Την εβδομαδιαία ανασκόπηση γράφει ο γιατρός Σταμάτης Παπασάββας:


Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις 4 μέχρι και τις 11 Απριλίου, σε γενικές γραμμές είχαμε μια καλή εβδομάδα. Η αισθητή μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, αποτελεί χωρίς αμφιβολία το κυρίαρχο στοιχείο:

Στις 4 Απριλίου οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 92, ενώ στη σημερινή ενημέρωση (11/4) δηλώθηκαν 75, δηλαδή σημειώθηκε μείωση 18,48%. Πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη, που προκύπτει κυρίως από αυξημένο ρυθμό αποσωληνώσεων και των καθημερινών «εξιτηρίων» από τις μονάδες, που μας επιστρέφει περίπου στα επίπεδα των δεσμευμένων κλινών που είχαμε στο σύστημα τις 30 Μαρτίου (72), «κερδίζοντας» περίπου 12 μέρες!

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός της καταγεγραμμένης αύξησης στη δυνατότητα του συστήματός μας να διενεργεί στοχευμένους ελέγχους. Στο χρονικό διάστημα από 4 ως 11 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν 11.891 τεστ, δηλαδή περίπου 1.699 τεστ την ημέρα.

Για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τη δυναμική που δημιουργήθηκε, αρκεί να σκεφτούμε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός τεστ είναι σχεδόν ισοδύναμος με τον αντίστοιχο αριθμό ελέγχων που είχε πραγματοποιηθεί, από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας μέχρι τις 26 Μαρτίου.


Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων:


Η εβδομαδιαία αύξηση στα απροσδιόριστα κρούσματα προκύπτει μικρή (+12), παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα.

Τα επιβεβαιωμένα σχετιζόμενα με άλλο γνωστό κρούσμα παρουσιάζουν ομαλή αύξηση (+204), ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν τα κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδι αυξήθηκαν κατά 192.

Αναφορικά με τον αθροιστικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την αρχή της επιδημικής έξαρσης, παρατηρείται μια σταθερά επιβραδυνόμενη αυξητική πορεία.

Μετά από τα πρώτα εκατό επιβεβαιωμένα κρούσματα (στις 11 Μαρτίου), έχουν παρατηρηθεί συνολικά τέσσερις διπλασιασμοί σε περίπου δύο, τέσσερις, επτά και εννιά ημέρες, με τον τελευταίο να καταγράφεται στις 3 Απριλίου, ενώ μετά από 8 ημέρες αυτού, τα συνολικά κρούσματα παρουσιάζουν μια αύξηση περίπου 30%.


Σχετικά με τον αριθμό των θανάτων από τον κορονοϊό:

Τις τελευταίες επτά ημέρες (μέχρι και τις 11 Απριλίου) καταγράφηκαν 25. Συνολικά, αν λάβουμε υπόψιν μας το γεγονός ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου οι θάνατοι COVID19 στην Ελλάδα ήταν 10, φαίνεται ότι μέσα σε 22 ημέρες είχαμε 83 θανάτους.

Ο ρυθμός διπλασιασμού των θανάτων όμως μετά από τον δέκατο επιβεβαιωμένο, είναι σε σταθερή επιβράδυνση. Συγκεκριμένα μετά τις 20 Μαρτίου, καταγράφονται τρεις διπλασιασμοί σε τέσσερις, πέντε και εννιά μέρες περίπου, ενώ μετά από τον τελευταίο αυτών, παρατηρείται μια αύξηση 16,25% μέχρι και σήμερα.

Σε διεθνές επίπεδο, ίσως το πιο ευχάριστο νέο της εβδομάδας ήταν η δημοσίευση της 10ης Απριλίου στο έγκυρο NEJM (link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2007016 ) των θετικών αποτελεσμάτων της θεραπευτικής αγωγής με το φάρμακο remdesivir σε ασθενείς που νοσηλεύονταν με κρίσιμη κατάσταση λόγω COVID19 και παρουσιάζει καλά αποτελέσματα, με βάση δεδομένα που αναλύθηκαν στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.

Πρόκειται για ένα φάρμακο, που όπως δήλωσε ο Καθηγητής κ. Τσιόδρας, χρησιμοποιείται ήδη στη χώρα μας. Επίσης, στην ιστοσελίδα covid19-trials.com καταγράφεται η ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στις κλινικές μελέτες για τη νόσο.

Όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Απρίλιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας για την Ελλάδα και είμαστε σχεδόν στα μισά του. Αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός οι καλές επιδόσεις της χώρας μας, που πλέον τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης. Οφείλουμε να συνεχίσουμε καλύτερα!

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις