Γιαβούζ γεωτρύπανο: Ο μέχρι πριν λίγους μήνες “παντοδύναμος” Ταγίπ Ερντογαν, όπως τουλάχιστον τον παρουσίαζαν κάποιοι φαίνεται να έχει πολλά προβλήματα τους τελευταίους μήνες. Φυσικά και δεν είναι αμελητέος με τέτοια στρατιωτική δύναμη στα χέρια ενός ανθρώπου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανίκητος. Έτσι βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να έχει φάει “πόρτα” από τις ΗΠΑ και το “δολάριο δεν έρχεται” όπως περίμενε, κάτι που οδήγησε και στην αναστολή ενεργοποίησης των ρωσικών S-400. Μιλώντας σε πρακτορείο ειδήσεων, Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία καθυστέρησε λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι υγειονομικοί οι λόγοι της καθυστέρησης, αλλά οι δυσμενείς σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και την οικονομική ανάγκη από τα δολάρια της οικονομίας της. Εκτός από τα προβλήματα με τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ, για να βοηθήσει ζητάει δυσβάσταχτους όρους και μάλιστα σε μια συγκυρία που θα κληθεί να βοηθήσει πολλές χώρες που θα πληγούν από την ύφεση, κάτι που δεν βοηθάει την Τουρκία να διαπραγματευτεί οικονομική βοήθεια, χωρίς να δώσει κάτι.

[Στο βίντεο ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Πέτρος Λιάκουρας]

Το μόνο χαρτί που μπορεί να παίξει πλέον ο Ταγιπ Ερντογάν είναι αυτό της γεωπολιτικής έντασης για να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τα προβλήματα της χώρας. Έτσι είδαμε εχθές  νέα NAVTEX, που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, το Γιαβούζ επιστρέφει στην κυπριακή ΑΟΖ για παράνομη γεώτρηση. Συγκεκριμένα, από τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Απριλίου, το Γιαβούζ άρχισε να κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ και το τεμάχιο 6. Αυτή τη στιγμή το γεωτρύπανο πλέει ανοικτά του ακρωτηρίου του Κορμακίτη.

Άμεσα αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να μην εμμένει σε παραβατικές συμπεριφορές και καταδικάζει την εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διά μέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες», σημειώνει η ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται: «Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή».

Και καταλήγει η ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών: «Υπενθυμίζουμε ότι η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά».

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το κενό της Exxon Mobil

Το γεγονός πως η πανδημία του κορονοϊού ματαιώνει τα σχέδια των ενεργειακών κολοσών για έναρξη της νόμιμης διαδικασίας εξορύξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή η Άγκυρα. Η Exxon Mobil έχει ανακοινώσει πως παγώνει μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021 τις δραστηριότητές της στην Κυπριακή ΑΟΖ εξαιτίας της πανδημίας και της κατάστασης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα έχουν ως συνέπεια την καθυστέρηση του ευρύτερου ενεργειακού  σχεδιασμού τους στην Κύπρο, Ισραήλ κι Ελλάδα. Η εταιρεία αναμένεται να μειώσει τις διεθνείς επενδύσεις της κατά 30% ώστε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. Η εταιρεία έχει ειδοποιήσει την Κυπριακή κυβέρνηση με επιστολή για τις προθέσεις της, ενημερώνοντας πως παγώνουν οι εργασίες στο Οικόπεδο 10 για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ καθυστερήσεις θα υπάρξουν και στην κοινοπραξία Total / ENI.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει μέσω του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, πως η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αρνητική, όμως προέχει η ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ θεωρεί ευχάριστο το γεγονός πως οι εταιρείες παραμένουν προσηλωμένες στην Κύπρο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις