Μείωση διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια: Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τα μέτρα προστασίας από τα πλήγματα που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού στην οικονομία μπήκε και η ιδιωτική παιδεία και αναμένονται μειώσεις διδάκτρων. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε τοποθετηθεί επί του θέματος τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται το πλάνο της κυβέρνησης. Με τη νέα ρύθμιση τα δίδακτρα αναμένεται να μειωθούν σημαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει ρύθμιση για «κούρεμα» στα δίδακτρα για την περίοδο που τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν κλειστά.

Ειδικότερα, στα ιδιωτικά σχολεία δεν θα πληρωθούν από τους γονείς τα δίδακτρα, αλλά θα αφαιρεθούν από το συνολικό ποσό.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρει τα εξής:

  • Τα μεταφορικά έξοδα των μαθητών, που σε άλλα σχολεία ήταν μέρος του συνολικού «πακέτου» το οποίο πληρώνουν ετησίως οι οικογένειες των μαθητών τους ή χρεώνονται χωριστά σε προσυμφωνημένο ποσό.
  • Οι απογευματινές δραστηριότητες των μαθητών στις περιπτώσεις που αυτές δεν έγιναν ηλεκτρονικά. Πολλά σχολεία βέβαια ήδη προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες ηλεκτρονικά οπότε στις περιπτώσεις που οι συμφωνημένες υπηρεσίες προσφέρονται κανονικά, δεν θα υπάρξει μείωση διδάκτρων.
  • Σε όσα σχολεία έχουν «παγώσει» και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του πρωινού προγράμματός τους ή έχουν περιοριστεί θα υπάρξει σαφής μείωση διδάκτρων για όλο το διάστημα που παρέμειναν κλειστά. Η μείωση των διδάκτρων δεν θα είναι οριζόντια, αλλά οριζόντια θα είναι η ρύθμιση της κυβέρνησης η οποία θα θέσει κάτω από τη θεσμική της «ομπρέλα» όλες τις επιχειρήσεις στον χώρο της Παιδείας.

Τα φροντιστήρια

Τα φροντιστήρια, τα οποία έχουν δηλώσει αναστολή εργασίας και έχουν οδηγήσει τους εργαζομένους τους στη λήψη του σχετικού επιδόματος από το κράτος θα είναι υποχρεωμένα να προχωρήσουν στη μείωση των διδάκτρων τους για το διάστημα που ήταν κλειστά.