Μουζάλας Βίτσας: Την περασμένη εβδομάδα ο Ν. Κοτζιάς με μήνυμα του αναφέρθηκε στη Συμφωνία της Κυβέρνησης με ΕΕ, να μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες από Λιβύη σε Ελληνικά λιμάνια και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Χαρακτηριστικά είχε γράψει: «H ελληνική κυβέρνησησυμφώνησε σεΕΕνα μεταφέρονται πρόσφυγες από τη Λιβύη σε ελληνικά λιμάνια.Ως ΥΠΕΞ έβαλα σε ανάλογη πρόταση βέτο. Απέτρεψα να γίνει η Κρήτη, δεύτερη Μόρια. Τούτοι εδώ φαίνεται να μην καταλαβαίνουν σε τι συμφωνούν. Επιπόλαια υποτιμούν προβλήματα, όντας επικίνδυνοι»

Με ανακοίνωσή τους σήμερα οι πρώην υπουργοί μεταναστευτικής πολιτικής επιβεβαιώνουν την τοποθέτηση του Ν. Κοτζιά, τονίζοντας ότι:«Με ιδιαίτερη ανησυχία αντιμετωπίζουμε την αποδοχή από την Κυβέρνηση -μόνη αυτή- της διάθεσης λιμένων για αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών από την Λιβύη που θα διασώζονται στο πλαίσιο της επιχείρησης I.R.I.N.I (ευρωπαϊκή επιχείρηση ελέγχου του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη). Φημολογείται δε, ότι ενδέχεται να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό λιμάνια της Κρήτης»


Η κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσα και Γ. Μουζάλα ως έχει:

«Με ιδιαίτερη ανησυχία αντιμετωπίζουμε την αποδοχή από την Κυβέρνηση -μόνη αυτή- της διάθεσης λιμένων για αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών από την Λιβύη που θα διασώζονται στο πλαίσιο της επιχείρησης I.R.I.N.I (ευρωπαϊκή επιχείρηση ελέγχου του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη). Φημολογείται δε, ότι ενδέχεται να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό λιμάνια της Κρήτης.

Με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση ανατρέπει την στάση που τήρησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ΟΧΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ στην Κρήτη ή οπουδήποτε αλλού εκτός από τα υπάρχοντα. Αντίστοιχες προτάσεις από Ε.Ε είχαν υποβληθεί και επί ΣΥΡΙΖΑ και αποσύρθηκαν με την «απειλή» βέτο.

Η κυβέρνηση δημιουργεί έτσι τον κίνδυνο να γίνει η χώρα μας πύλη εισόδου και για το προσφυγικό –μεταναστευτικό ρεύμα από την Λιβύη, την στιγμή που η πίεση από την Τουρκία παραμένει απειλητική.Η συμφωνία έγινε εν κρυπτώ χωρίς καμία ενημέρωση, η δε γνωστοποίηση της έγινε όχι επίσημα αλλά από «διαρροές».Εφόσον ισχύει εμπλέκει τη χώρα μας σε νέες, άσχημες, περιπέτειες.

Απαιτούμε άμεση ενημέρωση και καλούμε σε εγρήγορση για την υλοποίηση τέτοιων μεθοδεύσεων».