Θύματα κορονοϊού: Μια ηλικιωμένη από την Αλεξανδρούπολη είναι το νέο θύμα του Covid 19 στη χώρα μας που μετρά συνολικά 102 απώλειες από την πανδημία.

Τσιόδρας LIVE σήμερα: Ανακοίνωση για τα κρούσματα στην Ελλάδα

Χθες, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 25 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.170, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά το 25,6% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και το 40% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 76 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 17 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 27 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Υπάρχουν 2 ακόμα καταγεγραμμένοι θάνατοι και 101 συνολικά στη χώρα. Οι 26 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 88.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Επίσης, 43.417 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί.

Αναφερόμενος στην καμπύλη του κορονοϊού, είπε ότι «θα ήθελα να πω με σαφήνεια ότι αυτό το διάστημα καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται». Και πρόσθεσε: «Σχετικά με το εάν προβλέπεται αυτές τις μέρες να κορυφωθεί η πανδημία στη χώρα μας ή εάν αυτό ξεπεράστηκε ή επίκειται μέχρι το τέλος του μήνα, θα ήθελα να πω με σαφήνεια ότι αυτό το διάστημα καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται».

Αναφερόμενος σε συμπολίτες που έχουν μετακινηθεί στην επαρχία, έκανε έκκληση για την προστασία έναντι των μονίμων κατοίκων. «Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουμε τις γιορτές μας και να μεταφερθεί ο ιός σε ανθρώπους της επαρχίας», είπε.

Ερωτηθείς για το πασχαλινό τραπέζι, τόνισε: «Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί ο ιός από μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων. Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα το επίπεδο της διασποράς. Παρά το γεγονός ότι ακούμε καλά νούμερα δεν είμαστε στο σημείο να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Θέλει προσοχή. Έχω συναδέλφους με έναν απλό πονόλαιμο που ήταν φορείς του ιού και τον μετέδωσαν άθελα τους. Το “ωχ αδελφέ δεν βαριέσαι” δεν ταιριάζει αυτή την περίοδο».

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «εάν αντιδράσεις γρήγορα στην εξάπλωση του ιού, τον περιορίζεις γρήγορα. Δεν θέλουμε να δούμε ραγδαία εκθετική δραστηριότητα του ιού, γιατί θα αναγκαστούμε να τηρήσουμε περισσότερα μέτρα».