και γι΄αυτό έχω αυτή την πολυπραγμοσύνη, γιατί εκτελώ εντολές ή προσπαθώ να εκτελέσω τις εντολές τους".

Και επειδή αυτή η σύναξη δεν είναι ένα απλό ακροατήριο, αλλά εσείς συμμετέχετε ως ενεργοί πολίτες στο πολιτικό γίγνεσθαι, ο καθένας στον τομέα του αναλαμβάνει να κάνει πράξη τα όνειρα αυτών των ανθρώπων. Και αν πεθάνω, θα σας κυνηγάει η ύπαρξη μου για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Μην νομίζετε ότι θα γλυτώσετε από εμένα ποτέ".

Άρα ζεις, στη βόλτα που θα κάνω τώρα δα, σ’ ένα χωριό μ’ ελιές κι αμπέλια, με τα παιδιά μου παρέα, θα συναντήσουμε την άνοιξη και τα φρέσκα μπουμπούκια που κλείνουν λίγο απ τη Δύση του ηλίου. Αυτή η βόλτα θα είναι για σένα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις