Τουρκία Ελλάδα: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την δυσαρέσκειά του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για το γεγονός ότι δεν ευχαρίστησε καν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη μεταφορά των 3 Ελλήνων ναυτικών από το Τζιμπουτί στην Άγκυρα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε ότι δεν περίμεναν «ευχαριστώ» από την Ελλάδα, έκαναν απλά το καθήκον τους ως άνθρωποι και συστήνει στον Έλληνα ομόλογό του να μην μπλέκει την πολιτική με την ανθρωπιά.

Την ίδια ώρα όμως σήμερα  προκλητικό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας,  παρουσιάζει τα νησιά Αγαθονήσι και Ψέριμος σαν τμήμα της τουρκικής επικράτειας.  Ο απόστρατος συνταγματάρχης και πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, , δήλωσε στην Sozcu πως θα έπρεπε η Τουρκία να αντιδράσει επίσημα στις ελληνικές ασκήσεις, ακόμη και με καταγγελία στο ΝΑΤΟ. «Το τμήμα Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, δεν αντέδρασε καθόλου στις ελληνικές ανακοινώσεις. Τα νησιά Αγαθονήσι και Ψέριμος, από τα οποία θα γίνουν βολές σε στόχους στην επιφάνεια της θάλασσας, από το 2004 και μετά είναι υπό ελληνική κατοχή. Οι βολές βαρέων όπλων της Ελλάδας θέτουν ζωές σε κίνδυνο στο Αιγαίο και θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Πρέπει να γίνει καταγγελία κατά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, στον Οργανισμό Ναυτιλίας και στον Διεθνή Οργανισμό Υδρογραφίας».

Ο Γιαλίμ, που αρθρογραφεί τακτικά στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου στρατηγικών μελετών «Τουρκία – 21ος αιώνας», η οποία θεωρείται επίσημο think tank της τουρκικής κυβέρνησης, θέτει τα εξής ερωτήματα προς τις τουρκικές Αρχές: «Θα κληθεί ο Έλληνας πρέσβης για προειδοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών; Θα επιδοθεί νότα στην Ελλάδα; Θα πάρουν μέτρα στην περιοχή, οι τούρκικες ναυτικές δυνάμεις;»

Η φίλη και σύμμαχος Τουρκία, το πρωί προκαλεί και το βράδυ απαιτεί συγγνώμη;