Ρεμντεσιμβίρη: Για το φάρμακο ρεμντεσιμβίρη που επετράπη από τις αμερικανικές αρχές μίλησε το Σάββατο ο λοιμωξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας. «Είναι πλέον το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται σε νοσοκομειακό επίπεδο», δήλωσε. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως πρόκειται για ένα φάρμακο που χορηγείται ενδοφλέβια μια φορά την ημέρα για δέκα ημέρες. Τόνισε δε πως αν υπάρξουν περισσότερα θετικά δεδομένα θα υπάρξει και επίσημη έγκριση για τη χρήση της, υπογραμμίζοντας πώς για κανένα φάρμακο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής έγκριση.

Επεσήμανε δε πως η ρενμτεσιμβίρη θα μπορούσε να χορηγηθεί σε σοβαρά περιστατικά σε ενήλικες και παιδιά. Ο λοιμωξιωλόγος δήλωσε ακόμη πως όπου έγινε χρήση της δείχνουν να αναρρώνουν ταχύτερα κατά 30%, σε ένα χρόνο δηλαδή περίπου 4 ημερών, σύμφωνα με μελέτη που συμμετείχαν και 4 ελληνικά κέντρα.

Η ανακοίνωση Τσιόδρα

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 8, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊόΣωτήρης Τσιόδρας. Πλέον το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται στα 2.620, ενώ το 55,4% εξ αυτών είναι άνδρες. Επίσης, ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο τρεις ακόμα συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 143. Ακόμα 37 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Από τα κρούσματα, τα 593 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 1.301 είναι επαφές άλλου κρούσματος. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ από τους 37 οι 8 είναι γυναίκες. Το 92% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. 77 συμπολίτες μας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Σημειώνεται, ότι από το σύνολο των θανάτων το 26% ήταν γυναίκες, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι τα 74 έτη, ενώ το 92% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

«Η επόμενη φάση είναι πολύ κρίσιμη. Αν τηρήσουμε όλα τα μέτρα και περιορίσουμε εθελούσια τις πολλές επαφές και θεωρούμε τους εαυτούς μας ως δυνητικούς φορείς θα έχουμε μικρότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης. Να είμαστε σε επαγρύπνηση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ακόμα δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, εμείς θα επιτηρούμε καθημερινά», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, ανέφερε επίσης ότι επί ποδός θα βρίσκονται από τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι πρώτες κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, για την αντιμετώπιση της COVID-19. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ήδη οι πρώτοι επιτυχόντες νοσηλευτές και οδηγοί ειδοποιήθηκαν και προσήλθαν. Έχουν υποβληθεί σε έλεγχο για την ανίχνευση τυχόν ύπαρξης του ιού SARS-CoV-2. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται εντός της ημέρας και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους. Η ίδια διαδικασία θα τηρηθεί για όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση πρόσληψης του ΕΟΔΥ και εργαστούν στο πρόγραμμα. Σταδιακά, και σύμφωνα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό του Οργανισμού, θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια.