Κορονοϊός «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Το πλοίο είναι μια υγειονομική βόμβα, καθώς 20 κρούσματα εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο που έγινε σε 28 μέλη του πλοίου τα οποία παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου. Χθες κλιμάκια του ΕΟΔΥ πήραν δείγματα από τα υπόλοιπα μέλη που ανέρχονται σε 363 και τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα.

Εξάλλου χθες το βράδυ, ένας 34ρονος Ινδονήσιος μεταφέρθηκε από το πλοίο με σκάφος του λιμενικού στην μαρίνα Ζέας κι από εκεί διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Αττικόν, όντας το δεύτερο μέλος του πληρώματος που μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

Το πλοίο το οποίο είχαν ναυλώσει εταιρεία από τη Μάλτα και Τούρκο ιδιοκτήτη είχε καταπλεύσει στο Τσεσμέ της Τουρκίας και οι Αρχές ενημέρωσαν τον πλοίαρχο ότι θα επιτρέψουν την αποβίβαση μόνο των Τούρκων. Ο πλοίαρχος αρνήθηκε να κατεβάσει τους Τούρκους μέλη του πληρώματος και άλλαξε ρότα για το λιμάνι του Πειραιά. Το καράβι λειτουργούσε ως πλωτό ξενοδοχείο, το οποίο κατευθυνόταν στην Ισπανία και μετέφερε 349 ναυτικούς μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες, από την Τουρκία στο Καντίθ, προκειμένου να δουλέψουν στο χτίσιμο του κρουαζιερόπλοιου της Royal Caribbean.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» παραμένει αρόδου στο λιμάνι του Πειραιά από τις 21 Mαρτίου, ενώ οι επιβάτες του είναι απομονωμένοι στις καμπίνες, ο καθένας ξεχωριστά, ενώ έχουν κατανεμηθεί στα 11 πατώματα του πλοίου οι επιβάτες, ανάλογα με την κατάστασή τους.

Παρέμβαση των σωματείων στο υπουργείο Ναυτιλίας

Παρέμβαση στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποίησαν οι πρόεδροι των Σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», απαιτώντας άμεση συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, με αφορμή την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Πειραιά. Τα Σωματεία καταγγέλλουν τη «στάση του υπουργού να αρνηθεί τη συνάντηση. Φέρει την πλήρη ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται με την εξάπλωση των κρουσμάτων στο καράβι, ενώ επιδεικτικά έχει αγνοήσει τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού στον κλάδο των ναυτεργατών».

Επισημαίνουν επίσης ότι «στη θέση που βρίσκεται το καράβι εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι στην ασφαλή λειτουργία του καραβιού, των μηχανημάτων του, σε περίπτωση που νοσήσουν μέλη του μηχανοστασίου και συνολικά του πληρώματος. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, το καράβι να προσδέσει άμεσα στο χώρο της κρουαζιέρας, να διασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας με βάση τα μέτρα του ΕΟΔΥ, να εγκατασταθεί ιατρική μονάδα για την ασφαλή διαμονή και την ασφαλή διακομιδή ασθενών σε νοσοκομείο. Το καράβι να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων του, υλικά για την ατομική προστασία των ναυτεργατών, των επιβαινόντων, όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις