Νοσοκομειακοί γιατροί:Με το σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή μας, δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας, για την υγεία του λαού», οι νοσοκομειακοί γιατροί, με φόντο τις συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού στα νοσοκομεία της χώρας, διοργανώνουνπολύμορφες κινητοποιήσεις για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας την Τρίτη 7 Απριλίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, την οποία έχουν ορίσει ως ημέρα πανελλαδικής δράσης.Στο κάλεσμα της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη φράση του επαναστάτη και γιατρού Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ότι «η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη».

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης, το τρίπτυχο των αιτημάτων που διεκδικούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και με αφορμή τον κορονοϊό είναι:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
 • Πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

Διαβάστε: Νοσοκομειακοί γιατροί: Aντιδράστε, παίζεται η ζωή σας, συγκαλύπτουν την αλήθειαΔιαβάστε: Τσιόδρας: «Δεν μιλάμε για peak, αλλά για επιπέδωση της καμπύλης»

Να σημειωθεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί, σε συνέντευξη τύπου που είχαν παραχωρήσει την 1η Απριλίου είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τερτίπια και μιλούσαν για 30.000 οργανικά κενά στο ΕΣΥ που δεν μπορούν να καλύψουν οι 4.000 προσλήψεις συμβασιούχων.Επίσης πάγιο αίτημά τους είναι η δημιουργία 3.500 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ στο δημόσιο σύστημα υγείας αντί των μόλις 902 και εκ των οποίων μόλις οι 247 αποκλειστικά για τον κορονοϊό που διαθέτει η κυβέρνηση. Επιπλέον, οιγιατροί επιμένουν πως από το υγειονομικό υλικό που παραλαμβάνει η κυβέρνηση ελάχιστο από αυτό, που είναι απαραίτητο για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού, φτάνει στα νοσοκομεία και μάλιστα όχι σε όλα.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η ΟΕΝΓΕ, είχε καλέσει τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη τη χώρα, τους Συλλόγους Εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και άλλους φορείς να προχωρήσουν την Τρίτη 7 Απριλίου 2020 σε αγωνιστικές παρεμβάσεις με κάθε πρόσφορο τρόπο, σε κινητοποιήσεις στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις, σε συνεντεύξεις Τύπου κ.λ.π. προκειμένου να στηριχτούν τα αιτήματά τους.Στην κατεύθυνση αυτή έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα.Ειδικότερα στην Αττική αναμένονται οι εξής κινητοποιήσεις:

 • Το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, θα πραγματοποιήσει συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου στις13.00
 • Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο ΚΑΤ θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση και κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι, στο προαύλιο του νοσοκομείου.
 • Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» οι υγειονομικοί καλούν στις 08.00 το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου.
 • Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» θα προχωρήσει σε ανοιχτή γενική συνέλευση στις 8 το πρωί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.
 • Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν» θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στο αίθριο και το προαύλιο του νοσοκομείου 08.00 – 10.00το πρωί.
 • Στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», με απόφαση του Σωματείου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι, στην πύλη του νοσοκομείου.
 • Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», θα γίνει συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου.
 • Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, με απόφαση της συνέλευσης γιατρών θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο προαύλιο του νοσοκομείου.
 • Στο ΨΝΑ Δαφνί, θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.
 • Παρεμβάσεις σε δομές Υγείας στο κέντρο και τις συνοικίες της Αθήνας οργανώνουν σωματεία και φορείς στο νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας, στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στην Καλλιθέα και στο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.
 • Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα γίνουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στην πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού και Κέντρα Υγείας της περιοχής (Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Μαγούλα, Ελευσίνα).
 • Στο Περιστέρι, η Ένωση Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων καλεί σε κινητοποιήσεις στις 09.00πμ, στο ΙΚΑ Περιστερίου και στις 10.00 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.
 • Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε 5 Κέντρα Υγείας στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
 • Παρέμβαση στο 6ο Δημοτικό Ιατρείο του δήμου της Αθήνας όπου 23 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τρεις μήνες, θα πραγματοποιήσει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, συμμετέχοντας στην ημέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία.
 • Πειραιάς
 • Στον Πειραιά, τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 7 Απρίλη, εκφράζουν σωματεία και καλούν στις 06:30 στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», στις 10:00 στο Τζάνειο και στις 12.00 στο Γ. Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.


Θεσσαλονίκη

 • Το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης αποφάσισε συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία και κεντρική δράση στο Ιπποκράτειο 8-10 το πρωί.
 • Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», θα αναρτήσει πανό στις 08.00 το πρωί.
 • Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ δίνει ραντεβού για κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου στις 08.30 π.μ..
 • Στην πύλη του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», στις 09.00 π.μ. για ανάρτηση πανό.
 • Στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» θα υπάρξει συγκέντρωση στην πύλη.
 • Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στο ΨΝΘ και στο «Παπαγεωργίου».

Κινητοποιήσεις θα γίνουν, επίσης, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.


Εθελοντικές αιμοδοσίες

Δεκάδες εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα έχουν στείλει μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και συμμετέχουν στιςκινητοποιήσεις για τη στήριξη και ενίσχυση του ΕΣΥ.Με τους νοσοκομειακούς γιατρούς συντάσσονται και φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα ενόψει της πανελλαδικής δράσης.Στο πλαίσιο αυτό οι φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν και εθελοντικές αιμοδοσίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις