Αγία Παρασκευή: «Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιταλία «και άνοιξαν οι πόρτες της κόλασης και δεν έχουν κλείσει ακόμα. Ετσι απότομα θα γίνει. Εάν διασπείρουμε ανελέητα στην κοινότητα, αυτό θα γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Aπαντώντας σε όσους διαμαρτύρονται γιατί ανοίγουν σχολεία και εκκλησίες, το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι «τα παιδιά είναι ο πιο εύκολος πληθυσμός να επιστρέψει» καθώς και ότι «οι εκκλησίες θα ανοίξουν ελεγχόμενα». «Αντίθετα, δεν μπορούμε να πάμε στις πλατείες, έχει ο πολίτης τις ευθύνες του», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς, τέλος, ποιο είναι το σημάδι που θα ανησυχήσει τους ειδικούς ο κ. Σύψας απάντησε ότι «εάν ο δείκτης R0 ανέβει πάνω από το 1 θα ανησυχήσουμε».

Ένα πάρτυ δεκάδων νεαρών με μπύρες και μουσική στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή ήταν ο λόγος της έντασης που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή. Η συγκέντρωση έγινε αμέσως αντιληπτή από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες ζήτησαν να διαλυθεί το πλήθος, καθώς παραβίαζε τους κανόνες περί συγχρωτισμού, στην προσπάθεια να επιστρέψει η κοινωνία σε μία κανονικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη διασπορά του νέου κορονοϊού σε χαμηλά επίπεδα.

Οι αστυνομικοί δέχτηκαν πέτρες και μπουκάλια από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι παρέμειναν στην πλατεία φωνάζοντας συνθήματα για αρκετή ώρα ενώ στη συνέχεια τα ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών για να απομακρύνουν τα περίπου 400 άτομα από την πλατεία, ενώ στο σημείο κατέφτασε και ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ο οποίος μίλησε για 800 άτομα. Η κατάσταση ηρέμησε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν υπήρξαν προσαγωγές ωστόσο σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε στάσεις λεωφορείων και κάδους απορριμάτων .

Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην οποία υπήρξε συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη. Το βράδυ της Δευτέρας είχε σημειωθεί παρόμοια συγκέντρωση ατόμων, όπως είχε καταγγείλει ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Διακογιάννης, αναρτώντας και τη σχετική φωτογραφία στο Facebook.

Παρέμβαση στον πρωθυπουργό

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς κάνει λόγο για προσκλήσεις που «μοιράστηκαν» με ηλεκτρονικό τρόπο επισημαίνοντας ότι «τέτοιου είδους συνωστισμοί αποτελούν ωρολογιακές βόμβες για την μετάδοση του κορoνοϊού».

Προαναγγέλλει, δε, ότι θα θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας και το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών με ορμητήριο τη συγκεκριμένη πλατεία.

Πρόεδρος εμπορικού συλλόγου: Ανεπίτρεπτο το φαινόμενο των συναθροίσεων – Να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης στις πλατείες

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στον Flash.gr ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ (Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής) Βασίλης Τσαγγάρης τόνισε ότι η κατάσταση στην πλατεία ήταν ανεπίτρεπτη καθώς από την πρώτη μέρα άρσης των περιορισμών, τη Δευτέρα 4/5 ομάδα περίπου 500 ατόμων συγκεντρώθηκε στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη χωρίς κανένα μέσο προστασίας και φυσικά χωρίς να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις. Παρότι τους έγινε σύσταση, δεν συμμορφώθηκαν και ξανασυγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία και να σημειωθούν έκτροπα.

Δυστυχώς το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο αλλά κρατάει χρόνια και δεν έχει αντιμετωπιστεί. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις την παρέμβαση των ΜΑΤ στην περιοχή σου αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να υπήρχε άλλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο όχλος, σημείωσε ο κ. Τσαγγάρης.

Η σύσταση Χαρδαλιά

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε σε περιστατικά συγχρωτισμού που σημειώθηκαν έξω από μπαρ που σέρβιραν take away ποτά, κατά την πρώτη μέρα της άρσης των μέτρων.

«Η εικόνα καφέ-μπαρ στις 11 το βράδυ σε διάφορες πόλεις και ειδικά στην περιφέρεια να παίζουν μουσική στη διαπασών και να προμηθεύουν δήθεν take away ποτά με τους πελάτες στοιβαγμένους όρθιους ανά δεκάδες, μέσα και έξω, χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης, αν και σε μικρή κλίμακα, προσβάλλει βάναυσα όλους μας», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το μήνυμα του δημάρχου Κηφισιάς

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Κηφισιάς απηύθυνε διάγγελμα στους πολίτες της περιοχής του και εξέφρασε την ανησυχία του και τον προβληματισμό του, μετά τα στοιχεία για τα 116 κρούσματα κορονοϊού στον Δήμο. Ο κ. Θωμάκος μέσω βίντεο που ανήρτησε, έδωσε το μήνυμά του και χαρακτήρισε τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων «πραγματικά υψηλό».

«Τον αριθμό των κρουσμάτων στον Δήμο μας τον πληροφορήθηκα από την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού, ταυτόχρονα με όλους τους συμπολίτες. Πραγματικά η είδηση αυτή μας αναστάτωσε αυτονόητα και εύλογα και μάλιστα την ώρα που ετοιμαζόμαστε για την εν μέρει επαναφορά στην καθημερινότητα και τις επαναλειτουργίες». Επικοινώνησα αμέσως με του αρμόδιους υπουργούς ζητώντας διευκρινίσεις και οδηγίες. Ωστόσο όπως μου είπαν – αλλά και εσείς και εγώ γνωρίζουμε κάποια πράγματα τα οποία θα επισημάνω – όχι για να κατηγορήσω αλλά για να επιστήσω την προσοχή από εδώ και πέρα.

Πρώτον: Τα ασυλλόγιστα πάρτι – λυπάμαι που το λέω και ας κάνω εχθρούς – ή τις κοινωνικές συναντήσεις αντίθετα στις οδηγίες και τον νόμο. Αυτά δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεύτερον: Οι πολύ κοντινές αποστάσεις στα πολυσύχναστα σημεία των πόλεων μας και ειδικά εκεί που πωλείται ο καφές στο χέρι ή το παγωτό ή ένα γρήγορο φαγητό για πακέτο. Δεν τηρούνταν πάντοτε οι αποστάσεις παρά τις διαρκείς και σχεδόν ολοήμερες επισημάνσεις της Δημοτικής Αστυνομίας με ειδικό μεγάφωνο και της Ελληνικής Αστυνομίας. Όχι λοιπόν κοντά- κοντά, όχι δίπλα- δίπλα και από σήμερα και με μάσκα εκεί όπου ανακοινώθηκε ότι απαιτείται η εφαρμογή της.

Τρίτον: Για τους νέους μας που ίσως δεν με ακούν, αλλά με ακούν περισσότερο, θέλω να πιστεύω, οι γονείς τους. Οι νέοι μας στις βόλτες, στα πάρκα, αγκαλιασμένοι – καμιά φορά και μεγαλύτεροι, δίπλα-δίπλα στα παγκάκια και, συγγνώμη που θα το πω, ο ένας πάνω στον άλλον, τη στιγμή που ο πατέρας και η μητέρα τους φορούν τη μάσκα και κρατούν αποστάσεις. Οι νέοι μας πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτόν τον τρόπο ακυρώνουν την προσπάθεια των γονέων τους και βάζουν σε κίνδυνο κυριολεκτικά ζωές. Δεν το έχουν καταλάβει επαρκώς γιατί νιώθουν αλώβητοι.

Χωρίς να παραστήσω το υπόδειγμα – ούτε νιώθω ότι είμαι – αυτές τις ημέρες τις καραντίνας συνέβη να έχω τα γενέθλιά μου και την γιορτή μου όπως και η κόρη μου. Κι όμως δεν αγκαλιαστήκαμε, δεν ανταλλάξαμε φιλιά και στο εορταστικό τραπέζι κρατήσαμε αποστάσεις δύο μέτρων. Χωρίς να θέλω να κάνω το υπόδειγμα, έτσι πρέπει να προσαρμοστούμε, κι εγώ ακόμα νιώθω ότι δεν έκανα αρκετά. Είναι θέμα σεβασμού όχι μόνο στη ζωή μας αλλά και στη ζωή του άλλου, του διπλανού, του γείτονα, όποιου συναναστρεφόμαστε.

Η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους.

Οι πόλεις μας είναι πανέμορφες και πάντα θα είναι πόλος έλξης και της φύσης και της αγοράς.

Ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε και τους επισκέπτες στα καταστήματά της ήπιας αναψυχής τα οποία ο δήμος μας θα στηρίξει ποικιλοτρόπως. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια».

Να θυμίσουμε ότι η Κηφισιά είναι ο δεύτερος δήμος της Αττικής, μετά τον Δήμο Αθηναίων,  με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.   Οι συγκεκριμένοι δήμοι παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και τον αριθμό των κρουσμάτων με τον συνολικό αριθμό πληθυσμό του δήμου.