Κρανίδι κορονοϊός: Αίσθηση από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα σε τηλεοπτική εκπομπή για το θέμα των 170 κρουσμάτων στην δομή προσφύγων – μεταναστών στο Κρανίδι. Την ώρα που ο δημοσιογράφος ρωτά τον Περιφερειάρχη αν είχε εικόνα και είχε ενημερώσει τον Υπουργείο Υγείας και την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση,  αποκαλύπτει ότι  ο Περιφερειάρχης αποκαλύπτει ότι η Κυβέρνηση δυστυχώς δε επέτρεψε στην χωρική Περιφέρεια Πελοποννήσου τη λειτουργία Νοσοκομείου Αναφοράς για τον Covid -19. Σημειώνει, μάλιστα, πως θέλει να είναι απολύτως ειλικρινής.

Ο Παναγιώτης Νίκας αναφέρει ότι πρόκειται για μια περιοχή αφενός με πληθυσμό που ξεπερνά τις 500.000 αλλά και με περιοχές απομακρυσμένες. Για παράδειγμα ο ασθενής από το Κέντρο Υγείας Νεάπολης φθάνει στο Νοσοκομείο του Ρίου σε 4 ώρες. Όταν ο δημοσιογράφος επιχειρεί να στρέψει το θέμα πάλι στις ευθύνες της Περιφέρειας ο Παναγιώτης Νίκας θυμίζει ότι υπάρχουν αποστάσεις 4 και πλέον ωρών από το Νοσοκομείο αναφοράς του Ρίου και αναφέρεται στο Κρανίδι.

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα μετά το 07.05′:

Όπως εξηγεί ο ίδιος, όταν υπήρχε το αίτημα για Νοσοκομείο Αναφοράς (ίσως σε Τρίπολη ή Καλαμάτα) δεν είχαν σημειωθεί κρούσματα και κανείς δεν γνώριζε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχει μόνον 23 (πριν το ξέσπασμα του Κρανιδίου που πρόσθεσε άλλα 170). Εννοεί λοιπόν ο Περιφερειάρχης ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί εκ των προτέρων ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα είχε πρόβλημα.

Εύλογα, λοιπόν, προκύπτουν πολλά ερωτήματα τα οποία απαιτούν απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια αλλά και τους βουλευτές της ΝΔ στην Πελοπόννησο, για τα κριτήρια με τα οποία εξαιρέθηκε η Πελοπόννησος και δεν λειτούργησε σε αυτήν Νοσοκομείο αναφοράς, για τη στάση των τοπικών βουλευτών, καθώς και για το ποιος έχει την τελική πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία ή μη ενός Νοσοκομείου ως Αναφοράς, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αρνητικά είναι και τα 177 δείγματα που ελήφθησαν από εργαζόμενους σε τοπικές επιχειρήσεις και τράπεζες, αστυνομικοί και άλλοι κάτοικοι της περιοχής μετά τα 150 κρούσματα κορονοϊού στη δομή μεταναστών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είχαν ληφθεί δεκάδες θύματα από κάθε δυνητική επαφή των προσφύγων, ενώ υπήρξε εκτεταμένη ιχνηλάτηση. Το βράδυ της Τετάρτης είχε γίνει γνωστό ότι αρνητικά ήταν τα πρώτα 62 από τα 177 δείγματα που ελήφθησαν συνολικά. Ωστόσο, το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστό πως και τα 177 δείγματα είναι αρνητικά. Σημειώνεται πως δύο μικρά παιδιά από τη δομή μεταναστών μεταφέρθηκαν στο Παίδων της Αθήνας, τα οποία έχουν διαγνωσθεί με κορονοϊό, ύστερα από αίτημα του πατέρα τους που ζήτησε μεγαλύτερη ασφάλεια για προληπτικούς λόγους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις