Κορονοϊός «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Στο λιμάνι του Πειραιά έδεσε τελικά το πλοίο, όπου 119 επιβάτες του έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό. Το πλοίο μεταφέρθηκε σε ειδική προβλήτα το βράδυ της Πέμπτης. Συγκεκριμένα, το πλοίο κατέπλευσε στην προβλήτα του σταθμού κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής», στις 9:20 το βράδυ. Το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο αρόδου έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση σε όλους του επιβαίνοντες έχει ήδη πραγματοποιηθεί ιατρικός έλεγχος και σύμφωνα με το Παστέρ τα 119 ήταν θετικά, τα 259 αρνητικά και 2 ακατάλληλα που θα επανελεγχθούν τις επόμενες ώρες. Σημειώνεται κανένας δεν παρουσιάζει έντονα συμπτώματα εκτός ενός 70χρονου Ελβετού, ο οποίος τη νύχτα κρίθηκε πως έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Όπως μετέδωσε ο ο ΣΚΑΙ, ο Ελβετός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κ ύστερα από επιχείρηση του λιμενικού και η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή. Δύο από τα δείγματα αναμενόταν να επανεξεταστούν καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα.

Βίντεο από ΣΚΑΙ:

Σχετικά με τα 259 επιβάτες που βρέθηκαν αρνητικοί ξεκαθαρίστηκε πως θα επαναπατριστούν αφού πρώτα μεταφερθούν σταδιακά εντός της ημέρας σε ξενοδοχεία της Αθήνας. Οι υπόλοιποι παραμένουν απομονωμένοι στις καμπίνες τους καθώς έχει δοθεί οδηγία να αποφεύγουν τις επαφές με άλλους επιβάτες του πλοίου.

«Όσοι επιβάτες ήταν θετικοί στον κορονοϊό θα παραμείνουν σε υγειονομική απομόνωση εντός του πλοίου για διάστημα 14 ημερών. Θα υπάρξει συνεχής ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και για το σκοπό αυτό, θα τοποθετηθεί μέσα στις επόμενες ώρες στην αποβάθρα ειδική τέντα, προκειμένου οι υγειονομικοί που επισκέπτονται το πλοίο, να φορούν την ειδική ενδυμασία και να πραγματοποιούνται όλες οι σχετικές διαδικασίες προετοιμασίας», τόνισε χθες ο κ. Χαρδαλιάς.

Το πλοίο θα μετατραπεί σε νοσοκομείο

Η αντιμετώπιση των 119 επιβατών στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, λαμβάνει υπόψη της τους κανονισμούς που προβλέπονται σε ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων σε πλοία, διαβεβαιώνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος συμμετέχει και στη 12μελή ομάδα που συνέταξε τις οδηγίες αυτές.

Ο ίδιος τόνισε πως η διαδικασία στη συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνει την αποχώρηση των ανθρώπων που είναι υγιείς, και όχι αντίστροφα, καθώς οι θετικοί στον ιό στο εν λόγω πλοίο ήταν πάρα πολλοί. Στόχος αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να προστατευτεί η ομάδα των ανθρώπων που δεν νοσούν και να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν την επιλογή, καθώς όσοι είναι θετικοί στον ιό είναι πάρα πολλοί. Διαφορετικά θα κάναμε το αντίθετο. Όσοι βρίσκονται στο πλοίο και είναι καλά στην υγεία τους, θα βρίσκονται σε απομόνωση, θα τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη και αν χρειαστεί θα πάρουν κάποια θεραπεία. Θα λειτουργούμε δηλαδή περίπου σαν να είναι σε νοσοκομείο».

Δειγματοληψίες

Την ίδια ώρα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας για τη διαδικασία που εφαρμόζεται για τη δειγματοληψία των επιφανειών από το συγκεκριμένο πλοίο, ανέφερε ότι πάρθηκαν δείγματα και από διάφορες επιφάνειες του πλοίου για να εντοπιστεί αν υπάρχει επιμόλυνση, μιας και ο κορονοϊός φαίνεται πως επιβιώνει για κάποιες ημέρες πάνω στις επιφάνειες.

Σημείωσε ότι εφόσον κάποιος από τους επιβάτες του πλοίου αντιμετωπίσει κάποια σοβαρότερα προβλήματα υγείας, θα γίνει άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο προς το νοσοκομείο, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο απολύμανσης των χώρων του πλοίου, τόνισε ότι μόλις τελειώσουν όλα και αποχωρήσουν οι επιβάτες, θα γίνει ολοκληρωτική απολύμανση του πλοίου, όπως προβλέπεται σε ειδικό πρωτόκολλο. «Έχουμε ετοιμάσει ένα πρωτόκολλο για αυτήν την απολύμανση, καθώς αντίστοιχο πρωτόκολλο απολύμανσης είχε εφαρμοστεί σε μια άλλη περίπτωση και αφορούσε ένα πλοίο στην Ολλανδία» είπε.

Ο έλληνας ακαδημαϊκός, εξηγώντας τους βασικούς άξονες των ευρωπαϊκών οδηγιών, σημείωσε πως η ομάδα στην οποία συμμετέχει, έχει ξεκινήσει από το 2006 την ενασχόλησή της με αυτούς τους κανονισμούς και συντονίζει μέχρι σήμερα ελέγχους πλοίων σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις