Κορονοϊός Κέντρα Υγείας:Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας αποκλειστικά για COVID-19 και Κέντα Υγείας 24ωρης λειτουργίας που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παράλληλα σχεδιάζεται και η κατ οίκον επίσκεψη γιατρών.Σήμερα, οι δομές του δικτύου παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια και παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες. Επιπλέον, το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών και εργαστηρίων επίσης παρέχει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες υγείας.

Σε λειτουργία τέθηκαν 5 Κέντρα Υγείας στην Αττική τα οποία θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και 7 ημέρες την εβδομάδα. Σε αυτά θα μπορούν να προσέρχονται ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που δυνητικά έχουν προσβληθεί από το νέο κορονοϊό. Και αυτό γίνεται για να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία αναφοράς και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα.Ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ανέλυσε πως θα γίνεται αυτό. Τι θα ισχύσει για τις αμοιβές των 10 και των 30 ευρώ και ποιος θα τα πληρώνει. Τα πρώτα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργήσουν για ασθενείς με κορονοϊό είναι τα:

  • 1η ΥΠΕ: Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Κ.Υ. Καλυβίων, Κ.Υ. Ραφήνας.
  • 2η ΥΠΕ: K.Y. Καμινίων, Κ.Υ. Περιστερίου

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Παρόμοια κέντρα υγείας θα λειτουργήσουν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.Όσοι διαγνωστούν με κορονοϊό και επιστρέψουν στο σπίτι τους και δεν χρειαστεί να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο, θα είναι δυνατή η παρακολούθηση κατ’ οίκον μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας.Στα κέντρα αυτά έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες (εκπαίδευση προσωπικού, εφοδιασμός υλικών κλπ) και ξεκινάει σταδιακά η λειτουργία τους ως Κέντρα Υγείας COVID. Επίσης, σε Κέντρα Υγείας COVID θα λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τον πληθυσμό αναφοράς.

Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για όλους. Επίσης, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και οι ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να επισκέπτονται κατ’ οίκον τους ασθενείς που έχουν αναπνευστικά προβλήματα και ιδίως εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους και ανθρώπους που ζουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.Όσοι έχουν χρόνια νοσήματα σήμερα έχουν την δυνατότητα να ανανεώσουν τις συνταγές τους μέσω ενός τηλεφωνήματος στον γιατρό τους. Οι οικείοι τους μπορούν να παραλαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή του από οποιοδήποτε φαρμακείο της επιλογής του επιδεικνύοντας μόνο το μήνυμα στο κινητό του.Οι γιατροί όλων των άλλων ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο τηλεφωνικά, όσο και δια ζώσης στις δομές που λειτουργούν κανονικά.


Πόσο θα κοστίζει

Στο δίκτυο της τηλεσυμβουλευτικής θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση.Επίσκεψη κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κωτσιόπουλος, τα 10 ευρώ αλλά και τα 30 ευρώ για την κατ’ οίκον φροντίδα αφορούν αποζημίωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες. Οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας.

Ιδιώτες Γιατροί θα μπορούν να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με αμοιβή 2000 ευρώ.Με νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθεί ότι: «Όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες ιατρούς παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών. Η αμοιβή των ιατρών αυτών καθορίζεται σε 2.000 ευρώ. Οι εν λόγω ιατροί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση που ισχύει για τους επικουρικούς ιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές.

Οι ιδιώτες ιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων θα μπορούν με απόφαση του Διοικητή νοσοκομείου να παρέχουν υπηρεσίες μόνο κατά την εφημερία του νοσοκομείου. Η αποζημίωσή τους για την εφημεριακή απασχόληση θα αντιστοιχεί σε αυτή του επιμελητή Α’. Οι εν λόγω ιατροί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση που ισχύει για τους επικουρικούς ιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές».

Οι ιδιώτες ιατροί θα μπορούν με απόφαση του Διοικητή νοσοκομείου να παρέχουν υπηρεσίες μόνο κατά την εφημερία του νοσοκομείου. Η αποζημίωσή τους για την εφημεριακή απασχόληση θα αντιστοιχεί σε αυτή του επιμελητή Α’. Οι εν λόγω ιατροί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση που ισχύει για τους επικουρικούς ιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές.


Ξανθός: Κατώτερο των περιστάσεων

«Κατώτερο των περιστάσεων» χαρακτηρίζει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. «Ένα σχέδιο που, ενώ ενσωματώνει κάποιες ιδέες και προτάσεις που έχουν κατατεθεί δημόσια από πανεπιστημιακούς, επαγγελματίες υγείας της ΠΦΥ και από το "Παρατηρητήριο Υγείας" του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατώτερο των περιστάσεων γιατί επιμένει στην λογική της έκτακτης και ευκαιριακής χρήσης των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των ανθρώπων τους και όχι στην αναβάθμιση του ρόλου της ΠΦΥ στο ΕΣΥ, ειδικά σε μια περίοδο απειλής για τη Δημόσια Υγεία», σημειώνει ο κ. Κανθός, κάνοντας λόγο για «δύο πολύ προβληματικά σημεία στην πρόταση του υπουργείου Υγείας».Πρώτον, σημειώνει, «συνεχίζονται οι χωρίς σχέδιο μετακινήσεις γενικών γιατρών κυρίως από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία σε νοσοκομεία, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται ότι και προσωπικό των ΤΟΜΥ θα μετακινηθεί σε ΚΥ». Δεύτερον, όπως προσθέτει, «οι αρκετά ικανοποιητικές αμοιβές ιδιωτών γιατρών για παροχή υπηρεσιών στα νοσοκομεία σ' αυτή τη φάση, πρέπει για λόγους στοιχειώδους ισοτιμίας σε σχέση με τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους επικουρικούς γιατρούς που δίνουν τη μάχη στην "πρώτη γραμμή", να συνοδευτούν με σαφέστατη πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για αναβάθμιση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου αλλά και των αμοιβών των νοσηλευτών – λοιπού προσωπικού, αμέσως μετά την εκτόνωση της υγειονομικής κρίσης».

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί πλήρως την ΠΦΥ για λόγους ιδεοληπτικούς. Γιατί ήταν η ΝΔ που επί κυβέρνησης Σαμαρά έδιωξε 2.500 ειδικευμένους γιατρούς από τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ και αποδιοργάνωσε την ΠΦΥ στα αστικά κέντρα. Και ήταν επίσης η ΝΔ που πολέμησε λυσσαλέα τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τις 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την αντίληψη της κυβέρνησης στο πεδίο της ΠΦΥ δεν πρέπει να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο οι δημόσιες δομές αλλά ο ιδιωτικός τομέας» σημειώνει ο Α. Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι οι δημόσιες δομές ΠΦΥ, στο βαθμό που στηριχθούν με προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, μπορούν αυτή την περίοδο να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας, να δώσουν έμφαση στην υπόλοιπη νοσηρότητα του πληθυσμού ευθύνης τους, να οργανώσουν, σε συνεργασία με γιατρούς του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή μη), καθώς και με προγράμματα των Δήμων, όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι", την κατ' οίκον παρακολούθηση και φροντίδα χρόνιων ασθενών που σήμερα "μένουν σπίτι" χωρίς συστηματική κλινική εκτίμηση και εποπτεία. «Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε την κουλτούρα της κοινοτικής και οικογενειακής φροντίδας, της εξωστρεφούς δράσης των δομών ΠΦΥ και της συνέργειας ΠΦΥ και Δημόσιας Υγείας», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις