Κηδεία Γλέζου: H τελετή πραγματοποιήθηκε με αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας λόγω της πανδημίας. «Γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις των ανθρώπων που τον γνώρισαν (…) τον συντροφεύουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειάς του. Ειδικότερα, τελέστηκε στη μία το μεσημέρι στον ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α' Νεκροταφείου της Αθήνας. Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Παράλληλα, μεσίστια κυματίζει η ελληνική σημαία στον βράχο της Ακρόπολης προς τιμήν του ιστορικού αγωνιστή.Διαβάστε: Αλέξης Τσίπρας: Το «αντίο» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο


Η οικογένεια του μάλιστα είχε παρακαλέσει αντί στεφάνων να γίνει δωρεά στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στ' Απεράθου (Τράπεζα Εurobank, Αρ. Λογαριασμού: 0026-0244-12-0201196948 IBAN GR6202602440000120201196948).

Υπενθυμίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, η κηδεία του Μανώλη Γλέζου τελέστηκε δημοσία δαπάνη ενώ σημειώνεται ότι ο τάφος προσφέρθηκε τιμητικά από τον δήμο Αθηναίων. .

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Την Τρίτη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων ενώ μεσίστια κυματίζει η σημαία και στο κτίριο του ελληνικού κοινοβουλίου.

«Είναι σημαντική η απώλεια του Μανώλη Γλέζου για την πολιτική ζωή του τόπου. Εκπροσώπησε με αξιοπρεπή και αξιόλογο τρόπο, μέσα από τα έδρανα της Βουλής τον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Βασίλης Οικονόμου (ΝΔ).

«Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε ένας μεγάλος Έλληνας», ανέφερε ο Νίκος Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ) σημειώνοντας ότι «αφιέρωσε τη ζωή του στη δημοκρατία, την ελευθερία και τους αγώνες ενάντια στον φασισμό και έστειλε μήνυμα, πολλές δεκαετίες πριν, ότι το ναζιστικό σύμβολο, σε αυτή τη χώρα, θα είναι πάντα σκισμένο, ταπεινωμένο και πεταμένο στον κάλαθο της ιστορίας».

Είπε όμως ακόμα ότι «προξένησε πάρα πολύ αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι η κρατική τηλεόραση επέλεξε να αναφερθεί στην απώλεια του μεγάλου αυτού Έλληνα, στη θέση 15 στη σκαλέτα των ειδήσεων». Είναι μια επιλογή που μας ντροπιάζει, είπε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να γίνει μια υπόμνηση στη διοίκηση της ΕΡΤ γιατί δεν είναι αυτές σοβαρές αξιολογήσεις».

«Τιμούμε τον αείμνηστο Μανώλη Γλέζο. Ως σύμβολο αντίστασης, μας δίδαξε με την εντιμότητα και την αγωνιστικότητά του. Είναι παράδειγμα τρανό για τις μελλοντικές γενιές», ανέφερε ο Ανδρέας Πουλάς (Κίνημα Αλλαγής).

«Για το θάνατο του αγωνιστή της αντίστασης Μανώλη Γλέζου εκφράζουμε και από αυτό το βήμα τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του», δήλωσε ο Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ).

«Πραγματικό πατριώτη» χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ο Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση) και εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

«Η απώλεια του Μανώλη Γλέζου είναι τεράστια για τη χώρα μας. Ήταν ένας μεγάλος αγωνιστής που ποτέ δεν γονάτισε, ποτέ δεν έσκυψε το κεφάλι, ποτέ δεν υπάκουσε αλλά πάλεψε μέχρι τέλους για το λαό μας», ανέφερε η Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25) και προσέθεσε ότι ο Μανώλης Γλέζος «θα είναι αιώνιο σύμβολο αγώνα, αντίστασης και αυταπάρνησης».

Η ενέργεια που τον έκανε σύμβολο ελευθερίας

Η πλέον τολμηρή ενέργεια ήταν εκείνη της νύχτας της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα, σκαρφάλωσαν στα βράχια της Ακρόπολης, κατέβασαν από εκεί το μισητό σύμβολο του κατακτητή, τη σβάστικα, με μοναδικά τους «όπλα», ένα φαναράκι και ένα σουγιά. Και οι δύο έφηβοι έχουν περιγράψει σε κατοπινές συνεντεύξεις τους πώς ανέβηκαν, πού κρύφτηκαν αμέσως μετά (στις σπηλιές του Βράχου που είναι ταυτισμένος με το ιδανικό της Δημοκρατίας), πώς έκρυψαν στον κόρφο τους ένα κομμάτι από τη σημαία… Η θέα της σημαίας που λείπει από τον ιστό, προκαλεί την επομένη εκνευρισμό στον κατακτητή, δίνει κουράγιο στον κατακτημένο αλλά αδούλωτο λαό της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Η ποινή, ερήμην σε θάνατο.

Το σκίτσο του Πικάσο

Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως ένα σκίτσο που δημιούργησε ο σπουδαίος Πάμπλο Πικάσο και απεικονίζει την Ακρόπολη με το Μανώλη Γλέζο να φαίνεται στην κορυφή του βράχου. Το σκίτσο φτιάχτηκε το καλοκαίρι του 1959 σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον αριστερό αγωνιστή. Ένα χρόνο πριν ο Γλέζος συλλαμβάνεται και παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας, επειδή είχε συναντήσει τον Κώστα Κολιγιάννη, τότε Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ που είχε μπει παράνομα στην Ελλάδα. O Πικάσο σχεδιάζει έναν «Παρθενώνα»: στην κορυφή του αετώματος στέκεται η μορφή του Μ. Γλέζου να εγείρει μια σημαία με το περιστέρι της ειρήνης. Η υπογραφή του Πικάσο σχηματίζει τα ριζά του βράχου.