Κορονοϊός Μετάδοση: Υπάρχουν πολλές σχολές, άλλοι πλένουν ως και τις σακούλες, άλλοι αφήνουν στο μπαλκόνι τις συσκευασίες που δεν θα χρησιμοποιήσουν άμεσα κι άλλοι δεν ασχολούνται. Το ερώτημα που συνεχίζει να απασχολεί είναι αν τελικά μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός  μέσω των συσκευασιών ή των τροφίμων κι αν πρέπει να απολυμαίνουμε τις συσκευασίες;

Σχετικά με τι πρέπει να κάνουμε όσον αφορά εμάς που επιστρέφουμε σπίτι, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ήδη εκδώσει σχετική οδηγία σε σχέση με τα ρούχα και τα παπούτσια  που φοράμε: «Βγάζουμε τα παπούτσια και τα πανωφόρια μας και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αεριστούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο κι αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα τα αφήνουμε να αεριστούν για μισή τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι.

Τι γίνεται όμως όταν επιστρέφουμε στο σπίτι από το super market ή αντίστοιχο κατάστημα, από όπου έχουμε αγοράσει τρόφιμα και συσκευασίες; Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιέλαβαν την εν λόγω ερώτηση στο ερωτηματολόγιο που έχουν αναρτήσει για τον κορονοϊό. Στο ερώτημα λοιπόν αν υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του κορονοϊού από συσκευασίες τροφίμων – προϊόντων ή μέσω επαφής με τρόφιμα απαντούν:

«Ο ιός θεωρείται πως μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο. Αυτό περιλαμβάνει άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους (λιγότερο από 2 μέτρα απόσταση) και μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων που παράγονται όταν ένας ασθενής βήχει ή φταρνίζεται. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να φτάσουν στο στόμα ή τη μύτη ανθρώπων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και, τελικά, να εισέλθουν στους πνεύμονες. Είναι πιθανό κάποιος να κολλήσει τον COVID-19 αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια ή κάποιο μολυσμένο αντικείμενο αν στη συνέχεια ακουμπήσει το στόμα, τη μύτη ή, πιθανώς, τα μάτια του, αλλά αυτός δεν θεωρείται ο βασικός τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού». 

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν μετάδοση του κορονοϊού μέσω τροφίμων ή συσκευασιών τροφίμων. Όπως άλλοι ιοί, είναι πιθανό ο ίος που προκαλεί τη νόσο COVID-19 να επιβιώνει πάνω σε επιφάνειες ή αντικείμενα. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ύψιστης σημασίας να ακολουθούνται τα τέσσερα βήματα για την ασφάλεια τροφίμων: καθαρίστε, ξεχωρίστε, μαγειρέψτε, συντηρείστε».

Τα πάρα πάνω ακούγονται λογικά διότι αν ίσχυε οτιδήποτε άλλο τα περισσότερα κρούσματα θα είχαν συμβεί στους στρατώνες (δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι όλοι οι φαντάροι έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα αλλά και τον στοχασμό να πλένουν τις συσκευασίες, στις φυλακές και κυρίως στους προσφυγικούς καταυλισμούς όπου εκεί οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα για καθαριότητα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις