7 με 10  χιλιάδες εργαζόμενους που θα πληρώνονται 30 ευρώ την ημέρα από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα τέλη Αυγούστου (μεσοσταθμικά 800 ευρώ το μήνα) αναζητά η Εθνική Διεπαγγελματική οργάνωση πυρηνόκαρπων και αχλαδιών που δραστηριοποιείται στους νόμους Ημαθίας και Πέλλας.


Τα προηγούμενα χρόνια τις περισσότερες από αυτές τις θέσεις καταλάμβαναν εργαζόμενοι από τη γειτονική Αλβανία όμως λόγω του κορονοϊού και των των προβλημάτων μετακίνησης οι παραγωγοί και οι κονσερβοποιοί φρούτων (κομπόστα) απευθύνουν έκκληση σε εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν με μία αρκετά καλή αμοιβή για την εποχή.


Μιλώντας αποκλειστικά στο flash.gr ο πρόεδρος της της οργάνωσης κ. Χρήστος Γιαννακάκης είπε χαρακτηριστικά:
«Όπως κάθε χρόνο ανοίγουμε 10.000 θέσεις εργασίας για τη συλλογή των βερύκοκων, νεκταρινιών, κερασιών, αχλαδιών, ροδάκινων, γιαρμάδων, αλλά και την κονσερβοποίηση τους σε κομπόστα για εξαγωγή σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Στην οργάνωση μας συμμετέχουν οι:

όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος αμέσως μετά το Πάσχα. Μέχρι τότε θα έχει δημιουργηθεί και ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για καλύτερη εξυπηρέτηση όσων θέλουν να κάνουν αίτηση»

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης κ. Χρήστος Γιαννακάκης μίλησε στο flash.gr

«Φέτος λόγω του κορονοϊού υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για εργατικά χέρια Και δη κατοίκων της Ελλάδος εφόσον υπάρχει το πρόβλημα του περιορισμού στις μετακινήσεις.
Η περίοδος είναι τετράμηνη και εδώ το μεροκάματο είναι γύρω στα 30 ευρώ ώστε να μαζέψουμε και να επεξεργαστούμε τα μοναδικά μας φρούτα.
Μάλιστα κάναμε έκκληση στην κυβέρνηση να επιτρέψει στους ανέργους χωρίς να χάσουν τα 400 ευρώ του επιδόματος ανεργίας να μας βοηθήσουν και να πληρωθούν κανονικά ώστε να καλύψουμε τις θέσεις»

Ανάγκη για εργατικά χέρια

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον 3.000 – 4.000 εργάτες γης λείπουν από την εξίσωση, με κίνδυνο σημαντικές ποσότητες ροδάκινων να παραμείνουν στα δέντρα.

Η ίδια εικόνα της έλλειψης εργατικών χεριών ισχύει και στα κονσερβοποιία της περιοχής, από τα οποία λείπουν επίσης 3.000 – 4.000 εποχικοί εργάτες, απολύτως απαραίτητοι για την απαιτούμενη ένταση στην παραγωγή μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όπως είναι φυσικό στην περιοχή επικρατεί αναστάτωση, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον της καταγραφής διπλής ζημίας:

  • Πρώτον, για τους παραγωγούς, οι οποίοι σε μια καλή χρονιά όπως η φετινή κινδυνεύουν να εισπράξουν πολύ λιγότερα από αυτά που θα μπορούσαν. Ήδη η έλλειψη εργατών γης είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνει σε πολλές περιπτώσεις η απαραίτητη αραίωση στα δέντρα, με αποτέλεσμα το μέγεθος και η ποιότητα των ροδάκινων να κινδυνεύει να απορριφθεί από τις μεταποιητικές μονάδες.

  • Δεύτερον, για τα κονσερβοποιία, που κινδυνεύουν να δουλέψουν με χαλαρούς ρυθμούς και μικρότερη παραγωγή. Τις μεταποιητικές μονάδες που περιμένουν την πρώτη ύλη για να φτιάξουν κομπόστες, προϊόν στο οποίο η χώρα μας πρωταγωνιστεί διεθνώς.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις