Κορονοϊός σκίπερ: Σε λιμάνι της Αττικής, που αναμένεται να γίνει γνωστό πιθανότατα την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, θα μπορέσουν να καταπλεύσουν τις επόμενες ώρες τα 30 περίπου νεότευκτα σκάφη αναψυχής, που είχαν ξεκινήσει από την βορειοδυτική Γαλλία με προορισμό την Ελλάδα.Τα σκάφη δεν μπορούσαν έως τώρα να προσεγγίσουν κάποιο ελληνικό λιμάνι λόγω των περιοριστών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης για το θέμα είχε επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ όπου δόθηκε το «πράσινο φως»τα σκάφη αυτά να μπορέσουν να προσεγγίσουν σε ένα συγκεκριμένο λιμάνι της Αττικής καθώς η παραμονή τους εκτός λιμένα για περαιτέρω χρονικό διάστημα, λόγω απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, συνιστά κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των πληρωμάτων αλλά και των σκαφών.Για όσο διάστημα υπάρχουν τα περιοριστικά μέτρα τα πληρώματα των σκαφών αυτών θα είναι σε καραντίνα μέσα στα σκάφη.Σύμφωνα με πληροφορίες τα σκάφη αυτά παραγγέλθηκαν το 2018 και χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ.Να σημειωθεί ότι τανεότευκταιστιοφόρατύπου Catamaranείχαν ξεκινήσει από Γαλλία προτού βγει απαγορευτικό. Στα ιστιοφόρα επιβαίνουν ελληνικά πληρώματα και έρχονταν ακτοπλοϊκώς, από την Βορειοδυτική και τη Νότια Γαλλία. Ενώ βρίσκονταν εν πλω τουλάχιστον 90 άτομα (2 με 3 άτομα σε κάθε σκάφος), ανακοινώθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που προέβλεπε την απαγόρευση του απόπλου και κατάπλου στην ελληνική επικράτεια οποιουδήποτε σκάφους.

Τα καταμαράν, σύμφωνα με τον δημοσιογράφοΠομώνη Γιάννη, είχαν τελικό προορισμό τη μαρίνα του Αλίμου. Στο ύψος της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου, έγιναν επικοινωνίες με τα κατά τόπους λιμεναρχεία, για το που και πως θα μπορέσουν να δέσουν τα ιστιοφόρα σκάφη. Όταν τα σκάφη έφθασαν στον Ισθμό, δέχτηκαν κλήση από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο πατρινός skipper Ντίνος Σπυρόπουλος, κατάφερε να μπει στο λιμάνι του Αλίμου και να δέσει δηλώνοντας βλάβη και πως το σκάφος του είναι ακυβέρνητο. Μάλιστα λίγο πριν μπει στη μαρίνα το πρώτο catamaran, σκάφος του λιμενικού το καταδίωξε και το εμπόδισε.Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που μετέβη στο σημείο διαπίστωσε πως το πλήρωμα δεν έχριζε νοσηλείας καθώς κανείς δεν είχε συμπτώματα κορονοϊού. Παρ΄ όλα αυτά το πλήρωμα του ιστιοφόρου που τελικά έδεσε στη μαρίνα, μπήκε σε προληπτική κατ' οίκον καραντίνα.

Τα υπόλοιπα σκάφη παραμένουν εν πλω, χωρίς τη δυνατότητα να δέσουν σε λιμάνι ή μαρίνα, ενώ απαγορεύεται ακόμη και το ταξίδι εν πλω, σύμφωνα με την ΚΥΑ κατά του κορονοϊού. Αυτές τις ημέρες γίνεται προσπάθεια για μια τροποποιητική που θα αφορά μόνο όσους ήταν εν πλω, όταν ανακοινώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, ώστε δεκάδες μέλη πληρωμάτων από την Ελλάδα, να καταφέρουν να πατήσουν ξηρά και να δουν τις οικογένειές τους.

Ακολουθεί η μαρτυρία του ναυτικούΝτίνου Σπυρόπουλου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις