Ο κορονοϊός δημιουργεί στρες. Παράγεται δηλαδή περισσότερη κορτιζόλη από το άγχος ότι θα νοσήσεις και έτσι αυξάνεται το λίπος. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος κ. Χριστίνα Μπαλαμώτη το σημείο του σώματος που επηρεάζει περισσότερο η παραγωγή κορτιζόλης είναι η κοιλία καθώς αυξάνεται το σπαλχνικό λίπος.

Η διατροφολόγος κ. Χριστίνα Μπαλαμώτη

Λιγότερο άγχος λοιπόν και καλύτερη οργάνωση για να αποφύγουμε αυτήν την επίδραση στο σώμα μας. Αποφεύγουμε τα λάθη και την  υπερκατανάλωση τροφής λόγω του άγχους και της πλήξης που συνεπάγεται η καραντίνα και ο εγκλεισμός στο σπίτι.

7 τρόποι να κρατηθούμε σε καλή φυσική κατάσταση

  • Απομακρύνετε τους πειρασμούς: Όσο υπάρχουν δελεαστικές τροφές στο οπτικό σας πεδίο τόσο συχνότερα καταναλώνετε σνακ, ακόμα και όταν δεν πεινάτε. Σύμφωνα με έρευνες, η οπτική επαφή με τροφές πλούσιες σε θερμίδες διεγείρει το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την παρόρμηση και οδηγεί σε λιγούρες και υπερκατανάλωση τροφής.

  • Ακολουθείτε ένα υγιεινό πλάνο γευμάτων: Είναι σημαντικό να τηρείτε το πρόγραμμα γευμάτων ακόμη και όταν δεν πηγαίνετε για δουλειά ή η καθημερινότητα δεν είναι πλέον η ίδια. Πρέπει δηλαδή να τρώτε 3 κύρια γεύματα ή 2 γεύματα και ένα σνακ, ό,τι κάνατε και πριν την αναγκαστική παραμονή στο σπίτι.

  • Μαγειρέψτε: Αφού η καραντίνα δεν σας επιτρέπει να τρώτε έξω, μαγειρέψτε στο σπίτι υγιεινά φαγητά που ωφελούν την υγεία σας. Μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε σπιτικό φαγητό πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι, ενώ είναι κατά 24% λιγότερο πιθανό να έχουν περιττό σωματικό λίπος, συγκριτικά με όσους τρώνε σπιτικό φαγητό λιγότερες από τρεις φορές την εβδομάδα.

  • Πίνετε πολλά υγρά: Η παραμονή στο σπίτι αποτελεί ευκαιρία να εστιάσετε σε υγιεινές συνήθειες, όπως η πρόσληψη υγρών, η οποία προλαμβάνει την υπερφαγία που σχετίζεται με το στρες.

  • Μείνετε σωματικά δραστήριοι: Αυξήστε τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, κάτι που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη βαρεμάρα, το στρες και την αυξημένη κατανάλωση σνακ.
  • Προσπαθείτε να μην βαριέστε:  Όταν ξαφνικά έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο, είναι πιθανό να βαρεθείτε και να καταναλώνετε άσκοπα φαγητό. Σκεφτείτε χόμπι και πράγματα που θέλετε να κάνετε και πριν δεν προλαβαίνατε ώστε να γεμίσετε τον ελεύθερο χρόνο σας.

  • Μην ξεφεύγετε από τις μερίδες: Αποφεύγετε να τρώτε από την κατσαρόλα ή το μπολ, καθώς έτσι χάνετε τον έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνετε.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις