Ιστιοφόρα – Ναυαγοί της πανδημίας: Ένα σοβαρό ζήτημα υπάρχει… εν πλω, το οποίο πιθανόν οδηγήσει σε διαμαρτυρίες στον Άλιμο το βράδυ. Πρόκειται για ιστιοφόρα που δεν μπορούν να δέσουν, τα οποία δεν έπλεαν επειδή έκαναν κρουαζιέρα στα νησιά. Είχαν ξεκινήσει από Γαλλία προτού βγει απαγορευτικό.

Σήμερα συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη η παραλαβή 31 νεότευκτων ιστιοφόρων τύπου Catamaran από τη Γαλλία στην Ελλάδα. Τα ιστιοφόρα επιβαίνουν ελληνικά πληρώματα και έρχονταν ακτοπλοϊκώς, από την Βορειοδυτική και τη Νότια Γαλλία. Ενώ βρίσκονταν εν πλω τουλάχιστον 90 άτομα (2 με 3 άτομα σε κάθε σκάφος), ανακοινώθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που προέβλεπε την απαγόρευση του απόπλου και κατάπλου στην ελληνική επικράτεια οποιουδήποτε σκάφους.Και αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθεί λύση.

Τα καταμαράν, σύμφωνα με τον δημοσιογράφοΠομώνη Γιάννη, είχαν τελικό προορισμό τη μαρίνα του Αλίμου. Στο ύψος της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου, έγιναν επικοινωνίες με τα κατά τόπους λιμεναρχεία, για το που και πως θα μπορέσουν να δέσουν τα ιστιοφόρα σκάφη. Όταν τα σκάφη έφθασαν στον Ισθμό, δέχτηκαν κλήση από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο πατρινός skipper Ντίνος Σπυρόπουλος, κατάφερε να μπει στο λιμάνι του Αλίμου και να δέσει δηλώνοντας βλάβη και πως το σκάφος του είναι ακυβέρνητο. Μάλιστα λίγο πριν μπει στη μαρίνα το πρώτο catamaran, σκάφος του λιμενικού το καταδίωξε και το εμπόδισε.
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που μετέβη στο σημείο διαπίστωσε πως το πλήρωμα δεν έχριζε νοσηλείας καθώς κανείς δεν είχε συμπτώματα κορονοϊού. Παρ΄ όλα αυτά το πλήρωμα του ιστιοφόρου που τελικά έδεσε στη μαρίνα, μπήκε σε προληπτική κατ' οίκον καραντίνα.

Τα υπόλοιπα σκάφη παραμένουν εν πλω, χωρίς τη δυνατότητα να δέσουν σε λιμάνι ή μαρίνα, ενώ απαγορεύεται ακόμη και το ταξίδι εν πλω, σύμφωνα με την ΚΥΑ κατά του κορονοϊού. Αυτές τις ημέρες γίνεται προσπάθεια για μια τροποποιητική που θα αφορά μόνο όσους ήταν εν πλω, όταν ανακοινώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, ώστε δεκάδες μέλη πληρωμάτων από την Ελλάδα, να καταφέρουν να πατήσουν ξηρά και να δουν τις οικογένειές τους.

Ακολουθεί η μαρτυρία του ναυτικούΝτίνου Σπυρόπουλου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις