Κορονοϊός αγορές: Μετά τα οινοπνεύματα, τα αντισηπτικά, τα γάντια και τις μάσκες που εξαντλήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς οι πωλήσεις τους εκτοξεύτηκαν από την αρχή της πανδημίας ήρθε και η σειρά ενός ακόμα προϊόντος, που εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για το ξύδι, που βλέπει τις πωλήσεις τους να γνωρίζουν σημαντική άνθηση ακόμα και ως 500%, ενώ οι οξοποιοί βλέπουν πλέον τα αποθέματά τους να εξαντλούνται.

Σημειώνεται πως το ξύδι παραδοσιακά χρησιμοποιείται στα νοικοκυριά εξαιτίας της ήπιας φυσικής απολυμαντικής του ιδιότητας. Μάλιστα, οι οξοποιοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση και κατέληξαν σε συμφωνία με τους οινοποιούς με βασική προϋπόθεση την κρατική συμβολή. Πρόκειται για τη δυνατότητα απορρόφησης των αδιάθετων ποσοτήτων κρασιού από τους οξοποιούς για την παραγωγή ξυδιού σε κάτω του κόστους τιμή, των 25 λεπτών ανά κιλό.

Σε επιστολή της η ΕΑΣΗ ζητάει από το Υπουργείο την επιχορήγηση των οινοποιών με 15 λεπτά ανά κιλό, για την κάλυψη του κόστους της αγοράς των σταφυλιών που κυμάνθηκε στα 30 λεπτά το κιλό, καθώς και της οινοποίησης και των λειτουργικών εξόδων.

Εκατομμύρια λίτρα κρασιού παραμένουν στις αποθήκες των οινοποιών της χώρας, με 3.500 χιλιάδες τόνους να βρίσκονται μόνο στις δεξαμενές της Ένωσης Ηρακλείου εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοιό. Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία εκφράζουν και οι σταφυλοπαραγωγοί, αφού το αδιάθετο κρασί δεν αφήνει χώρο για το φετινό προϊόν στις δεξαμενές.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ, η ΑΕΣ Ένωση Ηρακλείου Α.Ε., εκφραστής του πρωτογενούς τομέα παραγωγής που πλήττεται ιδιαίτερα στις μέρες μας, είναι σε θέση να γίνει αρωγός στην επιτακτική ανάγκη της κρίσης υγείας και οικονομίας την οποία βιώνουμε. Και για τους παραπάνω λόγους, σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία Οξοποιών Ελλάδος, μπορεί να διαθέσει συνολική ποσότητα τριών εκατομμυρίων κιλών κρασιού, το οποίο διαθέτει στις αποθήκες της, στην τιμή του 0,40 ευρώ ανά κιλό, η οποία επιμερίζεται σε 0,25 ευρώ από την Ομοσπονδία Οξοποιών και 0,15 ευρώ από κρατική βοήθεια ανά κιλό.

Εφόσον αυτό είναι εφικτό, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο της παραπάνω βοήθειας, καθώς ο κλάδος του κρασιού δέχεται συμπίεση του κύκλου εργασιών από κλάδους όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Ενώ παράλληλα, τα κρασιά τα οποία διαθέτουμε στους αποθηκευτικούς μας χώρους είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Συνάμα, κρίνεται επιτακτική ανάγκη οξοποίησης λόγω της αυξημένης ζήτησης του προϊόντος σαν λύση απολύμανσης, που κρίνεται η πιο υγιεινή και φυσική που διαφαίνεται».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις