Φαντάροι – Κορονοϊός:Οι συνθήκες στα περισσότερα στρατόπεδα ήταν και προ πανδημίαςμέτριες έως κακές. Εν ολίγοις η σημερινή εικόνα δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στον έκτακτο χαρακτήρα της περίστασης. Σε ήδη λοιπόν προβληματικές συνθήκες προστίθεται και η διαχείριση του κορονοϊού, η οποία παρουσιάζει πολλά ημίμετρα, αδικίες και παραλείψεις. Με αυστηρότητα εκεί που δεν χρειάζεται και αβλεψία εκεί που δεν θα έπρεπε.

Σύμφωνα με τους φαντάρους τα μέτρα που λαμβάνονται είναι μάλλον για τα μάτια του εκάστοτε ταξίαρχου που επιβλέπει, επισκεπτόμενος περιοδικά στρατιωτικές μονάδες. Η ανησυχία και η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της στρατιωτικής ηγεσίας εκδηλώθηκε με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού που καταγράφηκε σε φαντάρο στο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικό 507, στο στρατόπεδο της Ασσήρου στη Θεσσαλονίκη.

Σε μια προσπάθεια να προλάβουν τα χειρότερα συνάδελφοί του από το έτερο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού 501, είχαν στείλει νωρίτερα επιστολή – καταγγελία, στην οποία ενημέρωναν για την κατάσταση που επικρατούσε.«Τη στιγμή που όλη η Ελλάδα είναι σε κατάσταση καραντίνας, είμαστε υποχρεωμένοι να στοιβαζόμαστε 40 άτομα σε 80 τετραγωνικά μέτρα εφαρμόζοντας τη μέθοδο της ‘ανοσίας αγέλης’ που τόσοι επιστήμονες κατακρίνουν.

Αναλυτικά τις συνθήκες που επικρατούν σε στρατιωτική μονάδα στο Κιλκίςέχει περιγράψει ήδη νεοσύλλεκτος στρατιώτης. «Δεν υπάρχουν μέτρα. Μιλάμε για μέτρα του τύπου ‘μην πλησιάζετε ο ένας τον άλλον’, την ώρα που με πρόφαση τον κορονοϊό ο διοικητής μας φρόντισε να βολέψει τα βύσματά του. ‘Ώστε να μην είστε’, μας είπε, ‘πολλά άτομα σε έναν θάλαμο’, θα χρειαστεί να σας αραιώσουμε και να σας μεταφέρουμε στο απέναντι τάγμα που έχει χώρο για εσάς’».

Όπως αναφέρει, ο πραγματικός λόγος της μετακίνησής τους αποκαλύφθηκε πολύ σύντομα. «Από εκεί που ήμασταν 40 άτομα για 80 κρεβάτια και μοιραζόμασταν στις αίθουσες του θαλάμου 20 άτομα στον καθένα, βρεθήκαμε να είμαστε στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, με όλα τα κρεβάτια γεμάτα και να κάνουμε τις υπηρεσίες των βυσμάτων».Για του λόγους το αληθές επικαλείται την παραδοχή των ίδιων των υψηλόβαθμων, «οι οποίοι λένε ‘ειλικρινά δεν μπορούμε να βρούμε τον λόγο που σας έκαναν απόσπαση. Είναι απλά διαταγή’».

Στριμωγμένοισε Στάγερ και θαλάμους
«Σήμερα κάναμε εκπαίδευση για τα ΣΠΕΝ (Σχολεία Προχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων), όπου είχαν δύο γιατρούς με σκοπό να μας εξηγήσουν τα μέτρα πρόληψης. ‘Πλένετε τα χέρια σας’. ‘Μην πλησιάζετε ο ένας τον άλλον’ και όλες τις γνωστές οδηγίες.Τα μέτρα είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, υπογραμμίζει. Κι ακόμη περισσότερο στα Στάγερ (παλιά φορτηγά μεταφοράς των στρατιωτών), όπου κυριολεκτικά είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον».

Πάντως σε περιπτώσεις φαντάρων που ανέβασαν δέκατα τονίζει ότι η αντίδραση ήταν άμεση. «Τους πήγαν κατευθείαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου παρέμειναν ή παραμένουν για αρκετές ημέρες και παρακολουθούνται».Ο παρατεταμένος εγκλεισμός δημιουργεί μεγάλη πίεση στους φαντάρους, στους οποίους έχει απαγορευτεί η οποιαδήποτε έξοδος. Κόπηκαν επίσης οι άδειες των νεοσυλλέκτων και επιτρέπονται μόνο οι επισκέψεις στην πύλη.

«Γενικότερα υπάρχει πολλή κούραση, και σωματική και ψυχική. Λίγος ύπνος, υπηρεσίες, ασκήσεις εκπαίδευσης. Είναι φορές που δεν μπορώ να κουνήσω τα πόδια μου από το κουβάλημα και το βάρος του όπλου». Την ίδια ώρα στον Λόχο Στρατηγείου, παραδοσιακά ευνοημένο λόχο, «πάνε μόνο τα βύσματα. Παίρνουν έξοδο κανονικά και φορτώνουν τις υπηρεσίες τους σε εμάς. Και τα στελέχη όμως παίρνουν κανονικά τις άδειές τους. Μόνο εμείς μένουμε εγκλωβισμένοι».

Τέσσερις τουαλέτες για 100 στρατιώτες
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που δίνει για τη μονάδα του στη Θεσσαλία, στρατιώτης που τελειώνει τώρα τη θητεία του. «Το στρατόπεδο είναι υπερπλήρες από κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι να στριμωχνόμαστε στους θαλάμους, είτε σε ελεύθερες ώρες είτε στον ύπνο, και να μην τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει θέμα με τις τουαλέτες, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τόσους πολλούς στρατιώτες».

Η καθημερινότητα στο στρατόπεδα βέβαια έχει αλλάξει: «Οι μάγειρες δουλεύουν με μάσκα και γάντια, στις τουαλέτες μαζί με το σαπούνι υπάρχει και ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό. Στο εστιατόριο το μέτρο είναι να κάθονται σε κάθε τραπέζι ανά δύο. Στην αναφορά τηρούνται αποστάσεις περίπου δύο μέτρων. Οι θάλαμοι ψεκάζονται στο δάπεδο κάνα δυο φορές τη μέρα με διάλυμα χλωρίνης». Ωστόσο, όπως σημειώνει, «στις αγγαρείες οι αποστάσεις και άλλα μέτρα ασφαλείας ξεχνιούνται».

Αποτιμώντας συνολικά την κατάσταση, κρίνει ότι «τα μέτρα είναι ελλιπέστατα δεδομένου ότι έχουν συγκεντρωθεί περίπου 100 στρατιώτες, οι οποίοι μοιράζονται σε 4 τουαλέτες και 8 νιπτήρες, οπότε, πέρα από το εστιατόριο, όπου περιμένουν όλοι μαζί, το ίδιο ισχύει και για τα μπάνια.Από τις 23 του μήνα που ήρθε η διαταγή ακυρώθηκαν όλες οι έξοδοι, οι άδειες και τα υπηρεσιακά, οπότε όλοι είναι κλεισμένοι μέσα. Είναι θετικό πάντως ότι αποφάσισαν να επιτρέψουν την άδεια σε συναδέλφους που απολύονται, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο η κατάσταση».

Βήχουν αλλά κανείς δεν ξέρει τι είδους βήχας είναι
Ανησυχία επικρατεί και στην Ξάνθη λόγω της διάγνωσης κρουσμάτων κορονοϊού σε στρατιωτικούς.«Κάποιο στέλεχος κόλλησε κορονοϊό. Είναι επιβεβαιωμένο γιατί μας το ανακοίνωσαν χθες. Είμαστε κλεισμένοι μέσα στο στρατόπεδο. Δεν μας αφήνουν να βγούμε, υποτίθεται για την ασφάλειά μας, αλλά τα στελέχη βγαίνουν. Όπως σας είπα και προηγουμένως, μας ανακοίνωσαν χθες πως είναι επιβεβαιωμένο, είναι μέχρι στιγμής 12-15 σε καραντίνα από το στρατόπεδό μας.

Βήχουν παρά πολλοί. Πήγαμε για φαγητό και απέναντί μου ήταν κάποιο από τα παιδιά που ήταν σε καραντίνα. Πηγαίνουμε συνέχεια για ασκήσεις και μαζευόμαστε όλοι μαζί κολλητά με τις ώρες και καθόμαστε όρθιοι για ανύπαρκτο λόγο. Χωρίς μέτρα προστασίας -και αυτά που έχουν πάρει είναι γελοία. Γιατί, όπως προανέφερα, δεν μας έχουν σε καραντίνα όλους και μαζευόμαστε με τις ώρες όλοι μαζί και απλά περιμένουμε για αναφορές που κρατάνε ώρες».

ΣτηνΑθήνα τα πράγματα είναι καλύτερα.
Αλλά κι εδώ υπάρχουν προβλήματα συνωστισμού. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία στρατιώτη από το Τάγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου που εδρεύει στον Βύρωνα. «Η μονάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει 30 θαλαμιζόμενους. Δεν μας δίνουν υπηρεσιακό ούτε για αστείο.Όταν τους είπαμε γιατί αφού έχουμε καραντίνα τα στελέχη είναι έξω, μας είπαν ότι δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις. Πριν από τρεις μέρες, την Κυριακή (29.3.2020), μας φέρανε 30 φαντάρους να κοιμηθούν σε έναν κλειστό θάλαμο, οι οποίοι ήταν αδειούχοι και από μετάθεση. Και λέω εγώ τώρα: Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για στελέχη, έτσι; Αλλά για φαντάρους υπάρχουν;».

Συλλογή υπογραφών για μέτρα προστασίας από τον ιό
Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησεπρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη λήψη μέτρων προστασίας από τον ιό. Το κείμενο υπογράφουν πάνω από 1.000 φαντάροι από 80 μονάδες και σ’ αυτό ζητούν μεταξύ άλλων:

  • Να δίνονται άδειες ανά 15 ημέρες μέχρι το τέλος της κρίσης ώστε και να καλύπτονται οι υπηρεσίες και να αποσυμφορηθούν τα στρατόπεδα.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα μέσα στα στρατόπεδα, όπως: συνεχής χορήγηση αντισηπτικών και σαπουνιών σε όλους τους χώρους του στρατοπέδου (θάλαμοι, μπάνια, εστιατόρια, ΚΨΜ, κυλικεία, όρχοι).
  • Να χορηγηθούν μάσκες και γάντια σε όλους μέσα στα στρατόπεδα.
  • Να υλοποιηθούν τακτικές απολυμάνσεις (τουλάχιστον εβδομαδιαίες) σε όλους τους χώρους των στρατοπέδων και στα οχήματα.
  • Να μην υφίσταται κανένα καθεστώς εξαίρεσης μεταξύ φαντάρων και στελεχών ως προς τα μέτρα προστασίας.
  • Να οριστούν σημεία σε όλη την Ελλάδα όπου θα γίνονται τα τεστ με έξοδα του κράτους.

(στοιχεία: 3pontmagazine.gr)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις