Τσιόδρας LIVE ανακοίνωση σήμερα:Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 60 νέα κρούσματα του Covid 19 ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων συνολικά στα 1.673.εξάλλου όπως ανακοίνωσε έχουμε 9 θανάτους ανεβάζοντας το σύνολο στους 68 εκ των οποίων οι 19 είναι γυναίκες.

Από τα κρούσματα το 55% είναι άνδρες, 343 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 592 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.92 βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ η μέση ηλικία των οποίων είναι τα 66 έτη ενώ το 70% είναι με υποκείμενο νόημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Τέλος, 10 ασθενείς έχουν βγει από ΜΕΘ.

«Μία πανδημία εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Οι θάνατοι αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας περίπου 2-3 εβδομάδες πριν. Αντιπροσωπεύουν ότι από αυτούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ, σημαντικό ποσοστό δεν τα καταφέρνει» συνέχισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας .

Aναφορά στις μάσκες

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για τις μάσκες: «Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από κασκόλ ή μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα».

«Μπορώ να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, να φερόμαστε σαν να τον έχουμε». «40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντήλι, βγάζω το μαντήλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού. Αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής. Οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Ένα τέτοια κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε».

Για πρωτόκολλο για υγειονομικούς: «Οσον αφορά το πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς, σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα να πάρουν φάρμακα. Θα δούμε να μπορούν να πάρουν το σχήμα από τα ίδια νοσοκομεία στα οποία δουλεύουν. Σύντομα η δυνατότητα θα είναι έτοιμη». «Η ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν είναι μόνο θέμα προσλήψεων αλλά κυρίως ενεργοποίησης όλων των εμπλεκόμενων σε αυτά σε υπηρεσίες όπως οι τηλεφωνική υποστήριξη, οι επισκέψεις κατ'οίκον κλπ. Τελευταία έχει ελαχιστοποιηθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία, κάτι που σημαίνει ότι πολλές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά στα διαγνωστικά τεστ, είπε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε επάρκεια τεστ. Θα θέλαμε να έχουμε και τις επόμενες εβδομάδες. Σίγουρα ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος στατηγικά είναι απαραίτητος και προς τα εκεί προσανατολιζόμαστε σε επόμενη φάση». «Όντως κατά καιρούς έχω τοποθετηθεί για την ανάγκη επαγρύπνισης του ΕΣΥ για μια πανδημία. Μέχρι τον Νοέμβριο 2019 μιλούσαμε όλοι για πιθανή πανδημία γρίπης. Μας είχαν ανησυχήσει SΑRS και MERS αλλά υποχώρησαν», κατέληξε.

Καλπάζει ο Κορονοϊός καθώς τα θύματα στη χώρα μας έφτασαν τα 67

«Δύσκολο θέμα τα κλιματιστικά»

Ο κ. Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χρήσης των κλιματιστικών εν μέσω της πανδημίας του κορoνοϊού και το κατά πόσο επηρεάζουν τη μετάδοση του ιού. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «τα κλιματιστικά είναι δύσκολο θέμα. Το καλύτερο μέσο για να αραιώσει η ποσότητα των ιικών σωματιδίων είναι ο καλός αερισμός του χώρου. Ο ιός έχει συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας που τον ευνοούν και συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας που είναι αποτρεπτικές», τόνισε αρχικά ο κ. Τσίόδρας και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μελέτη, σε συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για να δούμε πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε θαλάμους ασθενών, που μπορούμε να τον απομονώσουμε πιο εύκολα». Ο κ. Τσιόδρας πρότεινε στα άτομα που έχουν συμπτώματα ή νομίζουν ότι νοσούν: «Αερίζετε συχνά τους χώρους. Αυτές είναι και οι οδηγίες που έχουμε δώσει και από τον ΕΟΔΥ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις