Κορονοϊός Νικόλαος Σύψας: Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ σε εκπομπή της ΕΡΤ1 σχετικά με το φάρμακο remdesivir. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα: «ευχάριστα νέα που φέρνουν προχωρημένες κλινικές μελέτες για τη χρήση του remdesivir» και δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι τον Απρίλιο οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες.

«Έχουμε μάλλον ευχάριστα νέα. Ένα φάρμακο που έχει αντιική δράση, η ρεμντεσιβίρη, είναι σε προχωρημένες κλινικές μελέτες και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα. Το φάρμακο αυτό δοκιμάζεται τόσο σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσο όσο και σε ασθενείς με βαριά νόσο ή είναι διασωληνωμένοι», είπε. «Οι μελέτες θα είναι έτοιμες εντός του Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία, εφόσον τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά, θα υποβάλλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα πάρει άδεια και στη συνέχεια θα αρχίσει να το παράγει σε μεγάλες ποσότητες», συνέχισε.

Σημείωσε πως ήδη τέσσερα νοσοκομεία μετέχουν στις συγκεκριμένες μελέτες και το χορηγούν σε ασθενείς: «Υπάρχουν τέσσερα νοσοκομεία στην Ελλάδα τα οποία συμμετέχουν στις κλινικές μελέτες, επομένως και οι Έλληνες ασθενείς, ακόμα και τώρα, παίρνουν το φάρμακο. Μελέτη που βγήκε στην Αμερική πριν από τρεις μέρες, με το φάρμακο να χορηγήθηκε σε ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι ή είχαν βαριά νόσο, έδειξαν ότι το 70% των ασθενών ανταποκρίθηκε θετικά στο φάρμακο. Περιμένουμε και τα αποτελέσματα από τη χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς που είναι με ήπια νόσο. Θα βγουν άμεσα και θα έχουμε καλύτερες απαντήσεις» τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με την αποκλιμάκωση των μέτρων ανέφερε: «Η επιδημία είναι ακόμα εδώ. Κάθε μέρα έχουμε δεκάδες νέα κρούσματα και έχουμε και τις λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης που είναι τα γηροκομεία, οι καταυλισμοί των Ρομά, οι πρόσφυγες. Δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την πανδημία. Φαντάζομαι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την κορύφωση και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουμε πολύ αυστηρά τα μέτρα. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να βάλουμε την επιδημία σε καθοδική πορεία έτσι ώστε τον Μάιο να μπορούμε να σκεπτόμαστε για αποκλιμάκωση των μέτρων αποξένωσης».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις