Κορονοϊός Ελλάδα: Τη μεγάλη μάχη που δίνουν με τον φονικό ιό γιατροί και νοσηλευτές κατέγραψε με το φωτογραφικό του φακό ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters, Γιώργος Μουτάφης, ο οποίος πέρασε το κατώφλι του νοσοκομείου «Σωτηρία» που είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της νόσου. Με κίνδυνο της ζωής τους, οι «ήρωες με τις άσπρες και τις πράσινες μπλούζες» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να προσφέρουν βοήθεια στους ασθενείς από ιό, έχοντας ως κύριο μέλημα να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Ο φωτορεπόρτερ, σε μία μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, τόνισε ότι αποφάσισε να γράψει δύο λόγια για τους βασικούς κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό, ύστερα από παρότρυνση συναδέλφων του. «Μπαίνοντας σε μια μολυσμένη περιοχή, χρειάζεται πραγματικά πολλή προσοχή. Αν δεν τηρήσεις το πρωτόκολλο, σίγουρα αυτό θα είναι επικίνδυνο για την υγεία σου αλλά και για την υγεία των ανθρώπων που θα συναντήσεις βγαίνοντας από έναν χώρο με ιικό φορτίο» αναφέρει αρχικά.


«Αν κάποιος συνάδελφος χρειαστεί να μπει σε μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχει προετοιμάσει τον εξοπλισμό του (φόρμα εργασίας μιας χρήσης, μάσκα υψηλής προστασίας, γυαλιά προστασίας, γάντια μιας χρήσης και ποδονάρια)» προσθέτει. «Σίγουρα δεν είναι τόσο δύσκολο να τα φορέσεις. Θα πρέπει όμως να είσαι πολύ ελαφριά ντυμένος γιατί η θερμοκρασία μέσα στη στολή θα ανέβει σημαντικά. Σύντομα θα ιδρώσεις και τα γυαλιά θα θολώσουν κι εκείνη τη στιγμή να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να αγγίξεις τίποτα. Αν θολώσουν τα γυαλιά, απλώς συνεχίζεις με θολωμένα γυαλιά» συμπληρώνει.

«Το πιο σημαντικό είναι το πώς θα ξεντυθείς ώστε να μην βγάλεις τα μικρόβια έξω απο τη μολυσμένη περιοχή.Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, πρέπει να γίνει με αργές κινήσεις χωρίς να τινάξεις τα ρούχα προστασίας τα οποία αφού τα αφαιρέσεις με τον προβλεπόμενο τρόπο, θα πρέπει να τα πετάξεις στον κόκκινο κάδο. Πριν βγεις έξω, ψεκάζεις με χλωρίνη τους πάτους των παπουτσιών σου. Η μάσκα και τα γυαλιά βγαίνουν στο τέλος, όταν είσαι σε καθαρή ζώνη. Τη μάσκα την πετάς ενώ τα γυαλιά τα βάζεις σε ένα δοχείο με χλωρίνη» επισημαίνει ακόμη ο φωτορεπόρτερ του Reuters.


«Αν έχεις μαζί σου κάμερα θα πρέπει να την απομονώσεις βάζοντάς την σε μια σακούλα απορριμμάτων, και όταν βγεις έξω σε καθαρό χώρο, θα πρέπει να βάλεις γάντια και να την απολυμάνεις. Στο πορτμπαγκάζ να έχεις πάντα καθαρά ρούχα για να αλλάξεις και να ξαναψεκάσεις τους πάτους των παπουτσιών σου με χλωρίνη πριν μπεις μέσα στο αυτοκίνητο» συνεχίζει.

«Σημαντικό είναι να έχουμε πάντα τον δικό μας εξοπλισμό προστασίας ο οποίος είναι μιας χρήσης. Είναι ακριβός και αυτή την περίοδο σε έλλειψη στην αγορά. Είναι σημαντικό να αποτυπωθούν αυτές οι στιγμές, όπως είναι εξίσου σημαντικό να γυρίσουμε στο σπίτι μας υγιείς και με ασφάλεια», καταλήγει ο Γιώργος Μουτάφης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις