Κορονοϊός Τσιόδρας: Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, γνωστοποίησε ότι σε 1.314 ανέρχονται τα κρούσματα στη χώρα μας, καθώς ανακοίνωσε 82 νέα περιστατικά. Πρόσθεσε ότι 85 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (οι 17 γυναίκες). Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Η χώρα μας έχει 49 θανάτους. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι στα 72 έτη.

Επίσης, 6 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ακόμη ότι μετά από έλεγχο σε κρουαζιερόπλοιο, 20 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί. Επιβάτες και πλήρωμα συνολικώς αριθμούσαν σε 383 άτομα.

Ο λοιμωξιολόγος πρόσθεσε ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει οι υγιείς να μην φορούν μάσκες, καθώς κλινικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει πως η χρήση μάσκας μειώνει τη διασπορά του ιού».

«Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί παγκοσμίως «έχουν αποτρέψει έως τις 31 Μαρτίου μέχρι 120.000 θανάτους».

«Μαθηματικές εκτιμήσεις από το Imperial College, σημειώνουν ότι για κάθε συμπτωματικό υπάρχει ένας ασυμπτωματικός που μπορεί να μεταδώσει τη νόσο. Θέλει προσοχή να τηρηθεί το μήνυμα που έχω πει. Θεωρούμε ότι όλοι έχουμε τη νόσο και μας ενδιαφέρει να μην μεταδώσουμε τη νόσο», υπογράμμισε, για να καταλήξει απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Οι 49 νεκροί είναι ιερό νούμερο και απαιτεί σεβασμό, αλλά φανταστείτε να είχαμε 150 θανάτους την ημέρα. Για να μην βλέπουμε σκηνές τύπου Ουχάν, Ιταλίας, Νέας Υόρκης».

Στα 1.212 ανέρχονται συνολικώς τα κρούσματα στη χώρα μας

Οι μάσκες είναι μόνο για όσους έχουν συμπτώματα ή φροντίζουν ασθενείς

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μάσκες, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει για άλλους ιούς δεν έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική η χρήση τους από ανθρώπους που δεν νοσούν. «Μεγαλύτερο όφελος από την κάλυψη της μύτης και του στόματος υπάρχει για όσους νοσούν» είπε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο όσοι έχουν συμπτώματα ή φροντίζουν ασθενείς. Μάλιστα παρατήρησε ότι ή χρήση μάσκας γίνεται με πολύ λανθασμένο τρόπο όπως προέκυψε από τις ίδιες μελέτες.

Δεν είναι βέβαιο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα βοηθήσουν στον έλεγχο του κορονοϊού

Ερωτηθείς για το ρόλο του κλίματος και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στον κορονοϊό, ο κ. Τσιόδρας ήταν σαφής ότι αν και γνωρίζουμε ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν, κι αυτό αποτελεί γνώση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού και τους κορονοϊούς, «δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, ελπίζουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μειώσουν τη διασπορά αλλά δεν θα εξαφανίσουν τον ιό». Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την εμφάνιση εισαγόμενων κρουσμάτων είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ, όπου υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία και επανεμφανίστηκε ο ιός από εισαγόμενα κρούσματα.


Διαβάστε: Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους για τον κορονοϊό – Σε καραντίνα η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας Καστοριάς


Οι δηλώσεις Χαρδαλιά

«Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Προχωράμε στη λήψη πρόσθετων μέτρων τοπικού χαρακτήρα», τόνισε, ενημερώνοντας ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία, η είσοδος και η έξοδος, στη δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς. Η καραντίνα ισχύει από τις 8 το βράδυ απόψε, έως τις 14 Απριλίου. Στη δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας, απαγορεύεται η είσοδος και έξοδος παρά μόνο για τροφοδοσία σε όλα τα χωριά της ενότητας.

Επίσης, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα με απαγόρευση της κίνησης από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί ανακοινώθηκαν για τρεις δήμοι της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς και δύο δήμοι στην Ξάνθη.

Τα περιοριστικά μέτρα αφορούν στους δήμους:

  • Καστοριάς
  • Ορεστίδος
  • Νεστορίου
  • Ξάνθης
  • Μύκης

Επίσης, αναστέλλονται οι εξαιρέσεις στην κίνηση στις εξής περιπτώσεις:

  • Κίνηση παροχής βοήθειας ανάγκης (Β4). Αυτή θα γίνεται από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, από τους οικείους δήμους)
  • Μετάβαση σε τελετή (Β5). Μοναδική εξαίρεση η περίπτωση κηδείας, στην οποία θα παραβρίσκεται μόνο το στενό συγγενικό περιβάλλον του νεκρού.
  • Σωματική άσκηση – κίνηση για τις ανάγκες κατοικιδίου (Β6). Μοναδική εξαίρεση η κίνηση κατοικιδίου που θα επιτρέπεται για 15 λεπτά πέριξ της οικίας του κατόχου.
  • Επίσης στα σούπερ μάρκετ καθίσταται υποχρεωτική η αναλογία 1 πελάτης ανά 20 τ.μ. χώρου

Οι δηλώσεις Χαρδαλιά


«Καλούμε τους κατοίκους αυτών των δήμων να παραμείνουν στο σπίτι τους και να προχωρήσουν σε προμήθεια τροφίμων για πολλαπλές ημέρες. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και ο κίνδυνος διασποράς μεγάλος», υπογράμμισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης την αναστολή στη λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στον δήμο Ιλίου.

Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την εικόνα έξω από τις τράπεζες, λέγοντας πως «κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που εκτίθενται τόσο εκείνοι όσοι και οι οικογένειες τους».

Αναφερόμενος στα νησιά, είπε: «Είναι ανάγκη να παραμείνουμε μακρυά από τα νησιά μας, οι αεροδιακομιδές είναι δύσκολες, αλλά υπάρχουν πολλά ειδικά σχέδια και κάθε σενάριο. Στη φάση που υπάρχει εξάπλωση του ιού ενεργοποιούνται εναέρια και πλωτά μέσα, ακόμη και οργάνωση πλωτών νοσοκομείων. Η αναγκαιότητα να μείνουμε μακρυά από τα νησιά μας είναι πρωταρχικής σημασίας».

«Έχουμε βρεθεί σε μια κρίσιμη καμπή σε αυτή τη μάχη που δίνουμε. Η επιτυχία της προσπάθειάς μας εξαρτάται από την πειθαρχία μας. Εφέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, θα ανταλλάξουμε ευχές από το τηλέφωνο και θα προσευχηθούμε από τα σπίτια μας. Η επιμονή στον στόχο θα φέρει το αποτέλεσμα. Μένουμε σπίτι», κατέληξε.


Ελληνική Ένωση Τραπεζών

«Η σημερινή εικόνα δεν δικαιολογείται μετά τα μέτρα και την πρόνοια που έχει λάβει το τραπεζικό σύστημα. Τα τραπεζικά καταστήματα ήταν και θα παραμείνουν ανοιχτά. Είναι σαφές ότι η εξυπηρέτησή μας θα πρέπει να γίνει με αυστηρή προσήλωση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Χρειαζόμαστε μια πειθαρχημένη ελευθερία για να έχουμε μελλοντικά μια πλήρη ελευθερία», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, για να προσθέσει: «Έχουμε σύμμαχο την τεχνολογία. Καλέσαμε από τις 13 Μαρτίου τους πολίτες να συνεχίζουν την οικονομική ζωή τους από απόσταση χωρίς να πάνε στο κατάστημα. Οι πληρωμές που μπορούν να γίνουν ψηφιακά έγιναν με ουρές, αδικώντας αυτά τα εργαλεία που μας δίνει η τεχνολογία».

ΑΑΔΕ

«Για να αποφευχθεί η εικόνα που είδαμε σήμερα στις τράπεζες, παρατείνεται η καταβολή φορολογικών οφειλών των συμπολιτών μας που είναι άνω των 70 ετών και που έχουν αναπηρία 80% μέχρι 10 Απριλίου», τόνισε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής και πρόσθεσε: «Από χθες είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική ενημέρωση των πολιτών». Και κατέληξε: «Δίνουμε τη δυνατότητα με πληρωμή με κάρτα μέσα από το Taxisnet των ρυθμισμένων οφειλών αλλά και εκείνων που δεν έχουν μπει σε ρύθμιση».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις