Άγιο Φως 2020: Διανομή κατ’ οίκον του Αγίου Φωτός αποφάσισε να υλοποιήσει και ο δήμος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας επιλέγοντας με ασφάλεια την τήρηση της θρησκευτικής παράδοσης σε συνεργασία με τις τοπικές ενορίες. Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Γιάννης Σταθάς, ενημέρωσε τους δημότες ότι «θα μοιραστεί το Άγιο Φως της Ανάστασης σε όλα τα σπίτια του δήμου μας, το Μ. Σάββατο 18 Απριλίου 2020, σε συνεργασία με τις ενορίες του Δήμου μας».

Και συνεχίζει για τον τρόπο που θα γίνει αυτό: «Όσοι δημότες το επιθυμούν, να κατεβάσουν έξω από την είσοδο του σπιτιού ένα φαναράκι». Όσον αφορά το βράδυ της Ανάστασης ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα γίνει ρίψη βεγγαλικών σε όλες τις κοινότητες του δήμου. Τέλος, αναφέρει ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «για το Πανηγυράκι του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα θα πραγματοποιηθούν οι κανονιοβολισμοί και οι κωδωνοκρουσίες, καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου, όπως γίνεται κάθε χρόνο».

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης έχει καταστρώσει σχέδιο για το βράδυ της Ανάστασης. Ειδικότερα, με τη βοήθεια ενός μεγάλου δικτύου εθελοντών και της Δημοτικής Αστυνομίας, την έγκριση των τοπικών μητροπολιτών και την «ευλογία» ιερέων, ο Δήμος ετοίμασε σχέδιο προκειμένου το Άγιο Φως να φθάσει την νύχτα της Ανάστασης σε κάθε σπίτι του δήμου, χωρίς να προκύψει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες. Ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε ότι το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου 2020, κλιμάκιο του δήμου θα μεταφέρει το Άγιο Φως στην πόλη.

«Η συνοχή της κοινωνίας μας δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Ας ενωθούμε όλοι μαζί ως οικογένεια, με κοινό παρονομαστή την Ανάσταση του Ιησού Χριστού ενθυμούμενοι πως το Φως του κόσμου, ο Χριστός, με την Ανάστασή του κέρδισε μια νίκη επί των δυνάμεων του σκότους», αναφέρει στη δήλωσή του προσθέτοντας ότι η ενέργεια για την μεταφορά του Φωτός «έχει ως στόχο να ενισχύσει τον αγώνα που δίνουμε όλοι μένοντας στο σπίτι, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της πανδημίας».

Διαβάστε: Μεγάλη Εβδομάδα με ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών στις εκκλησίεςΔιαβάστε: Άγιο Φως 2020: Θα φτάσει κανονικά σε Ελλάδα και ορθόδοξες χώρες – Τι λένε οι Ισραηλινοί

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες, «προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες, θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο το Αναστάσιμο Φως θα φτάσει σε κάθε σπίτι στην πόλης μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύμφωνα με το σχέδιο της δημοτικής αρχής: 

  • Θα ενημερωθούν όλα τα νοικοκυριά προκειμένου, όσοι το επιθυμούν, να κατεβάσουν έξω από την είσοδο της κάθε πολυκατοικίας ένα φαναράκι.
  • Περίπου 400 εθελοντές με γάντια, μάσκες και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, θα παραλάβουν το Άγιο Φως και θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης έχοντας αναλάβει καθένας συγκεκριμένους δρόμους. Η ώρα της άφιξης του κάθε εθελοντή δεν θα έχει ανακοινωθεί για να μην περιμένει κόσμος στον δρόμο.
  • Αφού ο εθελοντής έχει περάσει από κάθε δρόμο, θα ακολουθούν περιπολικά της Δημοτικής Αστυνομίας που θα ενημερώνουν τον κόσμο με ντουντούκες ότι το Άγιο Φως μοιράστηκε προκειμένου να παραλάβουν τα φαναράκια και να τα μοιράσουν στους ενοίκους.

Πως θα έρθει στην Ελλάδα το Άγιο Φως

«Το Άγιο Φως θα έλθει στην Ελλάδα» τονίζει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Ορθοδοξία, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, υπογραμμίζοντας ότι οι επαφές με τις ισραηλινές αρχές είναι συνεχείς και υπάρχει σχεδιασμός για να «ταξιδέψει» το Άγιο Φως ανά την Ελλάδα.

Και προσθέτει: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αλλά και τις ισραηλινές Αρχές για τον απαραίτητο συντονισμό. Από την πλευρά του Ισραήλ έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η φετινή τελετή στον Πανάγιο Τάφο δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τη μαζική συμμετοχή που έχουμε δει στο παρελθόν».

Και διευκρινίζει: «Το τελευταίο διάστημα έγιναν συνεχείς διαβουλεύσεις για να καταλήξουμε στις λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας. Οι πιθανότητες για αυτοπρόσωπη παρουσία μου στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός εκμηδενίστηκαν ουσιαστικά όταν μας έγινε σαφές από τις ισραηλινές Aρχές ότι όποιο μέλος της ελληνικής αποστολής κατέβει από το αεροσκάφος θα τεθεί σε καραντίνα στο Ισραήλ, ενώ θα ακολουθούσε υποχρεωτική καραντίνα και με την επιστροφή μας σε ελληνικό έδαφος. Γι’ αυτό η παραλαβή του Αγίου Φωτός θα γίνει χωρίς να κατέβουν τα μέλη της αποστολής από το αεροσκάφος».

Συγκεκριμένα, «το Άγιο Φως θα έρθει στην πατρίδα μας με ειδική πτήση της Aegean. Θα το παραλάβει ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός με τον βοηθό του» τονίζει ενώ για τη μεταφορά του στις πόλεις της χώρας εξηγεί: «Είμαστε σε επικοινωνία με τις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να διευκολύνουν τη μεταφορά του Αγίου Φωτός – με προγραμματισμένες πτήσεις – ανά τη χώρα λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνουμε και τους περιορισμούς που αυτή επιβάλει».

Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι «είναι απολύτως κατανοητό ότι για τους θρησκευόμενους Έλληνες το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό και δύσκολο. Πρέπει όμως να φανούμε δυνατοί και υπεύθυνοι, καθώς στην παρούσα φάση οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία τη δική μας και των συνανθρώπων μας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις